• Hírek
 • MSZT-tagság feltétele
 • Rólunk
 • Közlemények
 • Rendszerszabványokról

Hírek


Simon Péter (1940 - 2017)

Pótolhatatlan veszteség érte a magyar műszaki társadalmat és a Magyar Szabványügyi Testületet.
2017. május 19-én elhunyt Simon Péter úr, az MSZT elnökhelyettese.

tovább


2017. májusban magyar nyelven megjelent szabványok:

Hirdetmény magyar nyelvű szabványok megjelenéséről
Hirdetmény a korábban idegen nyelven bevezetett szabványok magyar nyelvű változatának megjelenéséről

Korábban magyar nyelven megjelent szabványok


Új szabványok az aszfaltkeverékek területén: folytatódik az MSZ EN 12697 szabványsorozat magyar nyelvű változatainak elkészítése

Az MSZT 2017. április 1-jén és május 1-jén az MSZ EN 12697 Aszfaltkeverékek. Meleg aszfaltkeverék vizsgálati módszerei szabványsorozat újabb 4 részének magyar nyelvű változatát tette közzé.

tovább


Beszámoló az orvostechnikai eszközök minőségirányítási szabványa és az aktuális uniós rendelettervezetek szakmai fórumról

A 2017. április 20-án a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) székházában rendezett szakmai fórum célja az érdeklődők tájékoztatása az MSZ EN ISO 13485:2016 változásairól, segítségnyújtás az új szabványra való áttéréshez, tájékoztatás az orvostechnika területét érintő uniós rendelettervezetekről és az IVD-eszközök CE-jelölési folyamatáról.

tovább


Felhívás
Bioüzemanyagos motorvizsálatok végrehajtásához és beszerzésekhez keres szakértőt az MSZT

Az Európai Bizottság támogatásával, a CEN/TC 19 Gáz- és folyékony halmazállapotú üzemanyagok, kenőanyagok és rokon termékek kőolajból, szintetikus vagy biológiai eredetű anyagokból európai műszaki bizottság fizetett vizsgálói csoportot hozott létre az E20/25 üzemanyagok keverésének vizsgálatához.

tovább


Méz- és fűszerpaprikaőrlemény- vizsgálatok

2017. május 1-jén a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával, illetve az MSZT/MB 603 és az MSZT/MB 612 nemzeti szabványosító műszaki bizottságok szakértőinek együttműködésével a következő nemzeti szabványok korszerűsített, új kiadása jelent meg...

tovább


Auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2017. április 10-én került sor az információbiztonsági auditorok továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) székházában. Az auditortalálkozón minden minősített auditor részt vett, sor került az audittapasztalatok megbeszélésére és megvalósult az MSZT-auditorok egységes szemléletének erősítése.

tovább


A Sysdata PSE Kft. az MSZT új információbiztonsági irányítási rendszerre tanúsított ügyfele

A Sysdata PSE Kft. szoftverfejlesztéssel és szoftverfejlesztési projektek teljes körű lebonyolításával foglalkozó magyarországi vállalat. A Társaság vezetése a belső igény, valamint az ügyfeleik igényeinek teljes körű megfelelése érdekében elkötelezett az információbiztonsági irányítási rendszer bevezetése és működtetése iránt. Az irányítási rendszer  MSZ ISO/IEC 27001:2014 szabvány követelményeinek való megfelelését a Magyar Szabványügyi Testület a 2017 áprilisában zajlott tanúsítási eljárás során igazolta.

tovább


Kis- és középvállalkozások ipari digitalizációhoz (IPAR 4.0) kapcsolódó fejlesztéseinek támogatása – GINOP-1.2.8-17

Jelen felhívás olyan ipari KKV-k számára nyújt finanszírozási forrást technológiai rendszereinek, termelési és irányítási, vezérlési rendszereinek stb. megújításához, amelyek számára elérhető cél és szükséges irány a termelési folyamatok automatizálása, a különböző CPPS- (Cyber-Physical Production System) megoldások alkalmazása.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a vízzel és szennyvízzel kapcsolatban

A víz jelenléte meghatározza mindennapi környezetünket, életünket. Természetesnek tekintjük, hogy mindig az igényeinknek megfelelő mennyiségű ivóvíz áll rendelkezésünkre, amikor éppen szükségünk van rá. Emiatt gyakran nem megfelelően értékeljük e természeti forrásunkat. Feleslegesen pazaroljuk, szennyezzük, melynek beláthatatlan következményeivel sokszor nem is vagyunk tisztában.

tovább


Szabványok májusi helyesbítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. május 1-jén a következő nemzeti szabványok helyesbítését tette közzé.

