Ipari turizmus

Újabban az ipari örökségek is közkedvelt célpontjai lettek a turistáknak. Az ipari turizmus adta lehetőségek különleges élményeket nyújtanak, hiszen betekintést kaphatunk egy-egy erőmű, bánya, vagy akár sörfőzde, pincészet, csokoládégyár, kézműves üzlet gyártási folyamataiba.

Az ipari turisztikai útvonalak elsősorban a termékek előállítási folyamatainak és eljárásainak bemutatására koncentrálnak, azonban egy-egy ilyen túra során megismerkedhetünk a vállalat alapításának történetével, a régi és az újabb technológiák gyakorlati alkalmazásával is. Ha megértjük, hogy hogyan működik egy gyártósor, ugyanakkor a látogatás időtartamába a promotált termék kóstoltatása is beletartozik, sokkal maradandóbb élményben lehet részünk, s később akár szívesebben választjuk azt az adott terméket. A gyárak látogatása és bejárása leginkább az élelmiszer-ágazatban hódít, de egyre nagyobb az igény a repülőterek, kikötők, metrók, autógyártó üzemek, szennyvízkezelők turisztikai felfedezésére is. Az ipari turizmus tehát egy újfajta értékesítési csatornát is jelent a marketing területén.

Az ISO 13810:2015 Turisztikai szolgáltatások. Ipari turizmus. Szolgáltatásnyújtás nemzetközi szabvány mindazon vállalat hasznára válik, akik alaptevékenységeiken felül nyitottak a turizmus adta lehetőségek kiaknázására. Ez is egy módja lehet annak, hogy egy cég új ügyfelekkel ismertesse meg termékeit vagy szolgáltatásait, valamint közvetlen és azonnali visszajelzést kapjon a piac szereplőitől.

A nemzetközi szabvány azokat a szempontokat hangsúlyozza, amelyeket figyelembe kell venni a látogatók megfelelő fogadása érdekében. A látogatást szervező azonban nemcsak maga a vállalat lehet, hanem egy külső közvetítő cég is, így azok a cégek is érdekeltek, akiknek kifejezetten a rendezvényszervezés a fő profiljuk.

A szabvány magyar nyelvű bevezetésével kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref1986

2015. augusztus