Megjelent az ISO 45001:2018

A már nagyon várt, a munkahelyi egészségvédelemmel és biztonsággal foglalkozó nemzetközi szabvány (MEBIR) március 12-én megjelent. A szabvány világszerte át fogja alakítani a munkahelyi gyakorlatokat.

Az ISO 45001 várható előnyei a következők:

Bevezetésével a munkahelyi egészségvédelem és biztonság, valamint a folyamatos fejlesztés a szervezet központi helyére kerül. Az új szabvány alkalmat teremt a szervezetek stratégiai irányvonalának és MEB irányítási rendszerének összehangolására. Hangsúlyosabbá válik továbbá a MEB-teljesítmény fejlesztése.

További, a vevők által is fontosnak tartott előnyök: 

  • csökken a munkával kapcsolatos sérülések, egészségkárosodások, halálesetek száma;
  • kiküszöbölhetők vagy minimalizálhatók a MEB-kockázatok;
  • javul a MEB-teljesítmény és az eredményesség;
  • bizonyítható a vállalati felelősségvállalás és a szállítói lánc követelményeinek való megfelelés;
  • hozzájárul a jó hírnév megteremtéséhez;
  • a konzultáció és a részvétel motiválja és elkötelezettekké teszi a munkatársakat.

Az MSZT az MSZ 28001:2008-ról az MSZ ISO 45001-re való átállást kívánja elősegíteni azzal, hogy magyar nyelven kiadta a DIS változatot (MSZ/T ISO/DIS 45001.2:2017) amelynek megvásárlói a végleges MSZ ISO 45001-et 12 250 Ft kedvezménnyel szerezhetik be.

Az MSZT MEBIR-képzéseinek tematikája már megfelel az ISO 45001 követelményeinek. Bővebben: http://www.mszt.hu/web/guest/kepzesek

ISO 45001:2018 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények alkalmazási útmutatóval szabványról bővebben angol nyelven itt olvashat.

A végső szabvány magyar nyelvű bevezetésének támogatása érdekében keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu vagy a g.czimer@mszt.hu e-mail-címen.

A szabvány megrendelhető és megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: a BSI honlapja

Czimer Gáborné (szabvtit@mszt.hu)
2018. március