• Hírek
 • MSZT-tagság feltétele
 • Rólunk
 • Közlemények
 • Rendszerszabványokról

Hírek


Az MSZT-AKADÉMIA hírei

tovább


CEN Workshop – Gyors és hatékony

A hagyományos módszerrel készülő európai szabványok (EN-szabványok) kidolgozását tekintve éveken keresztül érte kritika az európai szabványügyi szervezeteket, leggyakrabban a kidolgozás és a jóváhagyás elhúzódó időtartamával kapcsolatban.

tovább


2018. márciusban magyar nyelven megjelent szabványok:

Hirdetmény magyar nyelvű szabványok megjelenéséről
Hirdetmény a korábban idegen nyelven bevezetett szabványok magyar nyelvű változatának megjelenéséről

Korábban magyar nyelven megjelent szabványok


Korszerűsítésre került a betonszabvány

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. március 1-jén kiadta az MSZ 4798:2016/2M:2018Beton. Műszaki követelmények, tulajdonságok, készítés és megfelelőség, valamint az EN 206 alkalmazási feltételei Magyarországonszabványt, amely az MSZ 4798:2016 második módosítása. A szabványmódosítás a korábbi tájékoztatásoknak megfelelően csak a nemzeti szabályozást érinti.

tovább


Sikeres szakmai fórum az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) témakörében

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. február 15-én újabb sikeres szakmai fórumot rendezett A GDPR teljesítése az MSZ ISO/IEC 27001 szerinti információbiztonság-irányítási rendszerben címmel.

 

tovább


ETSI Multi-Access Edge Computing

A Multi-Access Edge Computing (többszörös hozzáférésű peremhálózati számítástechnika) egyike az 5G hálózatokhoz kapcsolódó innovatív technológiáknak, mely elengedhetetlen a 4G hálózatok esetén az új generációra való zökkenőmentes áttéréshez.

 

tovább


A ciklikus nedves meleg vizsgálata (MSZ EN 60068-2-30)

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. március 1-jén közzétette az MSZ EN 60068-2-30:2006Környezetállósági vizsgálatok. 2-30. rész: Vizsgálatok. Db vizsgálat: Ciklikus nedves meleg (12+12 órás ciklus) (IEC 60068-2-30:2005) magyar nyelvű változatát.

tovább


Szabványok márciusi helyesbítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. március 1-jén a következő nemzeti szabványok helyesbítését tette közzé.

 

tovább


Új létesítménygazdálkodási szabványok és magyar szerepvállalás

Az MSZT/MB 267 nemzeti szabványosító műszaki bizottság idén felvette munkaprogramjába három új nemzetközi létesítménygazdálkodási szabvány, az ISO 41011 Létesítménygazdálkodás. Szótár, az ISO 41012 Létesítménygazdálkodás. Útmutató a stratégiai beszerzéshez és a megállapodások kialakításához, valamint az ISO 41001 Létesítménygazdálkodás. Irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval magyar nyelvű bevezetését. A szabványhonosítás anyagi forrásait is megteremtették.

tovább


A bizonytalanság kezelése — megjelent az ISO 31000:2018

Egy folyamatosan változó világban élünk, ahol minden nap kénytelenek vagyunk foglalkozni a bizonytalansággal. Az, hogy egy szervezet hogyan birkózik meg ezzel, kulcsfontosságú lehet sikere szempontjából. Az ISO 31000 Kockázatmenedzsment. Irányelvek második kiadása ebben az erőfeszítésben kíván segítséget nyújtani.

tovább


Itt a síszezon

A síelőknek és a téli sportok kedvelőinek egyik kedvenc hónapja a február, ilyenkor szinte fél Európa síel.  Rengetegen utaznak el a családdal/barátokkal/iskolatársakkal egy-egy síparadicsomba. Elmerülve a csillogó és vakító fehérségben, olykor megfeledkezhetünk a rejtett veszélyekről. Azonban sportolás közben is körültekintőnek kell lennünk, figyelnünk kell a kihelyezett jelzéseket, követnünk kell az utasításokat. A havas sportok szerelmeseinek felhőtlen kikapcsolódását számos műszaki szabvány segíti elő, biztosítva a tevékenység biztonságosságát.

tovább


Nemzetközi felmérés az ISO 9001:2015 és ISO 14001:2015 áttérési adatokról

(2017. december 31-i állapot)

2018 januárjában az IAF (International Accreditation Forum) összegyűjtötte tagjaitól az akkreditált tanúsító szervezetek által lejelentett áttérési arányokat az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok szerinti tanúsítások vonatkozásában. Ezzel egy időben az IQNet (Nemzetközi Tanúsító Hálózat) – melynek a Magyar Szabványügyi Testület teljes jogú tagja – is végzett hasonló témában felmérést a hálózaton belül benchmarking céljából.

