ISO 14004:2016

Segítség a környezetközpontú irányítási rendszer bevezetéséhez

Az ISO 14001 közelmúltban befejeződött felülvizsgálata után a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) 2016. március 2-án kiadta az ISO 14004:2016 Környezetközpontú irányítási rendszerek. A megvalósítás általános irányelvei szabványt, amely elődjéhez hasonlóan egyúttal európai szabvány is lett.

A környezeti hatásokat és különösen e hatások üzleti vonatkozásait, típustól és mérettől függetlenül, egyetlen szervezet sem hagyhatja figyelmen kívül. Egy jól felépített és megvalósított környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) segíti a környezeti tényezők mérését és kezelését. Ez nemcsak az üzleti tevékenység, hanem a társadalom egésze szempontjából is jótékony hatású.

Az új ISO 14004:2016 Környezetközpontú irányítási rendszerek. A megvalósítás általános irányelvei támogatást nyújt a szervezeteknek a KIR bevezetéséhez.  Úgy tervezték, hogy kiegészítse a környezetközpontú irányítási rendszerek követelményeit előíró ISO 14001-et, de nem korlátozódik csak erre. Az új kiadás további részletekkel és információval szolgál pl. a környezet védelmére, a környezeti teljesítményre, az életciklus-szemléletre, a vezetői szerepvállalásra és a stratégiai környezeti irányításra vonatkozóan.

Az ebben a szabványban található útmutatás segítheti a szervezetek környezeti teljesítményének növelését és a KIR elemeinek beépítését a fő üzleti folyamatokba. Részeinek alkalmazása is módszeresen javítja a környezeti hatások kezelését. További magyarázatként is szolgál egyes koncepciók és követelmények értelmezéséhez.

Az új szabvány megjelenése után legkésőbb 6 hónappal az MSZ EN ISO 14004:2010 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Az elvek, a rendszerek és a megvalósítást segítő módszerek általános irányelvei (ISO 14004:2004) visszavonásra kerül. Az MSZT tervezi az új szabvány magyar nyelvű kidolgozását, amelyhez várjuk a támogatók jelentkezését.

Forrás: www.iso.org

A szabványok megrendelhetők és megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Czimer Gáborné (szabvtit@mszt.hu)
2016. április