• Hírek
 • MSZT-tagság feltétele
 • Rólunk
 • Közlemények
 • Rendszerszabványokról

Hírek


Kádár Aba 90 éves

90. születésnapja alkalmából köszöntjük Kádár Aba urat, az erősáramú szakma doyenjét!

tovább


Az ISO/IEC 80000 Mennyiségek és mértékegységek szabványsorozat felülvizsgálata

Mikor egy kilogramm egy kilogramm? Hogyan kell pontosan mérni a fény spektrumát? Hogyan mérhető megfelelően a termodinamika?

 

tovább


Építkezzünk korszerűen!
Új, az építési termékek rendeletéhez harmonizált szabvány áthidalókra

Korunk építészetében a hőtechnikai követelmények betartása egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ebben az épületek anyagainak gondos megválasztása mellett legalább annyira fontos szerepe van az épületszerkezetek helyes kialakításának. Ehhez kapcsolódik az épületszerkezetek áthidalása, az ezekhez használt tartószerkezetek, az áthidalók.

tovább


2016-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumok (CEN)

3. rész: Műszaki jelentések

Ebben a hónapban a CEN által kiadott műszaki jelentéseket (TR-eket) mutatjuk be témakörönként.

tovább


Vizeink vírusfertőzöttsége

Biztosak lehetünk abban, hogy vizeink biztonságosak Európában?
Világszerte nagy közegészségügyi kockázatot jelentenek a vizek okozta vírusos megbetegedések. Jelenleg a különböző típusú környezeti vízmintákban gyakran megtalálhatóak az emberi enterovírusok, melyek gyermekbénulást, hepatitist, gastroenteritist, valamint egyéb típusú ártalmatlan fertőzéseket okozhatnak.

tovább


Rádiófrekvenciás terek által keltett, vezetett zavarokkal szembeni zavartűrés vizsgálata

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. március 1-jén közzétette az MSZ EN 61000-4-6:2014 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 4-6. rész: Vizsgálati és mérési módszerek. Rádiófrekvenciás terek által keltett, vezetett zavarokkal szembeni zavartűrés vizsgálata (IEC 61000-4-6:2013) magyar nyelvű változatát.

tovább


A LED egy szokatlan és meghökkentő alkalmazása a World Bodypainting fesztiválon

A LED-ek egyedi és különleges alkalmazása a világversenyen második helyezést jelentett a magyar csapatnak.

tovább


Beszállítói audit – a beszállítói lánc megfelelősége a siker egyik záloga

A mai globális gazdasági környezetben a beszállítói lánc milyensége nagyban meghatározza egy vállalat sikerét. A beszállítók rákényszerülnek arra, hogy a meglévő és alkalmazott módszereiket továbbfejlesszék. 

tovább


Eurocode 8: Tartószerkezetek tervezése földrengésre. 6. rész: Tornyok, árbócok és kémények magyar nyelven

Folytatódik az Eurocode-szabványok magyar nyelvű változatainak elkészítése, melynek keretében az MSZT 2017. március 1-jén vezette be a földrengésre való tervezés alapelveit megadó Eurocode 8, tornyok, árbócok és kémények tervezésével foglalkozó 6. részét, amely az EN 1998-6:2005 európai szabvány magyar nyelvű változata.

tovább


70 éves az ISO

London, 1946.
65 küldött gyűlt össze 25 országból, hogy megvitassák a szabványosítás jövőjét. Egy évvel később, 1947. február 23-án hivatalosan is megalakult az ISO szervezete. A háború utáni időszakban az alapító tagok (mindannyian nemzeti szabványügyi testületek voltak) a közös szervezet működését kulcsfontosságúnak vélték az újraépítési munkák megkezdéséhez.

tovább


2016-ban megalakult új szabványosító műszaki bizottságok

A technikai fejlődés kívánalmainak megfelelően a nemzetközi és az európai szabványosítás folyamatosan alakít új szabványosító bizottságokat az új technológiák és szolgáltatások szabványosítási igényeinek ellátására. Számos olyan új szakterületen alakultak bizottságok, amelyek nem tartoznak a hagyományos műszaki szabványosítás látókörébe.

tovább


A jó irányítás a szervezet sikerének kulcsa

Új ISO-bizottság az eredményes szervezetirányításért

Mennyire átlátható egy szervezet?
Merre tart?
Hogyan vezetik?

