Megjelent az új létesítménygazdálkodási rendszerszabvány

– ISO 41001:2018 –

Ha igaz a Forbes magazin megállapítása, mely szerint a munka jövőjét az alkalmazottak tapasztalata határozza meg, akkor mi a szerepe a munkahelynek? Az az igény, hogy lépést tartsanak a munkavégzés módjában és helyében jelentkező állandóan változó tendenciákkal, a létesítménygazdálkodást a szervezet sikerének alapvető elemévé teszi.

2025-re a globális létesítménygazdálkodási piac eléri az 1 trillió (1018) US dollárt, és ez csak a kihelyezett folyamatokat foglalja magában. A szervezeti létesítmények menedzselésével, működtetésével és karbantartásával foglalkozó létesítménygazdálkodás (FM) olyan tudományág, amelynek egyensúlyoznia kell a különböző érintettek változó szükségletei és igényei között, kiszolgálva a biztonságos és fenntartható üzleti igényeket. Hatással van mindazok egészségére és jóllétére, akik kapcsolatba kerülnek a szervezettel, továbbá számos területet foglal magában, beleértve a bérleti költségeket (a második legmagasabb költség szinte minden szervezetben), a helyhasználatot, a karbantartást, a biztonságot, a tisztaságot, a környezetet és így tovább.

Az ISO 41001 Létesítménygazdálkodás. Irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval szabvány segítaz FM-csapatoknak az optimális hatékonyság elérésében. Az új irányítási rendszerszabvány a legjobb nemzetközi gyakorlatra támaszkodva képezi az alapját az eredményes stratégiai, taktikai és operatív FM-rendszer kialakításának és vezetésének. Egyúttal segítséget nyújt a létesítménygazdálkodási folyamatokat kihelyező szervezeteknek, valamint a szolgáltatóknak, akik képesek a szabványnak való megfelelésüket bizonyítani.

Stanley Mitchell, a szabványt kidolgozó ISO/TC 267 Létesítménygazdálkodás nemzetközi szabványosító műszaki bizottság elnöke szerint az ISO 41001 célja a szervezetek segítése, az egész világon alkalmazható közös megközelítés és eljárások kialakításával. 

Az ISO 41001 az első olyan létesítménygazdálkodási szabvány, amely valódi különbséget tehet a munkaerő egészségét és biztonságát javító, a környezeti hatást csökkentő szervezetek között, valamint jelentős költségmegtakarítást és hatékonyságot eredményez.

A szabvány magyar nyelvű bevezetését az MSZT/MB 267 Létesítmény- és vagyongazdálkodás nemzeti szabványosító műszaki bizottság végzi. A bevezetéshez hozzájáruló szervezetekről és a nemzetközi szerepvállalásról korábbi cikkünkben írtunk. A magyar nyelvű változat várhatóan 2018 őszén jelenik meg. Folyamatban van az ISO 41001 európai szabványként való megjelenése is.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: az ISO honlapja
Fotók: Pixabay

Czimer Gáborné
2018. június