 

tovább


Mobilbankolás

A mobilbankolás nemcsak könnyebbé teszi életünket, hanem közvetlen hozzáférést biztosít bankunk szolgáltatásaihoz. Az ISO által kiadott új, ötrészes ISO 12812 szabványsorozat lehetőséget teremt ezen technológia bővítésére, nagy teljesítményű és biztonságos banki szolgáltatásokat nyújtva ezzel számunkra.

tovább


Kültéri és beltéri vakolóhabarcs

A falakra kerülő vakolatoknak kétféle feladatuk van. Az első a védelem a csapadéktól, az átnedvesedéstől és a hőveszteségtől. A második a ház kültéri vagy beltéri látványának, esztétikájának kialakítása.

 

tovább


2016-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumok (CENELEC)

4. rész: Műszaki specifikációk és műszaki jelentések

Ebben a hónapban a CENELEC által kiadott műszaki specifikációkat és műszaki jelentéseket mutatjuk be témakörönként.

tovább


Új szabványsorozat – Szerszámgépek biztonsága. Sajtók

CEN/TC 143 Szerszámgépek. Biztonság európai és az ISO/TC 39 Szerszámgépek biztonságtechnikája nemzetközi szabványosító műszaki bizottság közösen dolgozza ki az EN ISO 16092 Szerszámgépek biztonsága. Sajtók szabványsorozatot.

 

tovább


Ívhegesztő berendezések

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. március 1-jén magyar nyelven közzétette az MSZ EN 60974-4:2017 Ívhegesztő berendezések. 4. rész: Időszakos ellenőrzés és vizsgálat (IEC 60974-4:2016) legújabb kiadását.

 

tovább


Az MSZ HD 60364-7-714 magyar nyelven

Szabadtéri világítóberendezések

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. január 1-jén közzétette az MSZ HD 60364-7-714:2013 Kisfeszültségű villamos berendezések. 7-714. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Szabadtéri világítóberendezések (IEC 60364-7-714:2011) magyar nyelvű változatát.

tovább


Hirdetés

A Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkársága auditori csapata bővítéséhez új külsős munkatársakat/alvállalkozókat keres.

tovább


Új nemzeti szabványosító műszaki bizottság megalakítása az energiairányítás és az energiahatékonyság területén

Az energetikai szakterületen nagyarányú nemzetközi és európai szabványkidolgozási munka vette kezdetét, melynek főbb témái az energiahatékonyság, az energiaauditok és az energiairányítási rendszerek. Az új bizottság tevékenységi körét alkotó nemzetközi és európai szabványok és tervezetek a következő linkre kattintva tekinthetők meg.

tovább


Megjelent az ISO 21504:2015 Projektvezetés, program- és portfóliókezelés. Útmutató a portfóliókezeléshez szabvány magyar kiadása

Szakmai fórum, 2017. május 9.
Tervezett program

Jelentkezési lap/Szabványmegrendelő lap

tovább


Magyarul is elérhető az ISO 9001:2015 alkalmazási segédlete

2017. április 1-jén az MSZT magyarul is megjelentette az MSZ ISO/TS 9002:2017 Minőségirányítási rendszerek. Irányelvek az ISO 9001:2015 alkalmazásához szabványt, amely útmutatót tartalmaz az ISO 9001:2015 legfontosabb 4–10. fejezetéhez.

tovább


Áprilisi, májusi képzéseink, szakmai fórumaink

tovább


Az új ISO 31000 érthetőbb és rövidebb megfogalmazást ígér

A kockázatmenedzsmentről szóló ISO 31000:2009 azoknak szól, akik értéket teremtenek egy szervezeten belül és azt meg is védik azzal, hogy felmérik és kezelik a kockázatokat, meghozzák a döntéseket, kitűzik és elérik a célokat, valamint javítják a teljesítményt. A felülvizsgálati folyamat során törekednek az új szabvány szövegének egyszerűsítésére, érthetőbbé tételére.

tovább


Auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2017. április 3-án került sor a minőségirányítási és MEES-auditorok továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) Horváth Mihály téri székházában:

Az auditortalálkozón megemlékeztünk, Eichhardt Gyula vezető auditor kollégánkról,aki 2017. 03. 25-én, életének 74. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Halálával pótolhatatlan veszteség ért bennünket.

tovább

A MIR-MEES MSZT-auditortalálkozón negyven auditor vett részt, melynek célja az MSZT-auditorok egységes szemléletének erősítése, audittapasztalatok megbeszélése volt.

tovább

Az auditortalálkozón vette át Lengyel László, az MSZT külsős auditora a több mint 20 éves magas szintű auditori tevékenységét elismerő emlékplakettet.

tovább


Sikeres okiratmegújító eljárás a Villjav Kft.-nél az MSZ EN ISO 9001:2015, az MSZ EN ISO 14001:2015 és az MSZ 28001:2008 szabványok alapján

A debreceni telephelyű VILLJAV Kft. fővállalkozásban végez kivitelezői tevékenységet az erősáramú villamos hálózat területén, továbbá komplett nyomdai és stúdiószolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek. A cég 2003 óta szerződéses partnere a Magyar Szabványügyi Testületnek. Az MSZT Tanúsítási Titkársága 2017 januárjában 3 auditorral folytatta le a társaság integrált irányítási rendszerének MSZ EN ISO 9001:2015, MSZ EN ISO 14001:2015, valamint MSZ 28001:2008 szabványok szerinti megújító auditját.

tovább


2017 márciusában megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követését tájékoztató anyag segíti.

tovább


Kádár Aba 90 éves

90. születésnapja alkalmából köszöntjük Kádár Aba urat, az erősáramú szakma doyenjét!

tovább


Az ISO/IEC 80000 Mennyiségek és mértékegységek szabványsorozat felülvizsgálata

Mikor egy kilogramm egy kilogramm? Hogyan kell pontosan mérni a fény spektrumát? Hogyan mérhető megfelelően a termodinamika?

 

tovább


Építkezzünk korszerűen!
Új, az építési termékek rendeletéhez harmonizált szabvány áthidalókra

Korunk építészetében a hőtechnikai követelmények betartása egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ebben az épületek anyagainak gondos megválasztása mellett legalább annyira fontos szerepe van az épületszerkezetek helyes kialakításának. Ehhez kapcsolódik az épületszerkezetek áthidalása, az ezekhez használt tartószerkezetek, az áthidalók.

tovább


2016-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumok (CEN)

3. rész: Műszaki jelentések

Ebben a hónapban a CEN által kiadott műszaki jelentéseket (TR-eket) mutatjuk be témakörönként.

tovább


Vizeink vírusfertőzöttsége

Biztosak lehetünk abban, hogy vizeink biztonságosak Európában?
Világszerte nagy közegészségügyi kockázatot jelentenek a vizek okozta vírusos megbetegedések. Jelenleg a különböző típusú környezeti vízmintákban gyakran megtalálhatóak az emberi enterovírusok, melyek gyermekbénulást, hepatitist, gastroenteritist, valamint egyéb típusú ártalmatlan fertőzéseket okozhatnak.

tovább


Rádiófrekvenciás terek által keltett, vezetett zavarokkal szembeni zavartűrés vizsgálata

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. március 1-jén közzétette az MSZ EN 61000-4-6:2014 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 4-6. rész: Vizsgálati és mérési módszerek. Rádiófrekvenciás terek által keltett, vezetett zavarokkal szembeni zavartűrés vizsgálata (IEC 61000-4-6:2013) magyar nyelvű változatát.

tovább


A LED egy szokatlan és meghökkentő alkalmazása a World Bodypainting fesztiválon

A LED-ek egyedi és különleges alkalmazása a világversenyen második helyezést jelentett a magyar csapatnak.

tovább


A véglegesítés előtt álló új létesítménygazdálkodási irányítási rendszerszabvány (ISO 41001) budapesti egyeztetése

A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség (HFMS), az ÉMI Nonprofit Kft., Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) és a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) együttműködésének köszönhetően Budapesten került megrendezésre a BFKH impozáns Váci utcai épületében az ISO/TC 267 Facility Management nemzetközi műszaki bizottság plenáris és WG3 munkacsoportjának ülése 2017. február 8–10. között.

tovább


GAP-elemzés – önálló előaudit az irányítási rendszerek követelményeinek való megfelelés elősegítésére