tovább


Rendőrségi lőfegyverek európai műszaki ajánlásai

A törvények, a rendőrségi taktikai felszerelések és a követelmények országonként eltérőek. Ezért az Európán belüli közös műszaki ajánlásoknak és ellenőrzési módszereknek elég rugalmasnak kell lenniük ahhoz, hogy ne korlátozzák a nemzeti döntéshozatalt vagy a rendőrségi taktikát, de garantálják a kiváló minőségű eszközöket, biztosítva ezzel a rendőrök biztonságát. 

tovább


Márciusi, áprilisi képzéseink

tovább


Harmadik tanúsítási ciklusát kezdte a BALATONBOGLÁRI DR. TÖRÖK SÁNDOR EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT

Balatonboglár város vezetése 1974-ben felismerve a lakosság igényét, és figyelembe véve a terület üdülő jellegét; a háziorvosi szolgálatokon túl, járóbeteg-szakellátási rendelő kialakítása mellett döntött, szolgáltatásait folyamatosan bővítette.

tovább


KKV-k logisztikai szolgáltatás-igénybevételének támogatása

Magyarország földrajzi elhelyezkedése kedvező a logisztikai központok kialakításához. Nagy piaci kereslet mutatkozik komplex, környezetbarát logisztikai és intermodális szolgáltatások iránt. A nagyvállalatokkal ellentétben a hazai kis- és közepes vállalkozások alacsony számban veszik igénybe a logisztikai szolgáltatásokat, ezzel azonban versenyképességük jelentősen csökken a környező országok hasonló vállalkozásaival szemben.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a hulladékokkal, hulladékgazdálkodással kapcsolatban

Az EU hetedik környezetvédelmi cselekvési programja három kiemelt területet határoz meg a természetvédelem érdekében.
Kiemelten kell kezelni a hulladékkeletkezés csökkentését, az újrafeldolgozást és az újrahasznosítást, valamint a pazarló és káros gyakorlatok felszámolását.

tovább


2016-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumok (CEN)

2. rész: Műszaki specifikációk

Ebben a hónapban a CEN által kiadott műszaki specifikációkat mutatjuk be témakörönként.

 

tovább


Kalapácsos vizsgálatok

Az elektrotechnikai készülékeket a használatuk során különböző környezeti hatások (például hőmérsékletváltozás, rázkódás, mechanikai ütések) érhetik. A készülékek megbízható működéséhez elengedhetetlen, hogy bizonyos mértékig ellenálljanak e hatásoknak.

tovább


Szabványok márciusi helyesbítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. március 1-jén a következő nemzeti szabványok helyesbítését tette közzé.

 

tovább


ETSI csúcstalálkozó az 5G hálózati infrastruktúráról

Az ETSI (Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) 2017. április 6-án Sophia Antipolisban (Franciaország) csúcstalálkozót tart az ötödik generációs mobiltechnológiát felépítő hálózati infrastruktúra témakörében.

tovább


A nyomonkövethetőség fokozása egy új ISO-projektbizottsággal

Honnan tudhatjuk, hogy a pezsgő valódi McCoy, vagy a csizma tényleg Olaszországban készült, illetve, hogy a tej valóban pasztőrözött? Gyakorlatilag minden elképzelhető termék nyomonkövethetősége – ismertebb nevén visszakövetése – érdekében fontos az eredetiség biztosítása, és ily módon a minőségről és a biztonságról való gondoskodás is.

tovább


Megjelent a DVB-rendszerek mérési útmutatója magyar nyelven

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. február 1-jén magyar nyelven közzétette az MSZ ETSI TR 101 290:2017 Digitális video-műsorszórás (DVB). DVB-rendszerek mérési útmutatója című műszaki jelentést, amely a korábbi 2005-ös kiadást váltja fel.

tovább


2017. márciusban magyar nyelven megjelent szabványok:

Hirdetmény magyar nyelvű szabványok megjelenéséről
Hirdetmény a korábban idegen nyelven bevezetett szabványok magyar nyelvű változatának megjelenéséről

Korábban magyar nyelven megjelent szabványok


Mikor jelenik meg új MEBIR-szabvány?

