• Hírek
 • MSZT-tagság feltétele
 • Rólunk
 • Közlemények
 • Rendszerszabványokról

Hírek


2016-ban kiadott európai szabvány jellegű dokumentumok

1. rész: Munkaértekezleti megállapodások

Ebben a hónapban a CEN által kiadott munkaértekezleti megállapodásokat (CWA-kat) mutatjuk be témakörönként.

tovább


Tájékoztatás az EN 15224:2016 magyar nyelvű kiadásáról

Az „Egészségügyi szolgáltatások minőségirányítási rendszere EüMR-megbízott (EüMR MB)” képzés alapját képező EN 15224 Egészségügyi szolgáltatások. Minőségirányítási rendszerek. Az EN ISO 9001:2008 szabványon alapuló követelmények európai szabvány új kiadása 2016. december 21-én megjelent, melynek új címe: Minőségirányítási rendszerek. Az EN ISO 9001:2015 az egészségügyben.

Érdeklődés esetén, a szabvány magyar nyelvű kiadásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu


Magyarul is elérhető a környezetközpontú irányítási rendszerek bevezetéséhez segítséget nyújtó MSZ EN ISO 14004:2016

2017 februárjában az MSZT magyarul is megjelentette az MSZ EN ISO 14004:2016 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Általános irányelvek a bevezetéshez szabványt, amely támogatást nyújt a szervezeteknek a KIR bevezetéséhez.

tovább


Magyarul is elérhető az MSZ EN ISO 13485:2016, az orvostechnikai eszközök minőségbiztosítását előíró szabvány

Az orvostechnikában a minőség és a biztonság alapvető szempontok, amint azt az MSZT-Hírlevél 2016. márciusi számában megjelent cikkünkben már említettük. Nagyon fontos, hogy azok a szabványalkalmazók, akik a magas szintű biztonságot és a kiemelkedő minőséget el akarják érni, magyarul is hozzáférhessenek az ehhez segítséget nyújtó szabványhoz.

tovább


Az MSZT új ügyfele a Drescher Magyarországi Direct Mailing Kft.

Sikeres volt az információbiztonsági irányítási rendszer tanúsítása

A Drescher Magyarországi Direct Mailing Kft. 1991 óta végzi ügyfelei részére különböző számlakivonatok, ügyféldokumentumok, reklámnyomtatványok és DM küldemények gyártását. Rendszerük kialakításánál alapvető szempont volt a munkafolyamatok maximális nyomonkövethetősége mellett a lehető legnagyobb adat- és üzembiztonság megteremtése.

tovább


Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel GINOP-1.2.6-8.3.4-16

A felhívás célja, hogy komplex beruházások támogatásával – vissza nem térítendő, visszatérítendő támogatás, továbbá kedvezményes kamatozású kölcsön – biztosítani tudják az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődését, gazdaságban betöltött szerepét, piaci pozíciójának erősítését, munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatását, a területi különbségek csökkentését, a térségi felzárkóztatást és a helyi gazdaság megerősítését.

tovább


Közbeszerzési pályázatok KKV-knak

2017. január 25-től elérhetőek a KKV-k számára kiírt régóta várt GINOP-pályázatok. A pályázatok célja a KKV-k fejlődésének elősegítése, a gazdaságban betöltött szerepüknek a megszilárdítása, ezáltal a piaci pozíciójuk erősítése.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály az energiahatékonysággal kapcsolatban

Az energiahatékonyság növelésének javítása már régóta célkitűzés mind a technikai innovációk, mind pedig az energiapolitika területén. A gyakorlati tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a hatékony energiafelhasználású gépek népszerűek, egyre jobban hozzáférhetők mindenki számára.

tovább


Repülőtéri infrastruktúra

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) jelentése szerint a következő évtizedekben az utasok számának ugrásszerű növekedése várható. Az IATA 7,2 milliárd utassal számol 2035-ben, amely közel kétszerese a jelenlegi 3,8 milliárdnak.

tovább


A következő generációs protokollok első előírása

Az Internet Protokollt (IP) az 1970-es években alkották meg, mely napjainkra a műszaki fejlődés és a változó igények miatt teljesen más megoldásokat igényel, például a biztonság, címzés, teljesítménynövelés, virtualizáció, mobilitás, energiatakarékosság területén.

tovább


Felülvizsgálat alatt az auditálás szabványa, az ISO 19011

Ismét egy népszerű nemzetközi szabvány került felülvizsgálat alá, és érkezett az első szavazási szakaszba. A szervezetek amikor eredményesebbek szeretnének lenni, időt és pénzt kívánnak megtakarítani, egyre inkább az irányítási rendszerek felé fordulnak.

