Kedvtelési célú vízi járművek és sporteszközök biztonsága

– a 2013/53/EU irányelvhez kapcsolódó szabványok –

A napsütéses nyár közepén sokan indulnak tengerpartra és élvezik a kedvtelési célú vízi járművek nyújtotta kikapcsolódásokat, például:

  • hajókirándulást;
  • szörfözést;
  • vitorlázást;
  • csónakkal vagy kajakkal való túrázást.

Körülbelül 48 millió uniós polgár résztvevője a vízi sportoknak, melyből 36 millióan rendszeresen részt vesznek hajózási tevékenységekben. A felszerelés biztonságát a „Rekreációs célú hajózásról szóló irányelv” harmonizált szabványai folyamatosan nyomon követik, segítik és javítják.

Ez az iparág Európában 34 milliárd eurós forgalmat bonyolít le, amely 100 000 vállalatot [elsősorban kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat)] foglalkoztat. A működő 25 millió szabadidős hajóval és 25 000 kikötővel az ágazat közvetett gazdasági hasznot hajt az adott országok számára (rekreáció, turizmus stb.).

A CEN műszaki bizottságaink munkája közvetlenül támogatja az Európai Unió (EU) jogszabályait, többek között a 2013/53/EU irányelvet, hiszen míg az irányelv csak a kedvtelési célú vízi járművekre alkalmazandó alapvető követelményeket tartalmazza, addig a műszaki részleteket az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) és az Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság (CENELEC) által elfogadott műszaki szabványok adják.

A következőkben a kedvtelési célú hajózást érintő harmonizált szabványok tekinthetők meg:

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Forrás: A CEN honlapja

Csík Gabriella
2018. augusztus