Az MSZT-Hírlevél 2016. júliusi számában még arról számoltunk be, hogy az ISO 45001 várhatóan 2017 júniusában megjelenik. A felelős ISO/PC 283 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere nemzetközi bizottság legutolsó tájékoztatása szerint ez az időpont tovább csúszik.

tovább


Az MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozat szabványainak átdolgozott kiadásai

Tervezett időpont: 2017. március 7. (kedd)
Tervezett program
Jelentkezési lap
Szabványmegrendelő lap

tovább


2016-ban alakult új szabványosító műszaki bizottságok

A 2016-os évben is folytatódott az általános európai és nemzetközi szabványosítás bővülése, számos olyan új szakterületen alakultak bizottságok, melyek nem tartoznak a hagyományos műszaki szabványosítás látókörébe. Az Európai Bizottság azon konkrét törekvése is befolyásolta a folyamatot, hogy a szolgáltatások minél nagyobb körét is bevonják a hivatalos szabványosítás égisze alá.

tovább


Magyarul is elérhető a környezetközpontú irányítási rendszerek bevezetéséhez segítséget nyújtó MSZ EN ISO 14004:2016

2017 februárjában az MSZT magyarul is megjelentette az MSZ EN ISO 14004:2016 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Általános irányelvek a bevezetéshez szabványt, amely támogatást nyújt a szervezeteknek a KIR bevezetéséhez.

tovább


2016-ban kiadott európai szabvány jellegű dokumentumok

1. rész: Munkaértekezleti megállapodások

Ebben a hónapban a CEN által kiadott munkaértekezleti megállapodásokat (CWA-kat) mutatjuk be témakörönként.

tovább


Tájékoztatás az EN 15224:2016 magyar nyelvű kiadásáról

Az „Egészségügyi szolgáltatások minőségirányítási rendszere EüMR-megbízott (EüMR MB)” képzés alapját képező EN 15224 Egészségügyi szolgáltatások. Minőségirányítási rendszerek. Az EN ISO 9001:2008 szabványon alapuló követelmények európai szabvány új kiadása 2016. december 21-én megjelent, melynek új címe: Minőségirányítási rendszerek. Az EN ISO 9001:2015 az egészségügyben.

Érdeklődés esetén, a szabvány magyar nyelvű kiadásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu


Magyarul is elérhető az MSZ EN ISO 13485:2016, az orvostechnikai eszközök minőségbiztosítását előíró szabvány

Az orvostechnikában a minőség és a biztonság alapvető szempontok, amint azt az MSZT-Hírlevél 2016. márciusi számában megjelent cikkünkben már említettük. Nagyon fontos, hogy azok a szabványalkalmazók, akik a magas szintű biztonságot és a kiemelkedő minőséget el akarják érni, magyarul is hozzáférhessenek az ehhez segítséget nyújtó szabványhoz.

tovább


Az MSZT új ügyfele a Drescher Magyarországi Direct Mailing Kft.

Sikeres volt az információbiztonsági irányítási rendszer tanúsítása

A Drescher Magyarországi Direct Mailing Kft. 1991 óta végzi ügyfelei részére különböző számlakivonatok, ügyféldokumentumok, reklámnyomtatványok és DM küldemények gyártását. Rendszerük kialakításánál alapvető szempont volt a munkafolyamatok maximális nyomonkövethetősége mellett a lehető legnagyobb adat- és üzembiztonság megteremtése.

tovább


Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel GINOP-1.2.6-8.3.4-16

A felhívás célja, hogy komplex beruházások támogatásával – vissza nem térítendő, visszatérítendő támogatás, továbbá kedvezményes kamatozású kölcsön – biztosítani tudják az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődését, gazdaságban betöltött szerepét, piaci pozíciójának erősítését, munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatását, a területi különbségek csökkentését, a térségi felzárkóztatást és a helyi gazdaság megerősítését.

tovább


Közbeszerzési pályázatok KKV-knak

2017. január 25-től elérhetőek a KKV-k számára kiírt régóta várt GINOP-pályázatok. A pályázatok célja a KKV-k fejlődésének elősegítése, a gazdaságban betöltött szerepüknek a megszilárdítása, ezáltal a piaci pozíciójuk erősítése.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály az energiahatékonysággal kapcsolatban

Az energiahatékonyság növelésének javítása már régóta célkitűzés mind a technikai innovációk, mind pedig az energiapolitika területén. A gyakorlati tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a hatékony energiafelhasználású gépek népszerűek, egyre jobban hozzáférhetők mindenki számára.

tovább


Repülőtéri infrastruktúra

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) jelentése szerint a következő évtizedekben az utasok számának ugrásszerű növekedése várható. Az IATA 7,2 milliárd utassal számol 2035-ben, amely közel kétszerese a jelenlegi 3,8 milliárdnak.

tovább


A következő generációs protokollok első előírása

Az Internet Protokollt (IP) az 1970-es években alkották meg, mely napjainkra a műszaki fejlődés és a változó igények miatt teljesen más megoldásokat igényel, például a biztonság, címzés, teljesítménynövelés, virtualizáció, mobilitás, energiatakarékosság területén.

tovább


Felülvizsgálat alatt az auditálás szabványa, az ISO 19011

Ismét egy népszerű nemzetközi szabvány került felülvizsgálat alá, és érkezett az első szavazási szakaszba. A szervezetek amikor eredményesebbek szeretnének lenni, időt és pénzt kívánnak megtakarítani, egyre inkább az irányítási rendszerek felé fordulnak.

