Az ISO/DIS 45001, a MEBIR nemzetközi szabványtervezet szavazásának eredménye

Az MSZT-Hírlevél márciusi számában adtunk hírt arról, hogy megkezdődött az ISO/DIS 45001 szavazása, amely 2016. május 12-ig tartott. A tervezetet a szavazó P-tagok 28%-a elutasította, ezért az ISO-szabályok szerint nem léphet tovább a szabványkidolgozás következő FDIS szakaszába.

A szavazás során érkezett több mint 3000 hozzászólás megtárgyalására a felelős ISO/PC 283 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere nemzetközi bizottság 2 plenáris ülést tartott szükségesnek. Az első ülést 2016 júniusában tartották, ahol egy újabb DIS változat elkészítéséről döntöttek, amelynek kiadása 2017. januárra/februárra várható. Ha minden a jelenlegi tervek szerint halad, a nemzetközi szabvány 2017 júniusában megjelenik.

Az észrevételek elemzése azt mutatta, hogy az alábbi néhány kulcsfontosságú kifejezéssel és meghatározással kell először foglalkozni, mert ezek eredményes lezárása megkönnyítheti a hozzászólások nagy részének megoldását:

  • a jogi követelmények „teljesítése" vagy az azoknak való „megfelelés";
  • a „Megjegyzések" átírása, hogy ne tartalmazzanak követelményeket;
  • akonzultáció" szakkifejezés és meghatározása;
  • az ISO 14001-gyel való összehangolás és eltérés az SL-melléklet szövegétől;
  • amunkavállaló"szakkifejezés és meghatározása;
  • az 5.4. szakasz a „részvétel és konzultáció"-ról.

A bizottság a második ülést 2016 októberében tartja, ahol döntenek a még nyitott kérdésekről és véglegesítik a 2. DIS szövegét.
Érthető, hogy a szervezetek nagy érdeklődéssel várják az új szabvány megjelenését, mivel szerkezete már igazodik az egységes struktúrához, így könnyebb lesz összehangolni más irányítási rendszerszabványokkal. A szabványtervezet tartalomjegyzéke itt megtekinthető. Az új ISO 9001 és ISO 14001 kiemelt fontosságot tulajdonít a kockázatoknak és így van ez az új MEBIR-szabványban is. Egy szervezet tevékenysége negatív kockázatokat hordozhat magában, amely súlyos egészségkárosodással vagy végzetes kimenetelű balesettel járhat a felügyelete alatt dolgozók számára. Ezért nagyon lényeges, hogy a szervezet megfelelő megelőző intézkedéseket tegyen a MEB-kockázatok kiküszöbölése vagy minimálisra csökkentése érdekében. A szervezet MEBIR-je le tudja „fordítani" balesetmegelőző szándékát módszeres, folyamatosan fejleszthető folyamatokká és meg tudja erősíteni elkötelezettségét a MEB-teljesítmény javítása iránt.

Az ISO 45001-et nem arra tervezték, hogy jogi kötelezettségeket tartalmazzon. A leendő szabvány egy irányítási eszköz, amelyet a szervezetek (a kkv-ktől a nagyvállalatokig) önként alkalmaznak a veszélyek kockázatának minimálisra csökkentése érdekében. Számos, a MEB-et érintő ILO-konvenció és szabvány létezik a világon. Az ISO 45001-et a lehető legnagyobb mértékben tervezik összehangolni az ILO dokumentumaival.

Az MSZT által e témában bevezetett magyar nyelvű szabványok a következők:

  • MSZ 28001:2008 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere (MEBIR). Követelmények (BS OHSAS 18001:2007)
  • MSZ 28002:2009 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere (MEBIR). Útmutató az MSZ 28001:2008 bevezetéséhez (BS OHSAS 18001:2007)

A szabványok és a szabványtervezet megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: ISO/PC 283/N 230

Czimer Gáborné
2016. július