Az IRIS Certification™ szabályok:2017 kiadvány és a Vasúti minőségügyi menedzser képzés

Az MSZT 2017. december 1-jén tette közzé az MSZ ISO/TS 22163:2017 Vasúti alkalmazások. Minőségirányítási rendszerek. A vasúti szervezetek üzleti irányítási rendszerének követelményei. Az ISO 9001:2015 és a vasúti ágazatban alkalmazandó kiegészítő követelmények szabvány magyar nyelvű változatát. Az MSZ ISO/TS 22163:2017 a vasúti ágazatban specifikus minőségirányítási rendszerkövetelményeket határoz meg, így alkalmazható a vasútiparral kapcsolatos termékek teljes szállítói láncában a tervezési és fejlesztési, a gyártási és karbantartási tevékenységekre (kivéve a vasúti szállítást). Kiemelten kezeli a szállítói láncban a folyamatos fejlesztés biztosítását, a hibamegelőzést és a hibacsökkentést, valamint a termékminőség javítását és fenntartását, beleértve annak biztonsági szempontjait is.

Az ISO/TS 22163 kidolgozásához a kiindulási anyagot az UNIFE (Európai Vasútipari Unió) által összeállított munkaanyag, az IRIS (International Railway Industry Standard = nemzetközi vasúti minőségügyi rendszerszabvány) szolgáltatta. Mivel a vasúti beszállító szervezetek MSZ ISO/TS 22163 szerinti tanúsítása az IRIS CertificationTM rendszerben fog történni, az MSZ ISO/TS 22163-at alkalmazó szervezetek (vasúti beszállítók, felkészítők, auditorok, oktatók) számára fontos megismerni az UNIFE további, az MSZ ISO/TS 22163 szerinti auditot és tanúsítást támogató dokumentumait. Ezek a dokumentumok is elérhetők magyar nyelven, és szövegük összhangban van az MSZ ISO/TS 22163 magyar szövegével az UNIFE és az MSZT együttműködésének köszönhetően. E dokumentumok közül az IRIS Certification™ szabályok magyar kiadását az MSZT fogja forgalmazni 2018 novemberétől. A kiadvány beszerezhető pdf-formátumban és nyomtatott formában is.

Az MSZT egyúttal az MSZ ISO/TS 22163:2017 és az IRIS Certification™ szabályok:2017 szerinti követelményekalkalmazására két és fél napos felkészítő képzést indít Vasúti minőségügyi menedzser címmel.

Bővebb tájékoztatás a képzésről

Az IRIS Certification™ szabályok: 2017 kiadvány megrendelése