Azon szervezetek, akik hosszú távon gondolkodnak, jellemzően működtetnek valamilyen irányítási rendszert, melynek egy nemzetközi szabvány az alapja. Az MSZT új szolgáltatásával, a cégeknél már működő, újonnan megjelenő irányítási rendszer megfelelőségének, vagy a már működtetett rendszerek és az azokban rejlő továbblépési lehetőségek feltérképezésében kíván segítséget nyújtani.

tovább


Jövőbeli stratégiák és trendek

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) Piaci Stratégiai Igazgatósága (Market Strategy Board, MSB) a jelentősebb nemzetközi vállalatokkal közösen együttműködve évről évre meghatározza a jövőbeli technológiákat és fejlődési tendenciákat.

tovább


Beszállítói audit – a beszállítói lánc megfelelősége a siker egyik záloga

A mai globális gazdasági környezetben a beszállítói lánc milyensége nagyban meghatározza egy vállalat sikerét. A beszállítók rákényszerülnek arra, hogy a meglévő és alkalmazott módszereiket továbbfejlesszék. 

tovább


Eurocode 8: Tartószerkezetek tervezése földrengésre. 6. rész: Tornyok, árbócok és kémények magyar nyelven

Folytatódik az Eurocode-szabványok magyar nyelvű változatainak elkészítése, melynek keretében az MSZT 2017. március 1-jén vezette be a földrengésre való tervezés alapelveit megadó Eurocode 8, tornyok, árbócok és kémények tervezésével foglalkozó 6. részét, amely az EN 1998-6:2005 európai szabvány magyar nyelvű változata.

tovább


70 éves az ISO

London, 1946.
65 küldött gyűlt össze 25 országból, hogy megvitassák a szabványosítás jövőjét. Egy évvel később, 1947. február 23-án hivatalosan is megalakult az ISO szervezete. A háború utáni időszakban az alapító tagok (mindannyian nemzeti szabványügyi testületek voltak) a közös szervezet működését kulcsfontosságúnak vélték az újraépítési munkák megkezdéséhez.

tovább


2016-ban megalakult új szabványosító műszaki bizottságok

A technikai fejlődés kívánalmainak megfelelően a nemzetközi és az európai szabványosítás folyamatosan alakít új szabványosító bizottságokat az új technológiák és szolgáltatások szabványosítási igényeinek ellátására. Számos olyan új szakterületen alakultak bizottságok, amelyek nem tartoznak a hagyományos műszaki szabványosítás látókörébe.

tovább


A jó irányítás a szervezet sikerének kulcsa

Új ISO-bizottság az eredményes szervezetirányításért

Mennyire átlátható egy szervezet?
Merre tart?
Hogyan vezetik?

tovább


Rendőrségi lőfegyverek európai műszaki ajánlásai

A törvények, a rendőrségi taktikai felszerelések és a követelmények országonként eltérőek. Ezért az Európán belüli közös műszaki ajánlásoknak és ellenőrzési módszereknek elég rugalmasnak kell lenniük ahhoz, hogy ne korlátozzák a nemzeti döntéshozatalt vagy a rendőrségi taktikát, de garantálják a kiváló minőségű eszközöket, biztosítva ezzel a rendőrök biztonságát. 

tovább


Márciusi, áprilisi képzéseink

tovább


Harmadik tanúsítási ciklusát kezdte a BALATONBOGLÁRI DR. TÖRÖK SÁNDOR EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT

Balatonboglár város vezetése 1974-ben felismerve a lakosság igényét, és figyelembe véve a terület üdülő jellegét; a háziorvosi szolgálatokon túl, járóbeteg-szakellátási rendelő kialakítása mellett döntött, szolgáltatásait folyamatosan bővítette.

tovább


KKV-k logisztikai szolgáltatás-igénybevételének támogatása

Magyarország földrajzi elhelyezkedése kedvező a logisztikai központok kialakításához. Nagy piaci kereslet mutatkozik komplex, környezetbarát logisztikai és intermodális szolgáltatások iránt. A nagyvállalatokkal ellentétben a hazai kis- és közepes vállalkozások alacsony számban veszik igénybe a logisztikai szolgáltatásokat, ezzel azonban versenyképességük jelentősen csökken a környező országok hasonló vállalkozásaival szemben.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a hulladékokkal, hulladékgazdálkodással kapcsolatban

Az EU hetedik környezetvédelmi cselekvési programja három kiemelt területet határoz meg a természetvédelem érdekében.
Kiemelten kell kezelni a hulladékkeletkezés csökkentését, az újrafeldolgozást és az újrahasznosítást, valamint a pazarló és káros gyakorlatok felszámolását.

tovább


2016-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumok (CEN)

2. rész: Műszaki specifikációk

Ebben a hónapban a CEN által kiadott műszaki specifikációkat mutatjuk be témakörönként.