tovább


Nagyvállalati Beruházási Támogatási program

A nagyvállalatok jelentős mértékben járulnak hozzá a gazdaság növekedéséhez, különösen a feldolgozó- és építőiparhoz, valamint a modernizációhoz. Idén összesen 15 milliárd forint beruházási támogatásra pályázhatnak nagyvállalatok. Az elszámolható költségek között szerepel a termelő eszköz beszerzéséhez kapcsolódó minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetésének és tanúsíttatásának költsége.

tovább


2018 februárjában megjelent új, módosított és hatályon kívül helyezett környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások követéséhez jó segítség az alábbi tájékoztató.

tovább


Nyilvános konzultáció az épület-, illetve az infrastruktúraépítéshez használt termékekre vonatkozó uniós szabályokról

A Bizottság szolgálatai nyilvános konzultációt indítottak az építési termékekről szóló 305/2011/EU rendelet (CPR) felülvizsgálata keretében, amelyre várják mind a magánszemélyek, mind a szervezetek észrevételeit a rendelet felülvizsgálata kapcsán.

 

tovább


Magyar részvétellel is készülnek a hagyományos kínai orvoslás terén nemzetközi szabványok

Az ISO/TC 249 Hagyományos kínai orvoslás nemzetközi műszaki bizottság 2011-ben kezdte meg munkáját. Célja egy közös szabványkészlet létrehozása a hagyományos kínai orvoslásból (HKO) származó orvosi, egészségügyi rendszerek területén, azoknak mind a tradicionális, mind a modern aspektusait érintve. A műszaki bizottság a felhasznált nyersanyagok, gyártott termékek, orvostechnikai eszközök minőségével és biztonságosságával, valamint informatikával foglalkozik.

tovább


Blokklánc- és elosztott főkönyvi technológiák nemzetközi szabványosítása

Napjaink egyik slágertémája a blokklánc- (blockchain) technológia, mely a legismertebb elosztott főkönyvi technológia, és sokak számára a kriptovalutákról szóló hírekből lehet ismerős.

 

tovább


Korszerűsítés alatt az üzletmenet-folytonosság irányítási rendszerszabványa az ISO 22301

A vállalkozások számára az üzleti folyamatok stabil és folyamatos működésének biztosítása stratégiai jelentőséggel bír. A kritikus üzleti folyamatok kisesésének és a pénzügyi veszteségek minimalizálása érdekében létfontosságú egy üzletmenet-folytonossági és vészhelyzet esetére egy helyreállítási terv megalkotása és naprakészen tartása.

tovább


ETSI Security Week 2017

Az ETSI (Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) 2018. június 11. és 15. között rendezi meg az ETSI Security Week 2018 című konferenciát franciaországi központjában, Sophia Antipolisban.

tovább


Megjelent az ISO/IEC 17025:2017 szabvány, 3 év van az átállásra

Az ISO/IEC 17025:2017 Vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumok felkészültségének általános követelményei nemzetközi referencia azoknak a laboratóriumoknak, amelyek bizonyítani szeretnék, hogy képesek megbízható eredmények elérésére. A szabvány javítja a laboratóriumok és más szervezetek közötti együttműködést azzal, hogy az egyes országokban kapott eredmények szélesebb körben elfogadottá válnak. A vizsgálati jelentések és tanúsítványok további vizsgálat nélkül átvehetők, mely elősegíti a nemzetközi kereskedelmet.

tovább


Műkő falazóelemek szabványa

A CEN 2015. augusztusban tette közzé az EN 771-5:2011+A1:2015-öt. A dokumentumot a CEN/TC 125 „Falazatok" műszaki bizottság dolgozta ki az Európai Bizottság és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás által a CEN-nek adott megbízás alapján.

 

tovább


Tájékoztató az IEC 81. közgyűléséről

Az IEC (International Electrotechnical Commission, Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) 81. közgyűlését az oroszországi Szövetségi Műszaki Szabályozási és Mérésügyi Ügynökség, a Rosstandart meghívására Vlagyivosztokban tartották 2017. október 9–13. között.

tovább


Sikeres újraakkreditálási eljárás az MSZ ISO/IEC 27001 szabvány szerinti tanúsításra

2017 novemberében tartotta a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) az irodai helyszíni szemlét az MSZT-nél az információbiztonsági irányítási rendszerek tanúsítása területén. Az MSZT telephelyén lefolytatott vizsgálatot a szervezet helyszíni auditjának megfigyelése egészítette ki, pozitív eredménnyel. A NAH 2018. január 11-én döntött az akkreditált státusz újbóli odaítéléséről.

tovább


Az első IQNet SR 10 társadalmi felelősségvállalás irányítási rendszer tanúsítvány megszerzése – Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft.

