A legjobb gyakorlat (BPE) értékelésének  igazolása  

 

 

 

 

Ajánlatkérő lap

A kiélezett versenyhelyzet egyre szélesebb látókörű gondolkodást és mind bonyolultabb vezetői irányítói eszköztárat kíván meg a vállalatok, vállalkozások vezetőitől. Rákényszerülnek arra, hogy a meglévő módszereiket továbbfejlesszék. A tapasztalatcsere és a legjobb gyakorlatok megismerése ehhez nyújt segítséget.

A Magyar Szabványügyi Testület 2009 áprilisában kidolgozta a legjobb gyakorlat értékelésére vonatkozó eljárását, amelyet a tanúsított partnereinek ajánl. Az értékelést a felügyeleti vagy az okirat megújító audit részeként a legalább két ciklusban (6 éve) tanúsított  fejlett irányítási rendszerrel rendelkező cégeknél lehet elvégezni. A legjobb gyakorlat (BPE) értékelése 10 kiválósági területet ölel fel, amelyek a következők:

  1. az üzleti tervezés és szabályozás minősége; 
  2. vevőközpontúság, a vevőkapcsolatok kezelése, a vevői megelégedettség mérése és javítása; 
  3. a termékportfólió kezelése; 
  4. az emberi erőforrás kezelése, képzések; 
  5. az üzleti folyamatok kezelése, az alkalmazottak teljesítményének mérése; 
  6. a fejlesztési eszközök használata, konkurenciaelemzés. 
  7. innovációs tevékenység (szervezeti, folyamat-, termék-, szolgáltatásinnováció);
  8. pénzügyi eredmények;
  9. nem pénzügyi eredmények;
  10. reklám és kommunikáció.

Alkalmazása segíti a tanúsított cégeket a fejlesztési területek azonosításában, a célok kitűzésében és a teljesítménymérés bevezetésében mind stratégiai, mind operatív szinten. 
A BPE-t célszerű teljes körűen értékelni, azaz mind a 10 kiválósági területen. A partner kérésére azonban az értékelést le lehet szűkíteni, de minimum 4 elemet választani kell. Az osztályozás 1-től 10-ig terjedő osztályozási skála szerint történik, amely az egyes kiválósági terület érettségi szintjét mutatja. Az audit eredményeiről auditjelentés készül, amely tartalmazza a BPE-pontozási táblát, valamint egy táblázatot az azonosított erősségekkel és a fejlesztési lehetőségekkel minden egyes kiválósági területre. A partner dönti el, hogy az eredményeket felhasználja-e.

A legjobb gyakorlat értékelésének lefolytatásához az MSZT jól képzett auditorokkal rendelkezik, akiknek a megfelelő elméleti és gyakorlati felkészültség mellett vállalati vezetői tapasztalatuk is van.

Abban az esetben, ha az audit során mind a 10 területet vizsgálják az alábbi kiválósági szintek érhetőek el:

** „A legjobb gyakorlatot alkalmazó kiváló szervezet" 

*** „Kiválóan működő szervezet" 

A kiválóság eléréséről az elért pontszám alapján születik döntés, melyről a cég az értesítő levéllel együtt a kiválósági okiratot is megkapja. Az okirat tartalmazza az elért kiválóság szintjét, amely két- vagy háromcsillagos logó használatát teszi lehetővé. Ha a vizsgálat csak néhány területre terjed ki, akkor a kiválósági okirat tartalmazza, hogy melyek ezek.

Mit kell tennie, ha ügyfelünk szeretne lenni?

Ha érdekli ajánlatunk, kérjük, jelezze a kapcsolattartó tanúsítási menedzserünknek, aki válaszul testre szabott ajánlatot küld Önnek.

Kapcsolattartó:

Kéki Zsuzsanna, főosztályvezető
tel: 06 1 456-6929
e-mail: zs.keki"kukac"mszt.hu