Magyar kezdeményezésre idén újabb nemzetközi szabvány jelent meg illóolaj témakörben

Ahogy arról a 2016. április elején megjelent cikkünkben már beszámoltunk, az MSZT/MB 616 Illóolajok nemzeti szabványosító műszaki bizottság kezdeményezésére megjelent az ISO 8896:2016 Köménymagból (Carum carvi L.) készült illóolaj című nemzetközi szabvány új kiadása.

2016. augusztus 4-én a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet kiadta az ISO 13171:2016 Oregánóból [Origanum vulgare L. subsp. hirtum (Link) letsw] készült illóolaj című nemzetközi szabványt is, amelynek projektvezetője szintén az MSZT/MB 616 műszaki bizottság elnöke, Fodor Csaba volt.
E két szabvány kidolgozása kapcsán az elmúlt években kiváló együttműködés alakult ki az AENOR-ral (Spanyol Szabványügyi és Tanúsítási Egyesülettel), amely ellátja az ISO/TC 54 Illóolajok műszaki bizottság titkárságát.
Nagyon fontos volt számunkra, hogy a főként Németországban, Hollandiában és Magyarországon termesztett gyógynövény virágzatából vízgőz-desztillációval előállított, kiváló minőségű hazai oregánóolaj paramétereit nemzetközi szabványba tudtuk foglalni, növelve ezzel a nemzetközi piaci elismerését és részesedését. Az ISO 13171:2016 segítségével a magyar terméket meg tudjuk különböztetni az ISO 14717:2008 Oil of origanum, Spanish type [Coridothymus capitatus (L.) Rchb. f.] nemzetközi szabvány szerinti termékektől.

Az ISO 13171:2016 nemzetközi szabványt a gyártók, a kereskedelmi vállalatok és a vevők is alkalmazhatják, mivel az oregánóolaj minőségi paramétereit (megjelenés, szín, illat, relatív sűrűség, törésmutató, optikai forgatóképesség, savszám, főbb komponenseinek elfogadott összetételi tartománya stb.)részletesen tartalmazza, valamint az illóolaj azonosításának céljából a mellékletben az oregánóolaj jellemző gázkromatográfiás kromatogramjait is feltüntettük. A szabvány alkalmazása garanciát nyújt a kereskedelmi lánc minden szereplőjének arra vonatkozóan, hogy egy állandó, kiváló minőségű termékhez tudnak jutni, ill. ilyen terméket juttatnak a piacra.

Várjuk azonszakértők jelentkezését, akik aktívan részt kívánnak venni az MSZT/MB 616 Illóolajok nemzeti szabványosító műszaki bizottság munkájában, mivel további szabványok kidolgozása is folyamatban van.

Évekkel ezelőtt – szintén magyar kezdeményezésre – elkezdődött az ISO/WD 19817 Essential oil of thyme [Thymus vulgaris L.] szabványdokumentum kidolgozása, de az ISO/TC 54 bizottság tavalyi ülésén az előbb említett dokumentumnak az ISO 14715:2010 Oil of thyme containing thymol, Spanish type [Thymus zygis (Loefl.) L.] című szabvánnyal való összevonásáról született döntés, együttes spanyol-magyar projektvezetéssel.

Az MSZT tervezi az ISO 13171:2016 szabvány magyar nyelvű megjelentetését, amelyhez várjuk támogatók jelentkezését.

A nemzetközi szabványok nemzeti szabványrendszerbe való illesztésével kapcsolatban tájékoztatást kérhet a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

Az említett nemzetközi szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, valamint a nemzeti szabványok az MSZT webáruházon keresztül is beszerezhetők.

Kurucz Csilla
2016. szeptember