Megjelent a DVB-rendszerek mérési útmutatója magyar nyelven

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. február 1-jén magyar nyelven közzétette az MSZ ETSI TR 101 290:2017 Digitális video-műsorszórás (DVB). DVB-rendszerek mérési útmutatója című műszaki jelentést, amely a korábbi 2005-ös kiadást váltja fel.

Ez a műszaki jelentés útmutatásokat ad az első és második generációs digitális video-műsorszóró rendszerek (DVB) műholdas, kábeles és földfelszíni, valamint ezekkel összefüggő digitális televíziórendszereinek méréséhez. Számos mérési módszert határoz meg, amelyek eredményei az ezeknek megfelelően végzett mérések esetén összehasonlíthatók. A műszaki jelentés egyes fejezetei azonos felépítésűek. Minden jellemzőre ismerteti az ajánlott mérési folyamat célját, a mérőműszerhez alkalmazott interfészt és magát a tényleges mérési módszert. Ezeken kívül a tájékoztató mellékletek általános vonatkozású ajánlásokat, vizsgálati összeállítások példáit és a vizsgáló- és mérőműszerek bizonyos követelményeit tartalmazzák.

E műszaki jelentés ajánlásai a következőkre alkalmazhatók:

  • vizsgálóberendezések vagy laboratóriumi készülékek összeállításához digitális TV és más összefüggő szolgáltatások eszközeinek mérésére;
  • e műszerek beállítására a megfelelő paraméterekhez;
  • más mérési összeállításokkal kapott eredményekkel közvetlenül összehasonlítható, egyértelmű eredmények elérésére;
  • potenciális alap kialakításához az eredmények hatékony közlésére, ezen műszaki jelentés meghatározásainak hivatkozásként történő használatával.

Az MSZ ETSI TR 101 290:2017 megvásárolható az MSZT Szabványboltjábanvagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Nagy Gábor
2017. március