Tájékoztató a kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések új szabványait, az MSZ EN 61439 szabványsorozatot ismertető fórumról

Az MSZ EN 60439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozat forrásául szolgáló nemzetközi szabványsorozatot az IEC (Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) nagymértékben átszerkesztette. Megváltozott a szabványsorozat felépítése, ezért új azonosító számot kapott. A sorozat új azonosító jelzete IEC 61439. Ezekről a változásokról, az elosztóberendezések új szemléletű ellenőrző vizsgálatairól szólt a 2014. szeptember 24-én megtartott fórum.

Az átszerkesztés következtében a szabványsorozat első része teljesen megváltozott, új szabványnak tekinthető.

A főbb változások a következők:

A korábbi IEC 60439 szabványsorozat 1. részének címe: Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések. 1. rész: Tipizált és részlegesen tipizált berendezések, azaz típusvizsgált és részlegesen típusvizsgált berendezések. Ez a megkülönböztetés és a kétfajta vizsgálati módszer megszűnt, energia elosztására és vezérlésére használt minden kapcsoló- és vezérlőberendezést ugyanazon a módon kell vizsgálni. A vizsgálatokra új elnevezést, az igazoló ellenőrzést vezették be. Az igazoló ellenőrzések új rendszerben vannak csoportosítva. Bevezették az eredeti gyártó fogalmát, amely a berendezés eredeti konstrukcióját kivitelezi és az igazoló ellenőrzést elvégzi, és a berendezésgyártó fogalmát, amely a kész berendezésre vállalja a felelősséget (például a villamos hálózat telepítését, az elosztó beépítését végző, az eredeti gyártótól különböző szervezet). A szabványsorozatba Teljesítménykapcsoló berendezések és teljesítményvezérlő berendezések alcímmel új 2. részt illesztettek, a korábbi 2. rész: Burkolt síncsatornás rendszerek (síncsatornák) 6. részként lett a szabványsorozat része, a 3., 4. és 5. rész alcíme változatlan.

A fórum lezárásaként tartott konzultáción a hozzászólók leszögezték, hogy az új szabványsorozat követelményeinek betartása kihívás elé állítja az elosztógyártókat és az épületek villamos berendezéseinek létesítőit. A szabványsorozat további értelmezésére, vitafórum megtartására nagy igény van.

A szabványsorozat első két tagja a Villamosipari Vállalkozók Egyesületének köszönhetően magyar nyelven is hozzáférhető. Az első rész csak a sorozat többi tagjával együtt használható, így nagy szükség lenne a többi rész magyar nyelvű bevezetésére is.

Kosák Gábor