Szabványosítási kezdeményezés az idősgondozási ellátás minőségéről

Általános jelenség Európában a megnövekedett élettartam és az ezzel együtt járó, egyre jelentősebb arányú idős népesség. E jelentősnek tekinthető és növekvő gazdasági és társadalmi hatású folyamat eredményeként a magánszektorban és az önkormányzati szférában is bővül az idősgondozással kapcsolatos szolgáltatások köre, azonban a  szolgáltatások minősége igen változó.

Ennek orvoslására, svéd társzervezetünk kezdeményezésére indult most egy szavazás a CEN Műszaki Igazgatóságában (BT). A témája egy új európai műszaki bizottság létrehozása „Időskorúak általános és idősotthoni gondozási ellátásának minősége" (Quality of care for elderly people in ordinary or residential care facilites) címmel.

A bizottság szabvány kidolgozását tervezi az időskori ápolás, az ellátás, a beteggondozás és rehabilitációs szolgáltatások területén, amely európai szabványok jóváhagyása esetén hazánkban is nemzeti szabványként bevezetésre kerül majd. A szabvány összehasonlíthatóvá és mérhetővé teszi a szolgáltatások egyes aspektusait és garantálja a gondozás általános javulását is. A szabvány használható lesz minőségértékelési, ellenőrzési célra is, valamint közbeszerzéshez és oktatási célból is felhasználható.

Ahhoz, hogy ez a bizottság megalakuljon, a CEN-tagok 2/3-os többségének meg kell szavaznia a kezdeményezést, majd ezen kívül legalább 5 tagnak aktív szakértőt is kell jelölni a bizottságba a szabványkidolgozási munkára. A skandináv országokban köztudottan magas a szociális ellátás minősége; amennyiben ezek a minőségi szempontok kerülnek előtérbe az európai szabványban, az esetleg hátrányt jelenthet a régiónk szolgáltatóinak.
Érdekeltek lehetnek a magyar önkormányzati szolgáltatók, magánszolgáltatók, fogyasztóvédők, idősekkel foglalkozó jogvédők, jogszabályalkotók, oktatási és kutatási intézmények, tanúsítók, érdekképviseletek.

Ha az Ön szervezete érintett a fentiekben és részt tudna venni az európai szintű munkában, kérjük, keresse meg állásfoglalásával Krantz Domokos főosztályvezető-helyettest a Szabványosítási Titkárságon, a szabvtit@mszt.hu címen, legkésőbb 2016. március 18-ig.

2016. január