http://telefonkonyv.hu/media/articles/images/Tk_mindennapi/vasarlas_supermarket.jpgKépzések az élelmiszer-biztonság területén

A biztonságos élelmiszerek iránti fokozott igényekre, valamint a világot behálózó ellátórendszerekre reagálva készült el az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerekre vonatkozó nemzetközi szabvány, az ISO 22000:2005.

A szabvány mindenre kiterjedően, de az ésszerűség határain belül foglalkozik az élelmiszer-biztonsággal. Az élelmiszerek előállításával foglalkozó, vagy ahhoz szorosan kapcsolódó tevékenységet folytató szervezeteknek számos alapkövetelményt kell teljesíteniük ahhoz, hogy tevékenységükre alkalmassá váljanak. Az ISO 22000:2005 magában foglalja az Élelmiszerkönyv Bizottság (Codex Alimentarius Commission) által kidolgozott Veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok (HACCP) rendszerének alapelveit és alkalmazásának lépéseit, amelyet a Magyar Élelmiszerkönyv 2-1/1969 számú irányelve tartalmaz. A szabvány az auditálható követelmények segítségével kombinálja a HACCP-tervet az előfeltételi programokkal és összhangban van a HACCP-re épülő vevői (FSSC, IFS, BRC, TESCO) követelményrendszerekkel. Ugyanakkor követi az ISO 9001 felépítését, ami lehetővé teszi a két rendszer integrálását. A szabvány kellően rugalmas ahhoz, hogy azt bármely szervezet sikerrel alkalmazza méretétől, tevékenységének bonyolultságától és fejlettségi szintjétől, valamint a vevői követelményektől függetlenül.

A nemzetközi szabványt átvevő európai szabványt az MSZ EN ISO 22000:2005 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények (ISO 22000:2005) című, magyar-angol kétnyelvű magyar nemzeti szabvány vezette be.

A Magyar Szabványügyi Testület az élelmiszer-biztonság területén 2015-ben az alábbi képzések megrendezését tervezi:


ÉLELMISZER-BIZTONSÁG (MSZ EN ISO 22000:2005, HACCP)

Megnevezés

Időtartam

Részvételi díj
Ft/fő + áfa

Vizsgadíj
Ft/fő + áfa

Időpont

HACCP-rendszergazda (HACCP RG)

2 nap (16 óra) + vizsga

57 000,-

11 000,-

2015. január 26-27.

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek megbízottja (ÉBIR MB)

2,5 nap (20 óra) + vizsga

57 000,-

12 000,-

2015. március 25-27.

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek belső auditora (MSZ EN ISO 22000:2005, HACCP) (ÉBIR BA)

3 nap (24 óra) + vizsga

63 000,-

12 000,-

2015. február 10-12.

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek vezetője ( HACCP, MSZ EN ISO 22000:2005) (ÉBIR V)

3 nap (24 óra) + vizsga

67 000,-

25 000,-

2015. március 2-4.


Tájékoztató a képzésekről

Amennyiben kérdése van az oktatás@mszt.hu vagy a 06-1/456-6925 (Eitnerné Horváth Erika) elérhetőségen állunk rendelkezésére.

2015. január