Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály az energiahatékonysággal kapcsolatban

Az energiafogyasztás csökkentése és az energiapazarlás megszüntetése egyre fontosabb az Európai Unió számára. Az Unió vezetői 2007-ben azt a célt tűzték ki, hogy 2020-ig 20%-kal csökkentik az Unió éves energiafogyasztását. Az energiahatékonysági intézkedések kapcsán egyre szélesebb körben elismerik, hogy ezek nem csupán a fenntartható energiaellátás megvalósításának, az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésének, az ellátásbiztonság garantálásának és az importkiadások csökkentésének eszközei, hanem egyben fokozzák az európai gazdaságok versenyképességét.

Az energiahatékonyság fogalmának többféle értelmezése létezik: műszaki megközelítésből az energiahatékonyság a ténylegesen hasznosuló és az összes felhasznált energia arányát jelenti, közgazdasági szempontból viszont az energiafelhasználást az elért haszonhoz viszonyítjuk.

 

Jogszabály száma

Jogszabály címe

2015. évi LVII. törvény

Az energiahatékonyságról

122/2015. (V.26.) Kormányrendelet

Az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról

123/2015. (V.26.) Kormányrendelet

Egyes kormányrendeletek energiahatékonysággal összefüggő módosításáról

25/2015. (V.26.) NFM rendelet

Az energiahatékonyság növelését elősegítő tájékoztatásról

26/2015. (V.26.) NFM rendelet

Az energetikai auditokkal kapcsolatos adatszolgáltatásra és a regisztráló szervezetek éves jelentésére vonatkozó részletes szabályokról

7/2015. (X.16.) MEKH rendelet

Az energetikai auditorok és energetikai auditáló szervezetek által fizetendő regisztrációs és nyilvántartási díj összegére, megfizetésének módjára és visszatérítésére vonatkozó szabályokról

176/2008. (VI.30.) Kormányrendelet

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról

Energiairányítási rendszerek tanúsításával kapcsolatban kérem, vegye fel a kapcsolatot a Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével Szalai Líviával vagy a főosztályvezető-helyettesével Kéki Zsuzsannával az alábbi elérhetőségen:
Tel: 06/1/4566-928  cert@mszt.hu

2016. február