Kalapácsos vizsgálatok

Az elektrotechnikai készülékeket a használatuk során különböző környezeti hatások (például hőmérsékletváltozás, rázkódás, mechanikai ütések) érhetik. A készülékek megbízható működéséhez elengedhetetlen, hogy bizonyos mértékig ellenálljanak e hatásoknak. A Magyar Szabványügyi Testület 2017. január 1-jén közzétette az MSZ EN 60068-2-75:2015 Környezetállósági vizsgálatok. 2-75. rész: Vizsgálatok. Eh vizsgálat: Kalapácsos vizsgálatok (IEC 60068-2-75:2014) magyar nyelvű változatát.

Az MSZ EN 60068 szabványsorozat ezen része három szabványosított és összehangolt vizsgálati módszert tartalmaz a minta előírt szigorúsági szintű ütésekkel szembeni ellenálló képességének meghatározására. A vizsgálatot elsősorban elektrotechnikai termékek vizsgálatára alkalmazzák a mechanikai szilárdság elfogadható mértékének a bizonyítására a gyártmány biztonságának az értékelése során. A vizsgálat a mintára gyakorolt előírt számú és irányú, 0,14 és 50 Joule közötti energiájú ütésből áll. A vizsgálatok eredménye nem függ a vizsgálókészülék típusától, mert a szabványban leírt, különböző kalapácstípusok jellemzőit úgy tervezték meg, hogy azok gyakorlatilag, amennyire csak lehetséges ugyanahhoz a szigorúsági szinthez tartozzanak.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Nagy Gábor
2017. március