Megjelent az energiairányítási rendszerek nemzetközi szabványának új kiadása, az ISO 50001:2018

A globális éghajlatváltozással szembeni fellépés legfontosabb céljai között szerepel az energiafogyasztás csökkentése és az energiahatékonyság javítása. Az energetikai teljesítmény javítására vonatkozó nemzetközi szabvány, az ISO 50001 korszerűsített változata 2018 augusztusában jelent meg.

Az energiafogyasztás folyamatosan növekszik, annak ellenére, hogy közel 60%-kal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Ugyanakkor több mint egymilliárd ember nem jut villamos energiához és ennél is többen kényszerülnek káros, szennyező energiaforrások felhasználására. Így nem meglepő, hogy az ENSZ 2030-as Fenntartható Fejlődési Keretrendszerének alapvető részét képezik az energiahatékonysággal és az éghajlatváltozással foglalkozó célok.

Az ISO 50001:2018 Energiairányítási rendszerek. Követelmények és alkalmazási útmutató első, 2011. évi kiadása stratégiai eszközt biztosított a szervezetek számára az energia még hatékonyabb és eredményesebb felhasználására, ezzel világszerte átalakította a szervezetek energetikai teljesítményét. Az új kiadás keretrendszert nyújt az energetikai teljesítmény irányításához és az energiaköltség kezeléséhez, miközben elősegíti, hogy a vállalatok a kibocsátáscsökkentési céloknak megfelelő mértékben csökkentsék környezeti hatásukat.

Az ISO 50001 korszerűsítésének eredményeként a világméretű energiaproblémák leküzdésének még hatásosabb eszközévé vált. Roland Risser, a szabványt kidolgozó műszaki bizottság elnöke szerint az új kiadást a korszerűsített szakkifejezések és meghatározásaik, valamint az energiateljesítmény koncepciójának érthetőbb megfogalmazása jellemzi. Erősebb hangsúlyt kapott a felső vezetőség szerepe, mint ahogy a szervezeti kultúra megváltoztatásának fontossága is. Összhangba került az ISO irányítási rendszerszabványokra vonatkozó követelményeivel, így könnyebben integrálható a szervezetek meglévő irányítási rendszerébe.

Mivel ezt a nemzetközi szabványt meghivatkozza a 2012/27/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv (és így az azt bevezető, energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény), az ISO 50001 hamarosan európai szabvány is lesz, amelyet az MSZT-nek be kell vezetnie a magyar szabványrendszerbe, mely egyúttal az MSZ EN ISO 50001:2012 visszavonását is jelenti.

Az MSZT/MB 938 Energiagazdálkodás nemzeti műszaki bizottság szeretné mihamarabb elkészíteni az ISO 50001:2018 magyar nyelvű kiadását, amelyhez szükséges a pénzügyi fedezet rendelkezésre állása. A szabvány magyar nyelvű bevezetésének támogatása érdekében keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu vagy a j.szabo@mszt.hu e-mail-címen.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: Az ISO honlapja

Szabó József
2018. szeptember