Egy szervezet akkor tekinthető társadalmilag felelősnek, ha a profit növelésének célját kiegészíti azokkal az elvekkel és értékekkel, amelyek megoldást nyújtanak az új környezeti és társadalmi kihívásokra. Az IQNet (Nemzetközi Tanúsítási Hálózat) által kifejlesztett IQNet SR 10 egy eszköz arra, hogyan integráljuk a társadalmi felelősségvállalást a szervezet stratégiájába és irányításába.

A Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. vezetése úttörőként vállalt elkötelezettséget az IQNet SR 10 szabvány bevezetése, a rendszer működtetése és tanúsíttatása mellett.

tovább


ARANYOKLEVÉL a Nádasdi Elektro Biztonságtechnikai Kft. részére

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) ügyvezető igazgatója 2018 januárjában aranyoklevelet adományozott a Nádasdi Elektro Biztonságtechnikai Kft. részére a vállalat minőségirányítással kapcsolatos elkötelezettsége elismeréseként. A kitüntetést azok a cégek kaphatják, amelyek irányítási rendszerüket kiválóan és eredményesen működtetik, fejlesztik és a tanúsítványukat 12 éven keresztül fenntartják a Magyar Szabványügyi Testületnél.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály az energiahatékonysággal kapcsolatban

Az energiapolitikában, valamint a technológiai újítások területén is fontos céllá vált az energiahatékonyság folyamatos növelése. A technológia fejlődésének köszönhetően az alacsonyabb energiafogyasztású, hatékonyabb energiafelhasználású berendezések egyre szélesebb körben jelennek meg és válnak elérhetővé a lakosság körében is. Szokásainkra való odafigyeléssel azonban tovább csökkenthetjük energiafogyasztásunkat.

tovább


2017-ben alakult új szabványosító műszaki bizottságok

A korábbi évekhez hasonlóan, a 2017-es évben is számos új bizottság alakult nemzetközi és európai szinten. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és európai megfelelője az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) az általános szabványosítás területén számos olyan területet vont be a formális szabványosításba, amellyel korábban nem találkozhattunk, kiemelt területként kezelve a mindenki számára elérhető, hozzáférhető módszereket. Sokat az alábbi bizottságok közül már láthattak korábbi hírleveleinkben, azonban az átláthatóság érdekében az alábbiakban közlünk egy összesítő listát ezekről.

tovább


Mitől lesz „természetes" az élelmiszer-összetevő?

Mostanáig nem létezett a „természetes" élelmiszer-összetevőnek nemzetközileg elfogadott meghatározása. Egy új ISO műszaki specifikáció azonban segíteni fogja az élelmiszer- és üdítőital-ipar szereplőit.

tovább


Lehetséges a tanulás megszerettetése az új irányítási rendszerszabvánnyal?

Az oktatás nemcsak alapjog, hanem a társadalmi élet alapvető része, így az oktatási szolgáltatások minősége mindenkit érint. Az oktatási intézmények, bár nem feltétlenül garantálják a jó eredményt, sokat tesznek azért, hogy a tanulókat ösztönözzék a tanulásra és az elvárt követelmények teljesítésére. Az ISO/FDIS 21001 Oktatási szervezetek. Oktatási szervezetek irányítási rendszerei. Követelmények alkalmazási útmutatóval szabvány segítségükre lesz ebben.

tovább


Felhívás - Második generációs Eurocode-ok kidolgozásához keres szakértőt a CEN

Az Európai Bizottság támogatásával, a CEN/TC 250 Tartószerkezeti Eurocode-ok európai műszaki bizottság szakértőket keres az Eurocode-szabványok (EN 1990 – EN 1999) új kiadásának kidolgozásához.

tovább


Álláshirdetés

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) Szabványosítási Titkársága ügyintéző titkár/titkárnő munkakörbe keres munkavállalót.

tovább


Az MSZT-AKADÉMIA hírei

tovább


Megjelent a gumival modifikált bitumen felhasználásával készült aszfaltbeton-keverékek követelményeit tartalmazó előszabvány

2018. január 1-jén megjelent az MSZE 932:2018 Gumival modifikált bitumen kötőanyagú aszfaltbeton anyagelőírása előszabvány, amely az MSZ 930:2015-tel együtt alkalmazva megadja a gumival modifikált bitumen gyakorlati felhasználásának lehetőségeit.

tovább


Milyen szerepet játszhatnak a nemzetközi szabványok a párizsi klímamegállapodás végrehajtásában?

