Megjelent magyarul a gépjármű-hajtóanyagok jelöléséről szóló fogyasztói tájékoztatás (MSZ EN 16942)

A 2014/94/EU irányelv 7. cikke szerint a tagállamoknak 2016. november 18-ig hatályba kell léptetniük azokat a törvényeket, szabályozásokat és adminisztratív rendelkezéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a felhasználók tájékoztatást kapjanak járműveiknek a gépjármű-hajtóanyagokkal és az elektromos töltőpontokkal való kompatibilitására vonatkozóan. A tájékoztatást fel kell tüntetni a gépjárművek használati útmutatóiban, a gépjárműhajtóanyag-töltőpontokon, az elektromos töltőpontokon, valamint a gépjárműveken és a járműkereskedésekben. Az MSZ EN 16942 Gépjármű-hajtóanyagok. A jármű-kompatibilitás azonosítása. A fogyasztó tájékoztatását szolgáló grafikai jelzések szabvány, amelyet az Európai Bizottság CEN-hez és CENELEC-hez írott levelének utasításai alapján dolgoztak ki, ennek az irányelvnek a végrehajtását támogatja.

A szabványban meghatározott azonosító egy egyszerű alakzatból és szimbólumból áll, amely kiegészíti a gépjármű-hajtóanyagok műszaki követelményeit meghatározó európai szabványokat, valamint a gépjárműhajtóanyag-töltőpontok telepítésére és üzembe helyezésére vonatkozó műszaki előírásokat is.

Az MSZ EN 16942 meghatározza minden egyes harmonizált azonosító méretét, alakját, színét, elhelyezését, a kompatibilitás felismerése szempontjából fontos egyéb információkat, és összehangolt kompatibilitási jelölést ad egész Európára. Segítségével a fogyasztó könnyen megkülönböztetheti a gépjárműhajtóanyag-típusokat (pl. motorbenzin, dízelgázolaj, LPG, földgáz stb.) és azok minőségi fokozatait, valamint tájékoztatást kap a gépjármű-hajtóanyagok és a gépjármű motorja közötti kompatibilitásról. Az A melléklet példákat tartalmaz a szabványban meghatározott összes azonosítóra.

Az MSZ EN 16942 magyar nyelvű változata, amely 2018. október 1-jén jelent meg, tartalmaz egy előíró jellegű nemzeti mellékletet (A gépjármű-hajtóanyagok megnevezése a motorbenzinek és a dízelgázolajok forgalmazása esetében). Kérjük a vásárlókat, megrendeléskor vegyék figyelembe, hogy az MSZ EN 16942 szabvány 2017. április 1-jén jóváhagyó közleménnyel kiadott angol nyelvű változata ezt a nemzeti mellékletet nem tartalmazza.

A szabvány magyar nyelvű bevezetését a Magyar Ásványolaj Szövetség támogatta, a véleményezésben az MSZT/MB 706 Ásványolajtermékek, kenőanyagok és rokon termékek nemzeti szabványosító műszaki bizottság tagjai vettek részt.

A szabvány nemzeti előszava tájékoztatást ad a piktogramok saját, illetve kereskedelmi célú felhasználására vonatkozó jogosultságról. A piktogram(ok) forgalmazása vagy más hasznosítása esetében az MSZT-hez kell fordulni.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Czimer Gáborné
2018. november