IQNet-partnerek közötti együttműködés

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) 1998 óta teljes jogú tagja a Tanúsító Szervezetek Nemzetközi Hálózatának, az IQNet-nek, amely a legkiválóbb nemzeti tanúsító szervezeteket tömörítő, svájci székhelyű szervezet. Országonként általános esetben csak egy tagja lehet. Magyarországon, mint az IQNet magyar tagja, az MSZT jogosult az IQNet-tanúsítványok kiadására. Az MSZT saját tanúsítási okirata mellett a nemzetközi elismerést biztosító IQNet-tanúsítványt díjmentesen bocsátja tanúsított partnerei részére. Az IQNet-ben lévő akkreditált tanúsító testületek erősen elkötelezettek abban, hogy elismertségüket és a piacon elért kiválóságukat bizonyítsák. Ennek érdekében rendelkeznek a kompetencia és a versenyképesség fejlesztésére alkalmas eszközökkel és szolgáltatásokkal.

A 2008-as válság kialakulása óta egyre nagyobb hangsúlyt kap az, hogy a megfelelőségértékelési folyamatokat — az eredményesség és a hitelesség megőrzése mellett — gazdaságosan és felhasználóbarát módon végezzék. Erre jó lehetőséget nyújt az IQNet-tagok közötti partneri együttműködés.

Ha az MSZT-t más országbeli IQNet-tag felkéri minőségirányítási, környezetközpontú irányítási, illetve egyéb irányítási rendszerek auditálásában, vagy például a jogi megfelelőségi audit elvégzésében való közreműködésre, az a külföldi tanúsító IQNet-tag és a magyar tanúsított szervezet számára egyaránt hasznos. A hazai tanúsított szervezet csökkentheti a tanúsítással kapcsolatos költségeit, mivel a magyar nyelvű audittal elkerülhetők azok az esetleges félreértések, amelyek további költségeket eredményeznének, továbbá lerövidül az időtartam. A külföldi tanúsítónak a gazdaságossági szempontokon túl azért is érdeke a kompetens, magyar auditorok igénybevétele, mert azok egyaránt jól kommunikálnak az ügyféllel és a külföldi auditcsoporttal, elkészítik az idegen nyelvű auditjelentést, és a helyi viszonyokban, jogszabályokban való jobb tájékozottságuk révén hasznos fejlesztési lehetőségeket tárhatnak fel a szervezet számára.

Az elmúlt években a svájci, az olasz és a spanyol IQNet-tag kérte fel a Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkárságát magyarországi auditjában való közreműködésre. Ezek között vannak olyan együttműködések, amelyek évről-évre ismétlődnek, és vannak olyanok, amelyek egyre szélesebb körűvé válnak. Kiemelendő az olasz IQNet-taggal (CISQ) való folyamatos együttműködés a jogi megfelelőség értékelése területén. A spanyol IQNet-taggal (AENOR) kötött megállapodás a környezetközpontú irányítási rendszerek auditálásával indult, ebben az évben már a minőségirányítási rendszerek tanúsításában való részvételre is kiterjedt. Az irányítási rendszerek körének bővülésével a bevont magyar auditorok száma is nő.