mentoov_sISO-szabványok a termékbiztonság és a visszahívások kezelésére

Egy-egy termék visszahívása (fertőzött élelmiszer, gyógyszer, játékok és egyéb fogyasztási cikkek) a forgalomból a fogyasztók védelme érdekében gyakran okoz gondot a beszállítók számára.

Az alábbi útmutató szabványok különösen hasznára válhatnak a kis- és középvállalkozóknak, hiszen segítségükkel jobban tudják kezelni a termékbiztonsági programokat.

Az ISO 10377:2013 Fogyasztói termékbiztonság. Útmutató a beszállítók számára (Consumer product safety. Guidelines for suppliers) nemzetközi szabvány gyakorlati útmutatást nyújt a beszállítók számára – ideértve a kockázatelemzés és a kockázatkezelés hatékony dokumentálását –, hogy megfeleljenek a fogyasztási cikkek biztonságára vonatkozó követelményeknek.

A szabvány alkalmazásával megszüntethető vagy csökkenthető a potenciális biztonsági kockázat a termékek piacra kerülésekor, amely kevesebb sérüléshez és a fogyasztói bizalom növekedéséhez vezet, közvetve csökkentheti a termékvisszahívások számát.

Részlet a szabványból

Az ISO 10393:2013, Fogyasztói termék visszahívása. Útmutató a beszállítók számára (Consumer product recall. Guidelines for suppliers) arról ad útmutatást, hogy hogyan kell létrehozni egy, a fogyasztói termék(ek) visszahívását kezelő programot.

A szabvány segítséget nyújt a szervezeteknek egy költséghatékony visszahívási program megtervezéséhez és kivitelezéséhez, minimalizálva ezáltal a jogi kockázatot és nem utolsósorban védi a fogyasztókat a nem biztonságos vagy veszélyes termékektől, növelve ezzel az ügyfelek elégedettségét és hűségét.

Részlet a szabványból

A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetésére árajánlat kérhető Csík Gabriella főosztályvezető-helyettestől (g.csik@mszt.hu).

A szabványok beszerezhetők a kiado@mszt.hu e-mail címen a megrendelőlap kitöltésével.

Csík Gabriella
2015. május


(be)szállító: Szervezet vagy személy, amely vagy aki rendelkezésre bocsát egy terméket.
PÉLDÁK: Gyártó, elosztó, kiskereskedő vagy egy termék eladója, egy szolgáltatás teljesítője vagy információ szolgáltatója.