 

tovább


A közvilágítás és a díszvilágítás nem kívánt hatásai

Óvjuk meg az éjszakát!

Az ünnepek környékén, a tél legsötétebb időszakában mindennél nagyobb az igény arra, hogy a hosszú sötét estéket minél világosabbá változtassuk. De a fények nem csak ünnepi hangulatot teremtenek, hanem negatív hatással is lehetnek az emberekre és a természetre.

tovább


A DLMS Felhasználói Szövetség munkacsoportjának ülése az MSZT-székházban

Az okos fogyasztásmérő berendezések adatcseréihez használt DLMS/COSEM kommunikációs nyelvet fejlesztő DLMS Felhasználói Szövetség munkacsoportja őszi ülését, közösen az IEC/TC 13 műszaki bizottság WG 14 munkacsoportjával, az MSZT meghívására az MSZT székházában tartotta.

tovább


2017. februárban magyar nyelven megjelent szabványok:

Hirdetmény magyar nyelvű szabványok megjelenéséről
Hirdetmény a korábban idegen nyelven bevezetett szabványok magyar nyelvű változatának megjelenéséről

Korábban magyar nyelven megjelent szabványok


A Magyar Szabványügyi Testület új szolgáltatása a KÁRTEVŐ-MENTESÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK TANÚSÍTÁSA az MSZ EN 16636:2015 szerint

2008-ban az Egészségügyi Világszervezet arról számolt be, hogy az elmúlt hatvan évben olyan jelentős változások következtek be az ökológia, az éghajlat és az emberi viselkedés területén, amelyek elősegítették a városi kártevők elszaporodását.

tovább


Megjelent az Eurocode 3: Acélszerkezetek, ezen belül a tornyok, árbócok és kémények tervezésével foglalkozó 3-1. és 3-2. részének magyar nyelvű változata

Az MSZT a tornyokra és árbócokra vonatkozó MSZ EN 1993-3-1:2007 szabványt 2016. december 1-jén, míg a kéményekre vonatkozó MSZ EN 1993-3-2:2007 szabványt 2017. január 1-jén adta ki magyar nyelven.

tovább


18. Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzverseny

A JQA japán tanúsító szervezet a svájci székhelyű IQNet Nemzetközi Tanúsító Hálózattal közösen – hagyományt teremtve – ebben az évben immár tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg a Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyt. A verseny célja a gyermekek nevelése a környezet szeretetére és védelmére.

tovább


Belső auditori vizsgalehetőség felsőfokú képzésben részt vevő hallgatók részére

Az MSZT először 2016. júliusban tette lehetővé a vonatkozó tantárgyi feltételeket sikeresen teljesítő egyetemi hallgatók részére, hogy információbiztonsági belső auditori (IBIR BA) vizsgát tehessenek.

tovább


Új ISO-szabvány segíti az élvonalbeli zöld technológiák piacra kerülését

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) nemrég tette közzé az ISO 14034:2016 Környezetirányítás. A környezeti technológiai igazolás (ETV) szabványt, amely segíti az innovatív környezetvédelmi technológiákat fejlesztő vállalatokat új piacok megszerzésében.

tovább


Szabványos síelés

Ha Ausztriába készülünk síelni az egyes sípályák besorolását, nehézségi fokát, jelölését, illetve a feliratokat az ÖNORM S 4611 szabvány tartalmazza. A szabványt azért készítették, hogy a pályákat egységes szempontok alapján tudják minősíteni, ugyanakkor az egységes grafikai jelképekkel a balesetek kockázatát csökkenteni.

tovább


KKV-pályázatok, fókuszban az energia

A villamos áram, a hűtés és a fűtés jelentős tételként szerepel minden vállalkozás működési kiadásai között (Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40%-a az épületekben történik) és az energiafogyasztás csökkentésének jelentős szerepe van a környezetvédelmi célok elérésében egyaránt. E két tényezőnek és a környezetért felelősséget vállaló vállalati környezetnek köszönhetően egyre népszerűbb a hatékony energiagazdálkodási rendszer kialakítása.

tovább


Új, sikeres energiairányítási tanúsítási eljárás a Siemens Zrt. Gizella úti telephelyén

