Korrózió vizsgálata áramló gázkeverékkel

A villamos gyártmányok fém alkatrészeinek felületén fellépő korrózió károsan befolyásolja azok helyes működését. A gyártmányok tervezése során számos szempont mellett figyelembe kell venni az egyes alkatrészek anyagainak korrózióállóságát, hogy a hosszú távú megbízható működés garantálható legyen.

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. május 1-jén közzétette az MSZ EN 60068-2-60:2016 Környezetállósági vizsgálatok. 2-60. rész: Vizsgálatok. Ke vizsgálat: Korrózió vizsgálata áramló gázkeverékkel (IEC 60068-2-60:2015)magyar nyelvű változatát.

Az MSZ EN 60068 szabványsorozat ezen része meghatározza a működési és raktározási belső téri környezetek korróziót okozó hatását az elektrotechnikai gyártmányokra, alkatrészekre, készülékekre és anyagokra, különösen az érintkezőkre és csatlakozásokra vonatkozóan. E szabvány vizsgálati módszereket tartalmaz, amelyek összehasonlító alapon tájékoztatást nyújtanak az anyagválasztás, a gyártási folyamatok és az alkatrészszerkesztés megválasztásának a segítése céljából, a korrózióállósággal kapcsolatban.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjábanvagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Nagy Gábor
2017. június