A nemzetközi szabványok eszközként szolgálhatnak a fenntartható fejlődési keretrendszer – Agenda 2030 megvalósításához. Ez az üzenete az ISO és az IAF (Nemzetközi Akkreditálási Fórum) által az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 23. bonni konferenciájához (UNFCCC COP23) kapcsolódóan szervezett eseménynek.

tovább


Fontos információ az ISO 9001 és az ISO 14001 áttéréssel kapcsolatban – Nemzetközi Akkreditálási Fórum (IAF) közleménye

Az IAF (Nemzetközi Akkreditálási Fórum) a 2017. október 28–30-ai közgyűlési határozatában döntött arról, hogy a tanúsító szervezetek 2018. március 15-től már az új szabványverziók alapján kötelesek elvégezni a tanúsításokat, a felügyeleteket, valamint az újratanúsításokat.

tovább


Új tanúsított partnerünk a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium

2017 decemberében lezajlott a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium MSZ EN ISO 14001:2015 szabvány szerint környezetközpontú irányítási rendszerének tanúsítása. A sikeres tanúsítás eredményeképpen 2017. december 15-én az MSZT pozitív döntést hozott az MSZT- és IQNet-tanúsítvány kiadásáról.

tovább


2017 decemberében megjelent új, módosított és hatályon kívül helyezett környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy a megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követését tájékoztató anyag segíti.

tovább


19. Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzverseny

A JQA japán tanúsító szervezet a svájci székhelyű IQNet Nemzetközi Tanúsító Hálózattal közösen – hagyományt teremtve – ebben az évben immár tizenkilencedik alkalommal hirdeti meg a Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyt. A verseny célja a gyermekek nevelése a környezet szeretetére és védelmére.
Téma: Mindannyian a Földön élünk

Jelentkezési határidő: 2018. május 31.

tovább


További két EMC-szabvány olvasható magyar nyelven (MSZ EN 61000-4-9:2017, MSZ EN 61000-6-5:2016)

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. január 1-jén közzétette az MSZ EN 61000-4-9:2017 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 4-9. rész: Vizsgálati és mérési módszerek. Az impulzus jellegű mágneses térrel szembeni zavartűrés vizsgálata (IEC 61000-4-9:2016) és az MSZ EN 61000-6-5:2016 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 6-5. rész: Általános szabványok. Erőművi és alállomási környezetekben használt berendezések zavartűrése (IEC 61000-6-5:2015) magyar nyelvű változatát.

tovább


A Világítástechnikai Társaság 2017. évi évzáró közgyűlése
Elismerő oklevél a magyar szabványosításnak

A Világítástechnikai Társaság (VTT) székhelyén, a Világítás Házában (Bp., IV. ker. Árpád út 67. I. em.) 2017. december 12-én 17 órakor tartotta meg szokásos évzáró közgyűlését.

tovább


Robbanásmegelőzés és robbanásvédelem

(MSZ EN 1127-1:2012)

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. január 1-jén közzétette az MSZ EN 1127-1:2012 Robbanóképes közegek. Robbanásmegelőzés és robbanásvédelem. 1. rész: Alapelvek és módszertan című szabvány magyar nyelvű változatát.

tovább


Magyar együttműködéssel újabb nemzetközi szabvány jelent meg illóolaj témakörben

Ahogy korábban már beszámoltunk, az MSZT/MB 616 Illóolajok nemzeti szabványosító műszaki bizottság kezdeményezésére jelent meg az új kiadású ISO 19332:2007 Kék kamillaolaj [Chamomilla recutita (L.) Rauschert syn. Matricaria chamomilla auct.], a korszerűsített ISO 8896:2016 Konyhakömény (Carum carvi L.) -olaj és az új kiadású ISO 13171:2016 Szurokfű [Origanum vulgare L. subsp. hirtum (Link) letsw] -olaj című nemzetközi szabvány. A szabványok magyar nyelven is beszerezhetőek.

tovább


Megjelent a 40/2017. (XII.4.) NGM rendelet benne a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzattal

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. december 4-én kiadta az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017. (XII. 4.) NGM rendeletet.

tovább


Beszámoló az Élelmiszer-mikrobiológiai szakmai fórumról

A Magyar Szabványügyi Testület székházában 2017. december 7-én első alkalommal került megrendezésre az új kiadású, élelmiszer-mikrobiológiai szabványok ismertetéséről szóló szakmai fórum.

tovább


In memoriam Dr. Borsányi János

2017. november 23-án, életének 85. évében elhunyt Dr. Borsányi János, az Óbudai Egyetem nyugalmazott docense, a világítástechnikai képzés nagy megújítója.

