Magyar részvétellel is készülnek a hagyományos kínai orvoslás terén nemzetközi szabványok

Az ISO/TC 249 Hagyományos kínai orvoslás nemzetközi műszaki bizottság 2011-ben kezdte meg munkáját. Célja egy közös szabványkészlet létrehozása a hagyományos kínai orvoslásból (HKO) származó orvosi, egészségügyi rendszerek területén, azoknak mind a tradicionális, mind a modern aspektusait érintve. A műszaki bizottság a felhasznált nyersanyagok, gyártott termékek, orvostechnikai eszközök minőségével és biztonságosságával, valamint informatikával foglalkozik.

Tevékenységi körébe tartoznak azok a szolgáltatási szabványok is, amelyek az eszközök és készítmények biztonságos alkalmazására korlátozódnak, és nem foglalják magukba a klinikai gyakorlatot vagy a termékek klinikai használatát.

Az ISO/TC 249 műszaki bizottság öt munkacsoportból áll, melyek a következő részterületekkel foglalkoznak:

  • a nyersanyagok és feldolgozásuk minősége és biztonságossága (WG 1);
  • a gyártott HKO-termékek minősége és biztonságossága (WG 2);
  • az akupunktúrás tűk minősége és biztonságos használata (WG 3);
  • olyan orvostechnikai eszközök minősége és biztonságos használata, amelyek nem akupunktúrás tűk (WG 4);
  • terminológia és informatika (WG 5).

Az elmúlt 7 évben az ISO/TC 249 műszaki bizottság 24 nemzetközi szabványt jelentetett meg, melyek címe itt megtekinthető. Jelenleg 49 további szabvány van kidolgozás alatt. A szabványok kidolgozása 20 résztvevő ország (P-tagok) közös munkájával történik, míg 17 további ország megfigyelőként (O-tagok) vesz részt.

Magyarország 2015 óta résztvevő országként érintett a szabványok kidolgozásában. A szabványosítási munkálatokban a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének szakértői vállalnak meghatározó szerepet. Az Egyesület alapító, volt elnöke Dr. Yu Funian professzor úr a szakmai stáb vezetője.

A magyar szakértők közreműködnek a jelenleg kidolgozási fázisban lévő ISO/NP 21312 Biztonságos akupunktúrás tűhasználat különös elővigyázatosságot igénylő akupontoknál című szabvány elkészítésében is. Az akupunktúrás eljárás során az akupunktőr speciális tűk segítségével ingerli a test bizonyos pontjait. Ezek az ún. akupunktúrás pontok a teljes testfelszínt behálózzák. Az akupontok stimulálása jótékony hatással lehet különféle élettani folyamatokra. A kezelések során fő szempont az akupunktúrás tűk megfelelő minősége és biztonságos használata. E szabvány valamennyi akupunktúrás kezelést végző egészségügyi szakember munkáját segíteni fogja, fokozva ezzel az akupunktúra megbízhatóságát.

A megjelent nemzetközi szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: Az ISO honlapja

Oravecz Márk (HKOME)
Petrányi Adrienn
2018. február