 

tovább


Kalapácsos vizsgálatok

Az elektrotechnikai készülékeket a használatuk során különböző környezeti hatások (például hőmérsékletváltozás, rázkódás, mechanikai ütések) érhetik. A készülékek megbízható működéséhez elengedhetetlen, hogy bizonyos mértékig ellenálljanak e hatásoknak.

tovább


ETSI csúcstalálkozó az 5G hálózati infrastruktúráról

Az ETSI (Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) 2017. április 6-án Sophia Antipolisban (Franciaország) csúcstalálkozót tart az ötödik generációs mobiltechnológiát felépítő hálózati infrastruktúra témakörében.

tovább


A nyomonkövethetőség fokozása egy új ISO-projektbizottsággal

Honnan tudhatjuk, hogy a pezsgő valódi McCoy, vagy a csizma tényleg Olaszországban készült, illetve, hogy a tej valóban pasztőrözött? Gyakorlatilag minden elképzelhető termék nyomonkövethetősége – ismertebb nevén visszakövetése – érdekében fontos az eredetiség biztosítása, és ily módon a minőségről és a biztonságról való gondoskodás is.

tovább


Megjelent a DVB-rendszerek mérési útmutatója magyar nyelven

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. február 1-jén magyar nyelven közzétette az MSZ ETSI TR 101 290:2017 Digitális video-műsorszórás (DVB). DVB-rendszerek mérési útmutatója című műszaki jelentést, amely a korábbi 2005-ös kiadást váltja fel.

tovább


Mikor jelenik meg új MEBIR-szabvány?

Az MSZT-Hírlevél 2016. júliusi számában még arról számoltunk be, hogy az ISO 45001 várhatóan 2017 júniusában megjelenik. A felelős ISO/PC 283 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere nemzetközi bizottság legutolsó tájékoztatása szerint ez az időpont tovább csúszik.

tovább


2016-ban alakult új szabványosító műszaki bizottságok

A 2016-os évben is folytatódott az általános európai és nemzetközi szabványosítás bővülése, számos olyan új szakterületen alakultak bizottságok, melyek nem tartoznak a hagyományos műszaki szabványosítás látókörébe. Az Európai Bizottság azon konkrét törekvése is befolyásolta a folyamatot, hogy a szolgáltatások minél nagyobb körét is bevonják a hivatalos szabványosítás égisze alá.

tovább


Magyarul is elérhető a környezetközpontú irányítási rendszerek bevezetéséhez segítséget nyújtó MSZ EN ISO 14004:2016

2017 februárjában az MSZT magyarul is megjelentette az MSZ EN ISO 14004:2016 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Általános irányelvek a bevezetéshez szabványt, amely támogatást nyújt a szervezeteknek a KIR bevezetéséhez.

tovább


2016-ban kiadott európai szabvány jellegű dokumentumok

1. rész: Munkaértekezleti megállapodások

Ebben a hónapban a CEN által kiadott munkaértekezleti megállapodásokat (CWA-kat) mutatjuk be témakörönként.

tovább


Magyarul is elérhető az MSZ EN ISO 13485:2016, az orvostechnikai eszközök minőségbiztosítását előíró szabvány

Az orvostechnikában a minőség és a biztonság alapvető szempontok, amint azt az MSZT-Hírlevél 2016. márciusi számában megjelent cikkünkben már említettük. Nagyon fontos, hogy azok a szabványalkalmazók, akik a magas szintű biztonságot és a kiemelkedő minőséget el akarják érni, magyarul is hozzáférhessenek az ehhez segítséget nyújtó szabványhoz.

tovább


18. Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzverseny

A JQA japán tanúsító szervezet a svájci székhelyű IQNet Nemzetközi Tanúsító Hálózattal közösen – hagyományt teremtve – ebben az évben immár tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg a Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyt. A verseny célja a gyermekek nevelése a környezet szeretetére és védelmére.