tovább


EN IEC jelzetű szabványok

A CENELEC (Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság) 2018. január 1-től új módszer szerint képezi az újonnan kibocsátott szabványok jelzetét.

tovább


Jövőbeli stratégiák és trendek

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) Piaci Stratégiai Igazgatósága (Market Strategy Board, MSB) a jelentősebb nemzetközi vállalatokkal közösen együttműködve évről évre meghatározza a jövőbeli technológiákat és fejlődési tendenciákat. Az MSB minden évben kiad egy dokumentumsorozatot (White Papers), mellyel bemutatják, hogy az IEC-ben végzett munka hogyan segíti megoldani a világ elektrotechnikával kapcsolatos problémáit, értékelik a potenciális világméretű igényeket, és ajánlásokat készítenek valamennyi érdekelt fél számára.

tovább


2017-ben kiadott munkaértekezleti megállapodások (CWA-k)

A CEN munkaértekezleti megállapodás (CWA) a CEN által, a három hivatalos nyelv (angol, német, francia) közül legalább az egyik nyelven kiadott dokumentum. Ez olyan megállapodás, amelyet egy CEN-munkaértekezleten dolgoznak ki, és a CEN olyan kiadványa, amely meghatározott egyének vagy szervezetek közötti megegyezést tükröz. Ezek az egyének vagy szervezetek felelősek a dokumentum tartalmáért.

tovább


2017-ben kiadott műszaki jelentések (CEN/TR-ek)

Műszaki jelentések akkor készülnek, ha sürgős vagy hasznos tájékoztatást szeretnének adni a CEN/CENELEC tagjainak, az Európai Bizottságnak, az EFTA titkárságának vagy más kormányzati szerveknek, illetve kívülálló testületeknek.

tovább


2017-ben kiadott műszaki specifikációk (CEN/TS-ek)

A műszaki specifikációkat például az európai piac fejlődésének támogatását célzó témakörök szempontjainak közzétételére, az előírásokra és kapcsolódó vizsgálati módszerekre vonatkozó piaci iránymutatáshoz, valamint a kísérleti körülmények és/vagy fejlődő technológiák előírásainak megalkotására hozzák létre.

tovább


2017-ben kiadott CENELEC műszaki specifikációk (TS-ek) és műszaki jelentések (TR-ek)

tovább


Dél-Ázsia és Európa tényleges együttműködése

A CEN és a CENELEC sajtóközleményben adott hírt arról, hogy 2017. október 11-én Vlagyivosztokban a CEN, a CENELEC és a SARSO vezetői az IEC-közgyűlés során elfogadott együttműködési megállapodás aláírásával hivatalossá tették együttműködésüket.

tovább


A beltéri és/vagy kültéri padlók, lépcsők, falak és mennyezetek burkolása természetes kővel

A természetes kőből készült termékek leírásával foglalkozó 6 tagú szabványsorozatot a CEN/TC 246 Természetes kövek műszaki bizottság dolgozta ki. Első lépésként az angol nyelvű változatokat tette közzé az MSZT.

tovább


Új műszaki jelentés készült a rádiófrekvenciás jelek optikai úton történő továbbításáról

(IEC TR 63098-1:2017)

Napjaink egyik széles körben kutatott távközlési területe az úgynevezett „radio-over-fibre" technológia, mely a rádiófrekvenciás jelek optikai úton (fényvezető kábeleken/vezetékeken) történő továbbítását teszi lehetővé. Ez a megoldás hozzájárul a fényvezetős és vezeték nélküli hálózati infrastruktúrák zökkenőmentes integrálásához, mellyel további lehetőségek adódnak a jövőbeli vezeték nélküli rendszerek, például az 5G és a 60 GHz-es hálózatok területén az új széles sávú szolgáltatások támogatására és megvalósítására.

tovább


Auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2017. november 29-én került sor a KIR-MEBIR-EIR auditorok továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) Horváth Mihály téri székházában:
A KIR-MEBIR-EIR MSZT-auditortalálkozó célja az MSZT-auditorok egységes szemléletének erősítése, audittapasztalatok megbeszélése volt.

tovább

Az auditortalálkozón vette át Dr. Váró György, az MSZT külsős auditora a több mint 16 éves magas szintű auditori tevékenységét elismerő emlékplakettet.

tovább


ARANYOKLEVÉL a FramoChem Kft. részére

A FramoChem Kft. részére a vállalat környezetközpontú irányítással kapcsolatos elkötelezettsége elismeréseként a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) ügyvezető igazgatója 2017. november 15-ei dátummal aranyoklevelet adományozott. E kitüntetést azok kaphatják, akik az irányítási rendszerüket kiválóan és eredményesen működtetik, fejlesztik, és a Magyar Szabványügyi Testületnél a tanúsítványukat folyamatosan fenntartják.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a levegővel kapcsolatban

A légszennyezettség napjaink egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényezője. A WHO szerint nyolc halálesetből egyet a légszennyezés okoz, ezért közös érdekünk a légszennyezés csökkentése, a környezeti levegő minőségének javítása.