 

tovább


A közvilágítás és a díszvilágítás nem kívánt hatásai

Óvjuk meg az éjszakát!

Az ünnepek környékén, a tél legsötétebb időszakában mindennél nagyobb az igény arra, hogy a hosszú sötét estéket minél világosabbá változtassuk. De a fények nem csak ünnepi hangulatot teremtenek, hanem negatív hatással is lehetnek az emberekre és a természetre.

tovább


A DLMS Felhasználói Szövetség munkacsoportjának ülése az MSZT-székházban

Az okos fogyasztásmérő berendezések adatcseréihez használt DLMS/COSEM kommunikációs nyelvet fejlesztő DLMS Felhasználói Szövetség munkacsoportja őszi ülését, közösen az IEC/TC 13 műszaki bizottság WG 14 munkacsoportjával, az MSZT meghívására az MSZT székházában tartotta.

tovább


A Magyar Szabványügyi Testület új szolgáltatása a KÁRTEVŐ-MENTESÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK TANÚSÍTÁSA az MSZ EN 16636:2015 szerint

2008-ban az Egészségügyi Világszervezet arról számolt be, hogy az elmúlt hatvan évben olyan jelentős változások következtek be az ökológia, az éghajlat és az emberi viselkedés területén, amelyek elősegítették a városi kártevők elszaporodását.

tovább


Megjelent az Eurocode 3: Acélszerkezetek, ezen belül a tornyok, árbócok és kémények tervezésével foglalkozó 3-1. és 3-2. részének magyar nyelvű változata

Az MSZT a tornyokra és árbócokra vonatkozó MSZ EN 1993-3-1:2007 szabványt 2016. december 1-jén, míg a kéményekre vonatkozó MSZ EN 1993-3-2:2007 szabványt 2017. január 1-jén adta ki magyar nyelven.

tovább


18. Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzverseny

A JQA japán tanúsító szervezet a svájci székhelyű IQNet Nemzetközi Tanúsító Hálózattal közösen – hagyományt teremtve – ebben az évben immár tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg a Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyt. A verseny célja a gyermekek nevelése a környezet szeretetére és védelmére.

tovább


Belső auditori vizsgalehetőség felsőfokú képzésben részt vevő hallgatók részére

Az MSZT először 2016. júliusban tette lehetővé a vonatkozó tantárgyi feltételeket sikeresen teljesítő egyetemi hallgatók részére, hogy információbiztonsági belső auditori (IBIR BA) vizsgát tehessenek.

tovább


Új ISO-szabvány segíti az élvonalbeli zöld technológiák piacra kerülését

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) nemrég tette közzé az ISO 14034:2016 Környezetirányítás. A környezeti technológiai igazolás (ETV) szabványt, amely segíti az innovatív környezetvédelmi technológiákat fejlesztő vállalatokat új piacok megszerzésében.

tovább


A nemzetközi faanyag-kereskedelem elősegítése ISO-szabványokkal

Amióta az emberiség először készített maga és állatai számára az időjárás viszontagságai ellen védelmet nyújtó épületeket, a fa mindig a legnépszerűbb építőanyagok között szerepelt. Népszerűsége ma sem csökkent, hiszen 2015-ben 310 millió m3 fenyőfa és 130 millió m3 keményfa került felhasználásra építőipari faanyagként, mely világviszonylatban 129 milliárd USD (≈ 38 300 milliárd forint) forgalmat generált.

tovább


A virtuális valóság szabványosítása

A virtuális valóságot (Virtual Reality, VR) és a kiterjesztett valóságot (Augmented Reality, AR) sokáig a játék- és szórakoztatóiparral hozták összefüggésbe, de napjainkra számos iparág (egészségügy, oktatás, építészet, turizmus, sport, stb.) számára fontos és izgalmas fejlesztőeszközzé vált.