tovább


Belső auditori vizsgalehetőség felsőfokú képzésben részt vevő hallgatók részére

Az MSZT először 2016. júliusban tette lehetővé a vonatkozó tantárgyi feltételeket sikeresen teljesítő egyetemi hallgatók részére, hogy információbiztonsági belső auditori (IBIR BA) vizsgát tehessenek.

tovább


MSZ 2364/MSZ HD 60364


Épületek villamos berendezéseinek létesítése
Kisfeszültségű villamos berendezések
Magyarázatos szabványgyűjtemény

9. korszerűsített változat és 9. pótlapok

tovább


KÖZLEMÉNY
Helyesbítések és helyesbített változatok

2016 júliusától az MSZT honlapján a Szabványok havi helyesbítése cikkekben elérhetővé válik a szabványok európai helyesbítése (/AC), illetve megtekinthetők lesznek az ISO által kiadott és a CEN által átvett helyesbített változatokban lévő változtatások vagy azok helye.

 


Grafikus szimbólumok

A grafikus (biztonsági) szimbólumok létfontosságúak mindennapi tájékozódásunk során. Biztonságunk érdekében a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) által kidolgozott szabványok bárkinek segítséget nyújtanak.
Tájékoztató kiadvány

tovább


A szabványok szerzői jogi védelme

Az MSZT fő célja a szabványok széles körben való terjesztése és használatuk, alkalmazásuk elősegítése úgy, hogy a szabványok szerzői jogainak védelme biztosítva legyen.

tovább


Tévhitek és tények a szabványokról, a szabványosításról és az MSZT-ről

Energy Audit ServiceA szabványosítással; a szabványokkal; a szabványok felhasználásával és alkalmazásával; a hazai (európai és nemzetközi) szabványügyi szervezettel; a szabványok önkéntességével és egyéb, a szabványosításhoz kapcsolódó kérdésekkel kapcsolatban számos félreértés, téves, illetve hiányos információn alapuló tévhit él a köztudatban. Ezek akadályozzák a szabványok hasznosságának felismerését, a szabványosítás során az érdekérvényesítést, a szabványok által közvetített ismeretekhez a hozzáférést, a tudástranszfert. A tévhitek és az ezekkel kapcsolatos tények megismerése mindenki számára előnyös….

tovább


Legyen hatékonyabb a szabványok alkalmazásában és a szabványosításban

Interaktív, személyre szabott konzultációs lehetőségek
(a választható, illetve igény szerint kombinálható témakörök)

Jelentkezési lap 

tovább


 

A tagság feltételei

Az MSZT Alapszabálya tartalmazza a tagsággal kapcsolatos legfontosabb információt.

Az MSZT tagja lehet bármely jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, ha teljesíti a tagság feltételeit, amelyek a következők:
 • az Alapszabály elfogadása,
 • a felvétel kérése,
 • az Alapszabály szerinti tagdíj befizetése.
Az MSZT-be, illetve a szabványosító műszaki bizottságokba való belépéshez, valamint az adatváltozások bejelentéséhez kitöltendő és beküldendő űrlapok a következők és itt letölthetők:
 • JELENTKEZÉSI ÉS TAGNYILVÁNTARTÓ LAP (MSZT tagsághoz)  
 • BELÉPÉSI NYILATKOZAT (MSZT/MB tagsághoz)  
 • VÁLTOZÁS BEJELENTÉS (adatváltozás közléséhez)    
Az MSZT-be való belépéssel kapcsolatban dr. Bíró Béla Tel.: 456-6819
ad felvilágosítást.
 

A tagok jogai és kötelezettségei

 • a közgyűlés összehívására, illetve napirendjére javaslatot tenni,
 • a közgyűlésen részt venni és szavazni, a közgyűlésnek javaslatokat tenni,
 • a tisztségviselők megválasztását és visszahívását kezdeményezni,
 • megválasztása esetén az MSZT szervezeteiben tisztséget viselni,
 • a tagoknak járó kedvezményeket igénybe venni, MSZT tagjait a tagdíjból megillető kedvezmények,
 • a nemzeti szabványosító műszaki bizottságok létrehozását és megszüntetését kezdeményezni, annak munkájában részt venni,
 • a Szabványügyi Közlönyt térítésmentesen megkapni,
 • az MSZT-tagságot jelző logót használni,
 • MSZT céljait támogatni,
 • a nemzeti szabványok alkalmazását elősegíteni,
 • az MSZT Alapszabályát és az MSZT szervei által az MSZT céljainak elérése érdekében hozott határozatokat betartani, az ajánlásokat figyelembe venni,
 • az MSZT munkájához szükséges információkat a tag méltányolható érdekeit figyelembe véve rendelkezésre bocsátani,
 • a tagdíjat határidőn belül befizetni.

