Új szabványosító műszaki bizottság alakul a magánbiztonsági szolgáltatások területén

Az elmúlt években a magánbiztonsági szolgáltatások száma Európa-szerte jelentős mértékben növekedett. Az ilyen szolgáltatások esetén kiemelkedően fontos a kiváló minőségi követelményeknek való megfelelőség a szolgáltatók és a felhasználók közötti bizalom megteremtésére. Ezen okok miatt az Európai Biztonsági Szolgáltatók Szövetsége (COESS) kezdeményezésére a CEN-ben egy új műszaki bizottság alakult CEN/TC 439 „Private Security Services" néven, mely a jövőben a magánbiztonsági szolgáltatások minőségi kritériumait meghatározó és a felhasználók számára iránymutatásokat adó európai szabványok kidolgozását tűzte ki célul. A bizottság a július 3-án Bécsben megtartott alakuló ülésén az alábbi célokat rögzítette:

 • a civil magánbiztonsági szolgáltatásokhoz új szabványok kidolgozása a felmerülő igények alapján;
 • minden olyan szabványosítási tevékenység összefogása, mely a magánbiztonsághoz szorosan kapcsolódik;
 • a biztonsági szolgáltatások minőségének növelése;
 • a korábbi CEN munkacsoportok (pl. CEN/BT/TF 167 „Security Services") által kidolgozott szabványok gondozása, felülvizsgálata, korszerűsítése, mint például:
  • EN 15602 Biztonsági szolgáltatások ellátói. Fogalommeghatározások
  • EN 16082 Repülőtér és repülésbiztonsági szolgáltatások
  • EN 16747 Tengerészeti és kikötőbiztonsági szolgáltatások
 • a szabványosítási igények feltérképezése a létfontosságú építmények védelme (Critical Infrastructure Protection, CIP) területén.

A Magyar Szabványügyi Testületben egy új nemzeti szabványosító műszaki bizottság alakul MSZT/MB 439 „Magánbiztonsági szolgáltatások" néven a Magyar Biztonságvédelmi Egyesület; a Magyar Biztonsági Vállalkozások Munkaadói Szövetsége; a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara és a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonvédelmi Zrt. kezdeményezésére, mely a jövőben a magánbiztonsági szolgáltatások, személy- és vagyonvédelem, szállítmánybiztosítás, rendezvénybiztosítás területének szabványosítási feladatait látja el. Ez a bizottság a CEN/TC 439 mellett az ISO/TC 292 „Társadalmi biztonság" és a CEN/TC 391 „Társadalmi és polgári biztonság" tükörbizottságaként fog működni.

Várjuk a témában érdekelt szervezetek és mindazok jelentkezését, akik részt kívánnak venni az alakuló magyar nemzeti szabványosító műszaki bizottság munkájában. A részvétellel kapcsolatban további információk Nagy Gábor szabványosító menedzsertől kérhetők a g.nagy@mszt.hu e-mail címen.

Nagy Gábor
g.nagy@mszt.hu
2015. október