tovább


Új információbiztonság-irányítási szabvány az egyedi ipari ágazatok részére

A számítógépes fenyegetések számának növekedésével egyre fontosabbá válik az iparágak és a vállalkozások számára, hogy megvédjék a szervezetük és ügyfeleik információit.

tovább


MSZ 2364/MSZ HD 60364


Épületek villamos berendezéseinek létesítése
Kisfeszültségű villamos berendezések
Magyarázatos szabványgyűjtemény

9. korszerűsített változat és 9. pótlapok

tovább


Az intelligens közlekedési rendszerek első európai próbaüzeme

Az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI) az ötödik ETSI ITS PlugtestTM rendezvény keretében kéthetes próbaüzemet tart a kooperatív intelligens közlekedési rendszerek tesztelésére, elsősorban a jármű-jármű és a jármű-infrastruktúra kommunikációra összpontosítva.

tovább


KÖZLEMÉNY
Helyesbítések és helyesbített változatok

2016 júliusától az MSZT honlapján a Szabványok havi helyesbítése cikkekben elérhetővé válik a szabványok európai helyesbítése (/AC), illetve megtekinthetők lesznek az ISO által kiadott és a CEN által átvett helyesbített változatokban lévő változtatások vagy azok helye.

 


Grafikus szimbólumok

A grafikus (biztonsági) szimbólumok létfontosságúak mindennapi tájékozódásunk során. Biztonságunk érdekében a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) által kidolgozott szabványok bárkinek segítséget nyújtanak.
Tájékoztató kiadvány

tovább


A szabványok szerzői jogi védelme

Az MSZT fő célja a szabványok széles körben való terjesztése és használatuk, alkalmazásuk elősegítése úgy, hogy a szabványok szerzői jogainak védelme biztosítva legyen.

tovább


Tévhitek és tények a szabványokról, a szabványosításról és az MSZT-ről

Energy Audit ServiceA szabványosítással; a szabványokkal; a szabványok felhasználásával és alkalmazásával; a hazai (európai és nemzetközi) szabványügyi szervezettel; a szabványok önkéntességével és egyéb, a szabványosításhoz kapcsolódó kérdésekkel kapcsolatban számos félreértés, téves, illetve hiányos információn alapuló tévhit él a köztudatban. Ezek akadályozzák a szabványok hasznosságának felismerését, a szabványosítás során az érdekérvényesítést, a szabványok által közvetített ismeretekhez a hozzáférést, a tudástranszfert. A tévhitek és az ezekkel kapcsolatos tények megismerése mindenki számára előnyös….

tovább


Legyen hatékonyabb a szabványok alkalmazásában és a szabványosításban

Interaktív, személyre szabott konzultációs lehetőségek
(a választható, illetve igény szerint kombinálható témakörök)

Jelentkezési lap 

tovább


 

A tagság feltételei

Az MSZT Alapszabálya tartalmazza a tagsággal kapcsolatos legfontosabb információt.

Az MSZT tagja lehet bármely jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, ha teljesíti a tagság feltételeit, amelyek a következők:
 • az Alapszabály elfogadása,
 • a felvétel kérése,
 • az Alapszabály szerinti tagdíj befizetése.
Az MSZT-be, illetve a szabványosító műszaki bizottságokba való belépéshez, valamint az adatváltozások bejelentéséhez kitöltendő és beküldendő űrlapok a következők és itt letölthetők:
 • JELENTKEZÉSI ÉS TAGNYILVÁNTARTÓ LAP (MSZT tagsághoz)  
 • BELÉPÉSI NYILATKOZAT (MSZT/MB tagsághoz)  
 • VÁLTOZÁS BEJELENTÉS (adatváltozás közléséhez)    
Az MSZT-be való belépéssel kapcsolatban dr. Bíró Béla Tel.: 456-6819
ad felvilágosítást.
 

A tagok jogai és kötelezettségei

 • a közgyűlés összehívására, illetve napirendjére javaslatot tenni,
 • a közgyűlésen részt venni és szavazni, a közgyűlésnek javaslatokat tenni,
 • a tisztségviselők megválasztását és visszahívását kezdeményezni,
 • megválasztása esetén az MSZT szervezeteiben tisztséget viselni,
 • a tagoknak járó kedvezményeket igénybe venni, MSZT tagjait a tagdíjból megillető kedvezmények,
 • a nemzeti szabványosító műszaki bizottságok létrehozását és megszüntetését kezdeményezni, annak munkájában részt venni,
 • a Szabványügyi Közlönyt térítésmentesen megkapni,
 • az MSZT-tagságot jelző logót használni,
 • MSZT céljait támogatni,
 • a nemzeti szabványok alkalmazását elősegíteni,
 • az MSZT Alapszabályát és az MSZT szervei által az MSZT céljainak elérése érdekében hozott határozatokat betartani, az ajánlásokat figyelembe venni,
 • az MSZT munkájához szükséges információkat a tag méltányolható érdekeit figyelembe véve rendelkezésre bocsátani,
 • a tagdíjat határidőn belül befizetni.