Az MSZT-tagjai

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. évi munkaprogramja

A munkaprogram az összeállításakor kidolgozás alatt lévő, forrásszabvány nélküli „tiszta" magyar szabványokat és az európai vagy nemzetközi szabványok magyar nyelvű kiadásait tartalmazza. Érdeklődni a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen és a 456-6840 telefonszámon lehet.

tovább


Járműazonosító szám (VIN)

(gyártóazonosító (WMI) igénylése)

tovább


Nemzeti szabványok tervezett visszavonása

tovább


Szabványok helyesbítése

tovább


Új európai szabványkiadványok

tovább


Kidolgozás alatt lévő európai szabványok

(szabványtervezetek listája felszólalási határidővel)

tovább


Európai és nemzetközi szabványosítási projektek

(aktuális munkaanyagok listája)

tovább


CEN/CENELEC notifikációk

tovább


Új megközelítésű irányelvek és a hozzájuk harmonizált szabványok

tovább


Szabvány jellegű dokumentumok

tovább


A szabványosítás hatása a gazdaságra

tovább


Pénzügyi beszámolók

tovább


A közérdekű MSZT-adatok meghatározása és nyilvánosságra hozataluk rendje

tovább


A közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek intézése

tovább


Tévhitek és tények

tovább


Miért nem tekinthető egy nemzetközi vagy európai szabvány fordítása a szabvány jogszerű, hivatalos megfelelőjének?

Idegen nyelvű szabvány magyar nyelvű változatának kiadása nem egyszerűen a forrásszabvány fordítása, hanem a fordítás alapján, a szabvány magyar nyelvi értelmezésével a forrásszabvány tartalmát pontosan visszaadó, annak tartalmával azonos, a magyar szabványrendszerbe és jogszabályi környezetbe illesztett magyar nemzeti szabvány.

tovább


Közlemény a szabványok engedély nélküli használatáról 

A szabványok és a szabványkiadványok szerzői jogi védelem alatt állnak. A nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.), valamint a nemzetközi (ISO/IEC) és az európai (CEN/CENELEC/ETSI) szabványügyi szervezetek kizárólagos felhatalmazása alapján a Magyar Szabványügyi Testület jogosult és köteles ellátni a nemzeti szabványok szerzői jogi védelmét.

tovább


Tájékoztató az MSZT környezettudatos működéséről

tovább


Rendszerszabványokról

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) irányítási rendszerszabványai modellként szolgálnak az irányítási rendszerek kialakításához és bevezetéséhez. Azok a szervezetek, amelyek ilyen rendszereket építenek ki, élvezhetik a világ minden tájáról összegyűjtött irányítási tapasztalatok és jó gyakorlatok előnyeit.

Az irányítási rendszerszabványok minden szervezetre alkalmazhatók függetlenül annak méretétől, termékeitől és szolgáltatásaitól.

Egy hatékony irányítási rendszer:

 • erőforrás- és költségmegtakarítást eredményez;
 • hozzájárul a kockázatok felméréséhez és kezeléséhez;
 • segíti az érdekeltek elvárásainak teljesítését, javítja a szervezet társadalmi és piaci megítélését.

 

Az irányítási rendszerek szabványai

A nemzetközi szabvány nemzeti szabványrendszerbe való illesztésével kapcsolatban tájékoztatást kérhet a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.
A nemzetközi szabványok/szabvány jellegű dokumentumok/munkaanyagok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

 

A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetettségéről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/ingyenes-szabvanylista
A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetéséről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/nemzeti-szabvanyok-kidolgozasa

Az egyes irányítási rendszerekről hírek, aktualitások megtekinthetők a linkekre kattintva:

ISO 50001
Energiairányítás

ISO 14001 Környezetközpontú irányítás


ISO 9001
Minőségirányítás

ISO 22000
Élelmiszer-biztonság

Integrált irányítási rendszerek tanúsítása

ISO 20121
Fenntartható események

ISO 45001 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság

ISO 27001 Információbiztonság

ISO 37001 Megvesztegetés elleni irányítási rendszerek