Készül az új MEBIR-szabvány, megjelent az MSZ/T ISO/DIS 45001.2

Az MSZT által 2017. november 21-re meghirdetett „A munkahelyi egészségvédelem és biztonság (MEBIR) szinten tartó képzése (ISO/DIS 45001)" tematikájában már szerepel az ISO/DIS 45001, amelynek kétnyelvű (angol-magyar) változata 2017. október 1-jén megjelent.

Az MSZ/T ISO/DIS 45001.2:2017 szabványtervezet is tükrözi a lényeges változásokat. A szöveg fő részében kék színnel jelöli az ISO/IEC irányelvek 1. részének SL mellékletében megadott általános szerkezetet, és fekete színnel a MEB-specifikus részeket. Ez a színjelölés segít az ISO irányítási rendszerszabványok összehangolásában és megkönnyíti integrált bevezetésüket az olyan szervezetek számára, amelyeknek kettő vagy több ilyen szabvány követelményeit kell egy időben teljesítenie.

A MEB irányítási rendszer célja, hogy keretrendszert biztosítson a MEB-kockázatok kezeléséhez. Az irányítási rendszer tervezett eredményei a munkavállalók sérülésének és/vagy egészségkárosodásának megelőzése, valamint a biztonságos és egészséges munkahelyek megteremtése és fenntartása; következésképpen különösen fontos a szervezet számára, hogy kiküszöbölje vagy minimalizálja a MEB-kockázatokat azzal, hogy eredményes megelőző és védelmi intézkedéseket vezet be.

Az MSZT az MSZ 28001-ről az MSZ ISO 45001-re való átállást kívánja elősegíteni az MSZ/T ISO/DIS 45001.2 kiadásával és a november 21-ei képzéssel. A képzés befizetett résztvevői a megrendelőlapon kedvezménnyel vásárolhatják meg a tervezetet, amely várhatóan fél éven belül vissza lesz vonva a végleges változat kiadásakor. Az MSZ/T ISO/DIS 45001.2 tervezetet megvásárlók a végleges MSZ ISO 45001-et 12 250 Ft kedvezménnyel szerezhetik be. Ezzel kapcsolatban további tájékoztatásért kövessék híreinket a szabvány megjelenését követően.

A szabványtervezet megrendelhető és megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Az MSZT képzéseiről bővebben itt tájékozódhat.

Czimer Gáborné (szabvtit@mszt.hu)
2017. október