Könnyebbé válhat az árak összehasonlítása

Egy olyan világban, ahol az árak központi szerepet töltenek be, növekvő a fogyasztói igény azok gyors és hatékony összehasonlítására. Az új ISO-szabvány segít kialakítani egy olyan egységárrendszert, amellyel ez az igény kielégíthető lesz.

A fogyasztók nagy része vásárláskor a legfontosabb tényezőnek a termékek árát tartja. Ugyanakkor a termékkínálat kiszélesedése, valamint a termékek eltérő mérete és csomagolása miatt, a hasonló termékek ár alapon történő összehasonlítása egy nagyon összetett és időigényes feladat lett.

Az egységárrendszer egy olyan egyszerű megoldás, amely lehetővé teszi a fogyasztó számára a termékek értékének gyors felbecsülését, amikor különböző csomagolású, de azonos termékek közül kell választania.

Az egységárazási gyakorlat nem mindenhol egységes, ezért az ISO szakértői a nemrég megalakított ISO/PC 294 Útmutató az egységárak meghatározásához projektbizottság keretein belül megkezdték egy nemzetközi szabvány kidolgozását.

A tervezett szabvány meghatározza majd:

  • a mértékegységek jelölését;
  • az egységárak megjelenítésének kiemelését, olvashatóságát;
  • az egységárak elhelyezésére, megjelenítésére vonatkozó útmutatást;
  • az egységárak kifejezésének módjait;
  • az üzletekre, termékekre vagy árakra vonatkozó kizárásokat.

A bizottság vezetője, John Furban azt nyilatkozta, hogy az új szabvány könnyebbé teszi majd a termékek összehasonlítását a fogyasztók számára, a kereskedők számára pedig versenyelőnyt fog biztosítani.

A nemzetközi szabvány várhatóan 2017 végén jelenik meg.

További információ a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen kérhető.

Csík Gabriella
2016. július