Az MSZT-tagjai

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. évi munkaprogramja

A munkaprogram az összeállításakor kidolgozás alatt lévő, forrásszabvány nélküli „tiszta" magyar szabványokat és az európai vagy nemzetközi szabványok magyar nyelvű kiadásait tartalmazza. Érdeklődni a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen és a 456-6840 telefonszámon lehet.

tovább


Járműazonosító szám (VIN)

(gyártóazonosító (WMI) igénylése)

tovább


Nemzeti szabványok tervezett visszavonása

tovább


Szabványok helyesbítése

tovább


Új európai szabványkiadványok

tovább


Kidolgozás alatt lévő európai szabványok

(szabványtervezetek listája felszólalási határidővel)

tovább


Európai és nemzetközi szabványosítási projektek

(aktuális munkaanyagok listája)

tovább


CEN/CENELEC notifikációk

tovább


Új megközelítésű irányelvek és a hozzájuk harmonizált szabványok

tovább


Szabvány jellegű dokumentumok

tovább


A szabványosítás hatása a gazdaságra

tovább


Pénzügyi beszámolók

tovább


A közérdekű MSZT-adatok meghatározása és nyilvánosságra hozataluk rendje

tovább


A közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek intézése

tovább


Tévhitek és tények

tovább


Miért nem tekinthető egy nemzetközi vagy európai szabvány fordítása a szabvány jogszerű, hivatalos megfelelőjének?

Idegen nyelvű szabvány magyar nyelvű változatának kiadása nem egyszerűen a forrásszabvány fordítása, hanem a fordítás alapján, a szabvány magyar nyelvi értelmezésével a forrásszabvány tartalmát pontosan visszaadó, annak tartalmával azonos, a magyar szabványrendszerbe és jogszabályi környezetbe illesztett magyar nemzeti szabvány.

tovább


Közlemény a szabványok engedély nélküli használatáról 

A szabványok és a szabványkiadványok szerzői jogi védelem alatt állnak. A nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.), valamint a nemzetközi (ISO/IEC) és az európai (CEN/CENELEC/ETSI) szabványügyi szervezetek kizárólagos felhatalmazása alapján a Magyar Szabványügyi Testület jogosult és köteles ellátni a nemzeti szabványok szerzői jogi védelmét.

tovább


Tájékoztató az MSZT környezettudatos működéséről

tovább


Rendszerszabványokról

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) irányítási rendszerszabványai modellként szolgálnak az irányítási rendszerek kialakításához és bevezetéséhez. Azok a szervezetek, amelyek ilyen rendszereket építenek ki, élvezhetik a világ minden tájáról összegyűjtött irányítási tapasztalatok és jó gyakorlatok előnyeit.

Az irányítási rendszerszabványok minden szervezetre alkalmazhatók függetlenül annak méretétől, termékeitől és szolgáltatásaitól.

Egy hatékony irányítási rendszer:

 • erőforrás- és költségmegtakarítást eredményez;
 • hozzájárul a kockázatok felméréséhez és kezeléséhez;
 • segíti az érdekeltek elvárásainak teljesítését, javítja a szervezet társadalmi és piaci megítélését.

 

Az irányítási rendszerek szabványai

A nemzetközi szabvány nemzeti szabványrendszerbe való illesztésével kapcsolatban tájékoztatást kérhet a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.
A nemzetközi szabványok/szabvány jellegű dokumentumok/munkaanyagok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

 

A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetettségéről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/ingyenes-szabvanylista
A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetéséről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/nemzeti-szabvanyok-kidolgozasa

Az egyes irányítási rendszerekről hírek, aktualitások megtekinthetők a linkekre kattintva:

ISO 50001
Energiairányítás

ISO 14001 Környezetközpontú irányítás


ISO 9001
Minőségirányítás

ISO 22000
Élelmiszer-biztonság

Integrált irányítási rendszerek tanúsítása

ISO 20121
Fenntartható események

ISO 45001 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság

ISO 27001 Információbiztonság

ISO 37001 Megvesztegetés elleni irányítási rendszerek