Jövőbeli stratégiák és trendek

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) Piaci Stratégiai Igazgatósága (Market Strategy Board, MSB) a jelentősebb nemzetközi vállalatokkal közösen együttműködve évről évre meghatározza a jövőbeli technológiákat és fejlődési tendenciákat. Az MSB minden évben kiad egy dokumentumsorozatot (White Papers), mellyel bemutatják, hogy az IEC-ben végzett munka hogyan segíti megoldani a világ elektrotechnikával kapcsolatos problémáit, értékelik a potenciális világméretű igényeket, és ajánlásokat készítenek valamennyi érdekelt fél számára.

2017-ben két újabb kiadványt tették közzé:

Edge intelligence

(Intelligens peremhálózatok)

A „dolgok internete" (IoT) adta lehetőségek tényleges kihasználásához a peremhálózati megoldások lehetővé teszik az adatok központi feldolgozásának átcsoportosítását a hálózat távoli széleire.
Ez a dokumentum összefoglalja a felhőalapú számítástechnika, a mobilhálózatok, a „dolgok internete" és más olyan területek jelenlegi tendenciáit, amelyek kommunikációja és döntéshozatala során csupán kis késleltetés engedhető meg. Ilyen területek közé tartozik az intelligens gyártás, az autóipar, az intelligens városok vagy a virtuális valóság. A kiadványban feltérképezik a piaci lehetőségeket és a felhasználási esetekre vonatkozó követelményeket, elemzik a hiányosságokat, és ajánlásokat tesznek további technológiákra.
[további információk]

Technology Report: LVDC: electricity for the 21st century

(Technológiai jelentés: LVDC: villamos energia a 21. századnak)

A kisfeszültségű egyenáramú (LVDC-) rendszerek alkalmazása alapvetően javítja a fejlődő országok energiaellátását, valamint a villamos energia hatékonyabb felhasználását.
Ebben a jelentésben számos fontos szempont tekintetében megvizsgálják az LVDC piaci lehetőségeit, az energia hozzáférhetőségét, és a feszültség minőségének szabványosítását.
[további információk]


A felsorolt dokumentumok megtekinthetőek és ingyenesen letölthetőek a http://www.iec.ch/whitepaper/ oldalon, vagy a megadott hivatkozásokon keresztül.
Kapcsolódó korábbi cikk: http://www.mszt.hu/web/guest/jovobeli-strategiak-es-trendek

Nagy Gábor
2018. január