Korszerűsített előszabvány

– az MSZE 9984 legújabb változata –

A Műanyag-Csőgyártók Szövetsége támogatásának köszönhetően 2017. október 1-jén jelenik meg az MSZE 9984 Műanyag csővezetékrendszerek. Nyomás alatti hideg és meleg vizes csővezetékrendszerek. A csövek, a csőidomok és a rendszer lényeges terméktulajdonságainak meghatározása legújabb korszerűsített változata.

Ez a magyar nemzeti előszabvány a lényeges terméktulajdonságokat határozza meg, vizsgálati és értékelési módszereket ír elő hideg és meleg vizes műanyag csővezetékrendszerek csöveire, csőidomaira és csatlakozásaikra. Az előszabvány a polipropilén (PP-H; PP-B; PP-R és PP-RCT), a térhálósított polietilén (PE-X), és az emelt hőállóságú polietilén (PE-RT) (I. és II. típus), a polibutén (PB-H és PB-R), a klórozott PVC (PVC-C) (I. és II. típus), valamint a többrétegű csővezetékrendszerek lényeges terméktulajdonságait határozza meg, és csak azokra a termékekre alkalmazható, amelyek megfelelnek a vonatkozó hivatkozott MSZ EN, MSZ EN ISO és ISO kibocsátási jelű termékszabványoknak.

Az előszabvány által meghatározott csöveket és csőidomokat a hideg és meleg vizes csővezetékrendszerek, valamint fűtési rendszerek kialakítására szánják.

MEGJEGYZÉS: Ha az általános felhasználású műanyag csöveket és csőidomokat emberi fogyasztásra szánt víz szállítására használják, akkor az előszabvány előírásainak való megfelelésen túl azoknak az ivóvíz minőségi követelményeire vonatkozó magyar nemzeti szabályozás által meghatározott engedéllyel is rendelkezniük kell.

A szabvány megvásárolható lesz az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Boros Erika
2017. szeptember