A jogszabályok betartása elősegíti a környezetet érő káros hatások csökkentését, ezáltal az emberi egészség védelmét is.

tovább


Tűzérzékelő és tűzjelző rendszerek hangjelzői

(MSZ EN 54-3:2014)

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. december 1-jén közzétette az MSZ EN 54-3:2014 Tűzjelző berendezések. 3. rész: Riasztóegységek. Hangjelzők című szabvány magyar nyelvű változatát.

tovább


Szabványos közlekedés (mobilitás)

Végigsétálva/végigutazva városaink utcáin, nem is gondolnánk, hogy a közlekedés milyen szorosan kapcsolódik a szabványokhoz. Az utak aszfaltjára vonatkozó követelmények mellett számos, a biztonságot és minőséget elősegítő szabvány létezik, melyekből szemezgetve egy képes összeállítást mellékeltünk.

tovább


Kosárlabda szabványosan

Ahhoz, hogy a játékosok lába, ízületei stb. ne sérüljenek, elengedhetetlen pl. a megfelelő sportpályaburkolat.  A kosárlabdázókat olyan nemzeti szabványként bevezetett európai szabványok segítik, amelyek a kor mai színvonalának megfelelően egységes műszaki szabályozást biztosítanak Európa-szerte a biztonság és a minőség tekintetében.

tovább


Új játszótéri szabványok

– az EN 1176 szabványsorozat változása –

2017. október közepén az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) kiadta az EN 1176 szabványsorozat -1, -2, -3, -4 és -6 részeinek korszerűsített új kiadását.

tovább


A szabvány mint szimfónia

A szabvány olyan, mint egy szimfónia, amelyet több ember együttes összehangolt munkájának eredményeként kap a hallgatóság, szabványok esetén a felhasználók. A hangszereken játszóknak/a gazdaság szereplőinek összhangban kell „játszaniuk" egy egységes „élvezhető/használható mű" kialakításában.

tovább


Milyen a hegesztő testét megfelelően védő ruha?

2017. december 1-jén az MSZT magyarul is közzéteszi az MSZ EN ISO 11611:2016 Hegesztéshez és rokon eljárásokhoz használatos védőruházat (ISO 11611:2015) szabványt, amely előírja azokat a minimális teljesítménykövetelményeket, amelyeknek az ilyen kockázatú eljárások során viselt védőruháknak, beleértve a kámzsákat, kötényeket, karvédőket és lábszárvédőket, eleget kell tenniük.

tovább


Egy lépéssel közelebb a GDPR teljesítéséhez az ISO/IEC 27001 szabvány működtetetésével

2018. május 25-én lép hatályba a General Data Protection Regulation (GDPR) az EU általános adatvédelmi rendelete. A cégeknek megoldásként az ISO/IEC 27001 szabvány által támogatott információbiztonság-irányítási rendszerek működtetése kiváló kiindulási pontot jelenthet, a megfelelés sikeres teljesítésében a harmadik fél által végrehajtott tanúsítási eljárások támogatást nyújtanak.

tovább


Népszerű energetikai pályázatok

Az Unió a tagállamai számára forrástámogatást biztosít az energiafelhasználás korszerűsítésére és hatékonyabbá tételére a nemzeti kormányokon keresztül. Magyarországon a vállalkozások, intézmények számára kiírt energetikai korszerűsítésekre, felújításokra vonatkozó ismertebb pályázatok a következők.

tovább


GAP-elemzés – önálló előaudit az irányítási rendszerek követelményeinek való megfelelés elősegítésére

Azon szervezetek, akik hosszú távon gondolkodnak, jellemzően működtetnek valamilyen irányítási rendszert, melynek egy nemzetközi szabvány az alapja. Az MSZT új szolgáltatásával, a cégeknél már működő, újonnan megjelenő irányítási rendszer megfelelőségének, vagy a már működtetett rendszerek és az azokban rejlő továbblépési lehetőségek feltérképezésében kíván segítséget nyújtani.

tovább


Jövőbeli stratégiák és trendek

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) Piaci Stratégiai Igazgatósága (Market Strategy Board, MSB) a jelentősebb nemzetközi vállalatokkal közösen együttműködve évről évre meghatározza a jövőbeli technológiákat és fejlődési tendenciákat.

