November 1-től magyar nyelven is megvásárolhatók az új európai létesítménygazdálkodási szabványok

A létesítménygazdálkodás (FM = Facility Management) olyan szervezeti funkció, amely integrálja az embereket, a helyet és a folyamatot az épített környezeten belül, az emberek életminőségének és a fő tevékenység termelékenységének javítása céljából. Az ISO/TC 267 nemzetközi műszaki bizottság által kidolgozott FM-szabványok a létesítménygazdálkodás jellemzőit írják le, és a magán-, valamint a közszférában egyaránt való alkalmazásra szánták azokat.

A szabványok készítése során létrejött nemzetközi együttműködés meghatározta azokat az általános gyakorlatokat, amelyek az egyes piaci ágazatok, szervezettípusok, tevékenységek, valamint földrajzi területek széles körében alkalmazhatók, és

  • javítják a minőséget, a termelékenységet és a pénzügyi teljesítményt;
  • fokozzák a fenntarthatóságot és csökkentik a negatív környezeti hatásokat;
  • segítik a funkcionális és ösztönző munkakörnyezet kialakítását;
  • segítik a jogszabályi megfelelés fenntartását és a biztonságos munkahelyek nyújtását;
  • segítenek optimalizálni az életciklus-teljesítményt és költségeket;
  • javítják a rugalmasságot és a relevanciát;
  • segítik a szervezet önazonosságának és imázsának sikeresebb bemutatását.

Az MSZT 2018. november 1-jén magyar nyelven is kiadta a következő szabványokat:

MSZ EN ISO 41011:2018Létesítménygazdálkodás. Szótár (ISO 41011:2017)
MSZ EN ISO 41001:2018 Létesítménygazdálkodás. Irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval (ISO 41001:2018)
MSZ EN ISO 41012:2018 Létesítménygazdálkodás. Útmutató a stratégiai erőforrás-kezelésre és megállapodások kidolgozására (ISO 41012:2017)

A szabványok bemutatására 2018. november 21-én (szerdán) az MSZT Fórumot rendez, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. A fórum résztvevői a szabványokat 10% kedvezménnyel vásárolhatják meg.

A szabványokat ajánljuk a szolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő szervezetek létesítménygazdálkodási, beszerzési, pénzügyi szakemberei, valamint felső vezetői számára, továbbá mivel az ISO 41001 szerkezete megegyezik a többi ISO irányítási rendszerszabvány szerkezetével, és a szabványnak való megfelelés akár integráltan is tanúsítható, az irányítási rendszerek felkészítésében és tanúsításában tevékenykedő szakembereknek is.

A szabványok magyar nyelvű bevezetését az Ex-Art 2001 Kft., az Informatika Biztonságtechnika Kft. és a Rockwell Vagyonvédelmi Kft. támogatta. A munkaanyagok véleményezésében és egyeztetésében az MSZT/MB 267 Létesítmény- és vagyongazdálkodás nemzeti szabványosító műszaki bizottság tagjai vettek részt.

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap  kitöltésével.

Czimer Gáborné
2018. november