A Magyar Szabványügyi Testület új szolgáltatása a
KÁRTEVŐ-MENTESÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK TANÚSÍTÁSA
az MSZ EN 16636:2015 szerint

2008-ban az Egészségügyi Világszervezet arról számolt be, hogy az elmúlt hatvan évben olyan jelentős változások következtek be az ökológia, az éghajlat és az emberi viselkedés területén, amelyek elősegítették a városi kártevők elszaporodását. Az ilyen ízeltlábúak, rágcsálók, egyéb gerincesek és mikroorganizmusok jelenléte az ember közelében jelentős közegészségügyi veszélyt jelent. Ez a veszély abból a lehetőségből fakad, hogy a kártevők fizikai és mechanikai hordozói lehetnek a kórokozóknak, a betegségeknek és a lehetséges allergéneknek, azokat behurcolva terjesztik az emberi és az állatpopulációkban. Ezek a szervezetek ugyanakkor közvetlen és közvetett károkat is előidézhetnek az épületek szerkezetében és azok összetételében, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak a kereskedelmi vállalatoknak és a háztartásoknak. Továbbá ronthatják az életminőséget, beleértve a pszichológiai hatásokat is.
Ezen aggályok megoldására felmerült az igény egy olyan szolgáltatás kifejlesztésére, amely a fertőtlenítési tevékenységeket, a rovarok, a rágcsálók és egyéb gerinces állatok irtását, valamint az előbbiekből eredő mikroorganizmusok miatti fertőtlenítést foglalja magában, és ezeket a továbbiakban kártevő-mentesítő iparnak tekintjük.
A minőségi kártevőirtási szolgáltató kiválasztása egyre lényegesebb a megrendelők, különösen a gyógyszeripari, élelmiszeripari cégek, kereskedelmi láncok, raktárbázisok, logisztikai központok és közszolgáltatók számára. Az a kártevőirtó cég, amely tanúsítvánnyal rendelkezik, jelentős versenyelőnyre tehet szert ezen a piacon. Az ISO 9001 mellett már elérhető a kifejezetten ezen ágazat számára kidolgozott MSZ EN 16636 szerinti tanúsítás.
Azon szervezetek, amelyek MSZ EN 16636 szerinti tanúsítvánnyal rendelkeznek, igazolják, hogy a kártevő-mentesítési szolgáltatást képzett személyekkel, szabályozott folyamatként a környezetvédelmi és egészségügyi szempontok figyelembevételével hajtják végre.

Ez az európai szabvány nem vonatkozik az alábbi területeken végzett szolgáltatásokra:

  • mezőgazdasági növényvédelem;
  • rendszeres szerződéses takarítási szolgáltatásokhoz társuló szokásos takarítás és fertőtlenítés.

Miért érdemes a kártevő-mentesítési szolgáltatóknak az MSZ EN 16636:2015 szabványt alkalmazni?

  • Rendszerelvű megközelítést ad.
  • Segít a jogszabályi megfelelés elérésében.
  • Erősíti az ügyfelek bizalmát.
  • Előnyt jelenthet a pályázatok elnyerésében.

Az MSZ EN 16636 szerinti működés könnyen bevezethető az ISO 9001 vagy ISO 14001 tanúsítással rendelkezők számára, de tanúsítással nem rendelkező cégeknek sem okoz jelentős többletterhet.
A Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkársága új szolgáltatása a MSZ EN 16636:2015 szabvány szerinti kártevő-mentesítési szolgáltatás tanúsítása.
Ha felkeltette érdeklődését szolgáltatásunk, elérhetőségeinken minden információt megkap tanúsítási menedzsereinktől. Kérjük, a testre szabott ajánlat elkészítéséhez töltse ki ajánlatkérő lapunkat, majd juttassa el hozzánk.
Felmerülő kérdésekben forduljanak hozzánk bizalommal.

További szolgáltatásainkról az alábbi linken találnak információkat.

Kapcsolattartó:
Molnár Katalin tanúsítási menedzser
tel: 06 1 456-6983
e-mail: k.molnar"kukac"mszt.hu