tovább


Beszállítói audit – a beszállítói lánc megfelelősége a siker egyik záloga

A mai globális gazdasági környezetben a beszállítói lánc milyensége nagyban meghatározza egy vállalat sikerét. A beszállítók rákényszerülnek arra, hogy a meglévő és alkalmazott módszereiket továbbfejlesszék. 

tovább


KKV-k logisztikai szolgáltatás-igénybevételének támogatása

Magyarország földrajzi elhelyezkedése kedvező a logisztikai központok kialakításához. Nagy piaci kereslet mutatkozik komplex, környezetbarát logisztikai és intermodális szolgáltatások iránt. A nagyvállalatokkal ellentétben a hazai kis- és közepes vállalkozások alacsony számban veszik igénybe a logisztikai szolgáltatásokat, ezzel azonban versenyképességük jelentősen csökken a környező országok hasonló vállalkozásaival szemben.

tovább


Belső auditori vizsgalehetőség felsőfokú képzésben részt vevő hallgatók részére

Az MSZT először 2016. júliusban tette lehetővé a vonatkozó tantárgyi feltételeket sikeresen teljesítő egyetemi hallgatók részére, hogy információbiztonsági belső auditori (IBIR BA) vizsgát tehessenek.

tovább


KÖZLEMÉNY
Helyesbítések és helyesbített változatok

2016 júliusától az MSZT honlapján a Szabványok havi helyesbítése cikkekben elérhetővé válik a szabványok európai helyesbítése (/AC), illetve megtekinthetők lesznek az ISO által kiadott és a CEN által átvett helyesbített változatokban lévő változtatások vagy azok helye.

 


A szabványok szerzői jogi védelme

Az MSZT fő célja a szabványok széles körben való terjesztése és használatuk, alkalmazásuk elősegítése úgy, hogy a szabványok szerzői jogainak védelme biztosítva legyen.

tovább


Tévhitek és tények a szabványokról, a szabványosításról és az MSZT-ről

Energy Audit ServiceA szabványosítással; a szabványokkal; a szabványok felhasználásával és alkalmazásával; a hazai (európai és nemzetközi) szabványügyi szervezettel; a szabványok önkéntességével és egyéb, a szabványosításhoz kapcsolódó kérdésekkel kapcsolatban számos félreértés, téves, illetve hiányos információn alapuló tévhit él a köztudatban. Ezek akadályozzák a szabványok hasznosságának felismerését, a szabványosítás során az érdekérvényesítést, a szabványok által közvetített ismeretekhez a hozzáférést, a tudástranszfert. A tévhitek és az ezekkel kapcsolatos tények megismerése mindenki számára előnyös….

tovább


Legyen hatékonyabb a szabványok alkalmazásában és a szabványosításban

Interaktív, személyre szabott konzultációs lehetőségek
(a választható, illetve igény szerint kombinálható témakörök)

Jelentkezési lap 

tovább


 

A tagság feltételei

Az MSZT Alapszabálya tartalmazza a tagsággal kapcsolatos legfontosabb információt.

Az MSZT tagja lehet bármely jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, ha teljesíti a tagság feltételeit, amelyek a következők:
 • az Alapszabály elfogadása,
 • a felvétel kérése,
 • az Alapszabály szerinti tagdíj befizetése.
Az MSZT-be, illetve a szabványosító műszaki bizottságokba való belépéshez, valamint az adatváltozások bejelentéséhez kitöltendő és beküldendő űrlapok a következők és itt letölthetők:
 • JELENTKEZÉSI ÉS TAGNYILVÁNTARTÓ LAP (MSZT tagsághoz)  
 • BELÉPÉSI NYILATKOZAT (MSZT/MB tagsághoz)  
 • VÁLTOZÁS BEJELENTÉS (adatváltozás közléséhez)    
Az MSZT-be való belépéssel kapcsolatban dr. Bíró Béla Tel.: 456-6819
ad felvilágosítást.
 

