http://www.antivirus.com/img/cartoon_what-is-av.pngMegjelent a kártevő-mentesítéssel (kártevők elleni védekezéssel) kapcsolatos szabvány magyar nyelvű kiadása

A kártevőirtó szolgáltatás számos EU-irányelv és -rendelet, valamint nemzeti szabályozás hatálya alá esik. Ezen irányelvek és rendeletek életbe lépésével egyre nyilvánvalóbbá vált az európai kártevő-mentesítő ipar egységesítésének és szakmai továbbfejlesztésének szükségessége. Ugyanakkor ez nem csupán az Európai Bizottságnak a határokon átnyúló kereskedelem megnyitására irányuló célját támogatja, hanem a kártevő-mentesítési szolgáltatásokat igénybe vevők védelmére és megnyugtatására is szolgál annak érdekében, hogy a szolgáltatók egyértelmű szakmai előírások szerint működjenek, ezáltal biztonságosan, hatékonyan és a megfelelő európai, illetve nemzeti rendeleteknek megfelelően végezzék tevékenységüket.

Ezzel összefüggésben merült fel egy, az egész Európára vonatkozó egységes szabvány kidolgozásának szükségessége, amely idén meg is jelent MSZ EN 16636:2015 Kártevő-mentesítési szolgáltatások. Követelmények és kompetenciák hivatkozási számmal és címmel.

Az alábbi – szabványban lévő – folyamatábra egyértelműen bemutatja, hogy a kártevők elleni védekezésben részt vevő szervezeteknek, milyen lépéseket kell megtenniük munkájuk során, ha egységes normákat követő európai professzionális szolgáltatóként kívánnak működni (az egyes lépések hátterét a szabvány 5. fejezete részletesen tartalmazza):


Amennyiben az egységes kártevő-mentesítési szemlélet felkeltette érdeklődését, a magyar nyelvű szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjában  vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Csík Gabriella
2015. október