http://pbandassociates.com/wp-content/uploads/2013/08/SlideDependability-1038x460.jpgMegbízhatóságirányítás

(MSZ EN 60300-1:2015)

A megbízhatóság sok termék esetében a legfontosabb tulajdonságok egyike. A megbízhatóságirányítás kiterjed a termék hibamentességére és karbantarthatóságára, valamint a gyártó és a szállító által nyújtott karbantartás-ellátás képességére. Ez egy olyan felelősségi kör, amelyet a gyártóknak és a szállítóknak meg kell osztania egymás között.

A társadalom igénye egyre nő a különböző, jó minőségű szolgáltatások iránt, ahol a felhasznált termékek megbízhatósága nagyon lényeges tényező, mert befolyásolja a szolgáltatások minőségét. Az erőforrások hiánya, a biztonsági és környezeti problémák, a termékek bonyolultságának megnövekedése, valamint a termékek életciklusköltsége iránt megnyilvánuló növekvő érdeklődés szintén kihangsúlyozza, hogy szükség van a megbízhatóság és összetevőinek biztosítására.

Sok terméket azzal a szándékkal fejlesztettek ki, hogy kielégítsék a vevők igényeit bizonyos követelmények alapján. Ezek a követelmények többek között a hibamentességre és a karbantarthatóságra is vonatkoznak, némely esetben pedig az adott karbantartás-ellátási feltételek melletti használhatóságra. Mind a gyártónak, mind a szállítónak érdekében állhat egy hatékony megbízhatósági program kialakítása minden, a termékre értelmezhető életciklusszakaszra.

A Magyar Szabványügyi Testület 2015. március 1-jén közzétette az MSZ EN 60300-1:2015 Megbízhatóságirányítás. 1. rész: Útmutató a kezeléshez és az alkalmazáshoz (IEC 60300-1:2014) című szabványt, mely útmutatást ad a szervezeteknek a megbízhatósági program irányítására. Annak érdekében, hogy megbízható és karbantartható termékeket állítsanak elő, a szabvány tartalmazza az átfogó megbízhatósági program lényeges tulajdonságait az erőforrások tervezésére, szervezésére, irányítására és szabályozására vonatkozóan. Az irányítás fogalmaival kifejezve a program azzal foglalkozik, hogy mit, miért, mikor és hogyan kell megtenni, de nem írja elő, hogy kinek és hol, mivel a szervezetek és a projektek nagymértékben változnak.

Ez a szabvány olyan hardver- és/vagy szoftvertermékekre alkalmazható, amelyek esetében a megbízhatósági jellemzők lényegesek az üzemeltetés és a karbantartás szakaszában. A követelmények elsődleges célja, hogy szabályozzák a megbízhatóságot befolyásoló tényezőket a termék összes életciklusszakaszában, a terméktervezéstől az üzemeltetésig.

A megbízhatóságirányítás témakörével Magyarországon az MSZT/MB 830 „Megbízhatóság” műszaki bizottság foglalkozik, melybe várjuk azon szervezetek jelentkezését, akiket érdekel a megbízhatóságirányítás és szeretnének részt venni a bizottság munkájában. Az MSZT-be, illetve a szabványosító műszaki bizottságokba való belépéshez további információ található az MSZT honlapján az MSZT-tagság feltételei menüpontban.

Az MSZ EN 60300-1:2015 angol nyelven megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail címen a megrendelőlap kitöltésével. Magyar nyelvű kiadására árajánlat kérhető Nagy Gábor szabványosító menedzsertől a g.nagy@mszt.hu e-mail címen.

Nagy Gábor

2015. április