A tagok jogai és kötelezettségei

 • a közgyűlés összehívására, illetve napirendjére javaslatot tenni,
 • a közgyűlésen részt venni és szavazni, a közgyűlésnek javaslatokat tenni,
 • a tisztségviselők megválasztását és visszahívását kezdeményezni,
 • megválasztása esetén az MSZT szervezeteiben tisztséget viselni,
 • a tagoknak járó kedvezményeket igénybe venni, MSZT tagjait a tagdíjból megillető kedvezmények,
 • a nemzeti szabványosító műszaki bizottságok létrehozását és megszüntetését kezdeményezni, annak munkájában részt venni,
 • a Szabványügyi Közlönyt térítésmentesen megkapni,
 • az MSZT-tagságot jelző logót használni,
 • MSZT céljait támogatni,
 • a nemzeti szabványok alkalmazását elősegíteni,
 • az MSZT Alapszabályát és az MSZT szervei által az MSZT céljainak elérése érdekében hozott határozatokat betartani, az ajánlásokat figyelembe venni,
 • az MSZT munkájához szükséges információkat a tag méltányolható érdekeit figyelembe véve rendelkezésre bocsátani,
 • a tagdíjat határidőn belül befizetni.

Az MSZT-tagjai

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. évi munkaprogramja

A munkaprogram az összeállításakor kidolgozás alatt lévő, forrásszabvány nélküli „tiszta" magyar szabványokat és az európai vagy nemzetközi szabványok magyar nyelvű kiadásait tartalmazza. Érdeklődni a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen és a 456-6840 telefonszámon lehet.

tovább


Járműazonosító szám (VIN)

(gyártóazonosító (WMI) igénylése)

tovább


Nemzeti szabványok tervezett visszavonása

tovább


Szabványok helyesbítése

tovább


Új európai szabványkiadványok

tovább


Kidolgozás alatt lévő európai szabványok

(szabványtervezetek listája felszólalási határidővel)

tovább


Európai és nemzetközi szabványosítási projektek

(aktuális munkaanyagok listája)

tovább


CEN/CENELEC notifikációk

tovább


Új megközelítésű irányelvek és a hozzájuk harmonizált szabványok

tovább


Szabvány jellegű dokumentumok

tovább


A szabványosítás hatása a gazdaságra

tovább


A közérdekű MSZT-adatok meghatározása és nyilvánosságra hozataluk rendje

tovább


A közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek intézése

tovább


Tévhitek és tények

tovább


Miért nem tekinthető egy nemzetközi vagy európai szabvány fordítása a szabvány jogszerű, hivatalos megfelelőjének?

Idegen nyelvű szabvány magyar nyelvű változatának kiadása nem egyszerűen a forrásszabvány fordítása, hanem a fordítás alapján, a szabvány magyar nyelvi értelmezésével a forrásszabvány tartalmát pontosan visszaadó, annak tartalmával azonos, a magyar szabványrendszerbe és jogszabályi környezetbe illesztett magyar nemzeti szabvány.

tovább


Közlemény a szabványok engedély nélküli használatáról 

A szabványok és a szabványkiadványok szerzői jogi védelem alatt állnak. A nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.), valamint a nemzetközi (ISO/IEC) és az európai (CEN/CENELEC/ETSI) szabványügyi szervezetek kizárólagos felhatalmazása alapján a Magyar Szabványügyi Testület jogosult és köteles ellátni a nemzeti szabványok szerzői jogi védelmét.

tovább


Tájékoztató az MSZT környezettudatos működéséről

tovább


Rendszerszabványokról

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) irányítási rendszerszabványai modellként szolgálnak az irányítási rendszerek kialakításához és bevezetéséhez. Azok a szervezetek, amelyek ilyen rendszereket építenek ki, élvezhetik a világ minden tájáról összegyűjtött irányítási tapasztalatok és jó gyakorlatok előnyeit.

Az irányítási rendszerszabványok minden szervezetre alkalmazhatók függetlenül annak méretétől, termékeitől és szolgáltatásaitól.

Egy hatékony irányítási rendszer:

 • erőforrás- és költségmegtakarítást eredményez;
 • hozzájárul a kockázatok felméréséhez és kezeléséhez;
 • segíti az érdekeltek elvárásainak teljesítését, javítja a szervezet társadalmi és piaci megítélését.

 

Az irányítási rendszerek szabványai

A nemzetközi szabvány nemzeti szabványrendszerbe való illesztésével kapcsolatban tájékoztatást kérhet a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.
A nemzetközi szabványok/szabvány jellegű dokumentumok/munkaanyagok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

 

A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetettségéről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/ingyenes-szabvanylista
A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetéséről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/nemzeti-szabvanyok-kidolgozasa

Az egyes irányítási rendszerekről hírek, aktualitások megtekinthetők a linkekre kattintva:

ISO 50001
Energiairányítás

ISO 14001 Környezetközpontú irányítás


ISO 9001
Minőségirányítás

ISO 22000
Élelmiszer-biztonság

Integrált irányítási rendszerek tanúsítása

ISO 20121
Fenntartható események

ISO 45001 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság

ISO 27001 Információbiztonság

ISO 37001 Megvesztegetés elleni irányítási rendszerek