A Siemens Magyarországon 130 éve törekszik a folyamatos értékteremtésre, a mindenkori legmagasabb szintű technológia biztosítására. A Siemens hazánk meghatározó nagyvállalatai közé tartozik, sokoldalú tevékenységével jelen van a mindennapokban: megtalálható a korszerű nagyvárosi tömegközlekedési eszközökben, az elővárosi vonatokon, az energiatermelést biztosító erőművekben, az épületek energiahatékonyságát segítő berendezéseiben, a kórházak diagnosztikai eszközeiben, az autógyárak mérnöki tervező szoftvereiben és az egyetemek oktatóközpontjaiban.

tovább


2016 decemberében megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek.

tovább


A nemzetközi faanyag-kereskedelem elősegítése ISO-szabványokkal

Amióta az emberiség először készített maga és állatai számára az időjárás viszontagságai ellen védelmet nyújtó épületeket, a fa mindig a legnépszerűbb építőanyagok között szerepelt. Népszerűsége ma sem csökkent, hiszen 2015-ben 310 millió m3 fenyőfa és 130 millió m3 keményfa került felhasználásra építőipari faanyagként, mely világviszonylatban 129 milliárd USD (≈ 38 300 milliárd forint) forgalmat generált.

tovább


A virtuális valóság szabványosítása

A virtuális valóságot (Virtual Reality, VR) és a kiterjesztett valóságot (Augmented Reality, AR) sokáig a játék- és szórakoztatóiparral hozták összefüggésbe, de napjainkra számos iparág (egészségügy, oktatás, építészet, turizmus, sport, stb.) számára fontos és izgalmas fejlesztőeszközzé vált.

tovább


Új információbiztonság-irányítási szabvány az egyedi ipari ágazatok részére

A számítógépes fenyegetések számának növekedésével egyre fontosabbá válik az iparágak és a vállalkozások számára, hogy megvédjék a szervezetük és ügyfeleik információit.

tovább


Tájékoztató az IEC 80. közgyűléséről

Az IEC (International Electrotechnical Commission, Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) 80. közgyűlését a német elektrotechnikai és elektronikai bizottság, a DKE meghívására Frankfurtban tartották 2016. október 10–14. között.

 

tovább


Szabványok januári helyesbítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. január 1-jén a következő nemzeti szabványok helyesbítését tette közzé.

 

tovább


Villamos járművek üzemeltetése és a szabványosítás

A villamos járművekről sokat hallani manapság, kuriózumból lassan a városi közlekedés megszokott szereplőivé válnak, de hol tart most a villamos járművek üzemeltetésének szabványosítása?

tovább


MSZ 2364/MSZ HD 60364


Épületek villamos berendezéseinek létesítése
Kisfeszültségű villamos berendezések
Magyarázatos szabványgyűjtemény

9. korszerűsített változat és 9. pótlapok

tovább


MSZT Fórum az energiairányítási rendszerről, az energiaauditokról és a kapcsolódó jogszabályokról

A 2016. december 6-án a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) székházában rendezett fórum célja a résztvevők tájékoztatása az energiairányítási rendszerek (EIR) bevezetésének, az energiahatékonysági jogszabályok alkalmazásának eddigi tapasztalatairól, valamint az energetikai auditálással kapcsolatos jogszabályváltozásokról és a kapcsolódó szabványokról.

tovább


Magyar nyelvű szabványok a targoncák területén

A targoncák területén 2016. december 1-jével a következő szabványok jelentek meg magyar nyelven:


MSZ EN 1459:1998+A3:2012 Targoncák biztonsága. Változtatható kinyúlású gépi hajtású targoncák,
MSZ ISO 5053-1:2016 Targoncák. Terminológia és osztályozás. 1. rész: A targoncák típusai
,
MSZ EN 16307-1:2013+A1:2015 Targoncák. Biztonsági követelmények és igazolás. 1. rész: Önjáró targoncák kiegészítő követelményei, kivéve a vezető nélküli, a változtatható gémkinyúlású és a teherszállító targoncákat

tovább


Rádióműsor- és televízióműsor-vevőkészülékek rádiózavar-jellemzői

A Magyar Szabványügyi Testület 2016. december 1-jén közzétette az MSZ EN 55013:2013 Rádióműsor- és televízióműsor-vevőkészülékek és a kapcsolódó készülékek. Rádiózavar-jellemzők. Határértékek és mérési módszerek (CISPR 13:2009, módosítva) magyar nyelvű változatát.

tovább


Megjelent az MSZ 1585 korszerűsített kiadása

A Magyar Szabványügyi Testület 2016. december 1-jén közzétette az MSZ 1585:2016 Villamos berendezések üzemeltetése (EN 50110-1:2013 és nemzeti kiegészítései) című szabványt, mely a korábbi 2012-es kiadás újabb, korszerűsített változata. Ez a szabvány a villamos energetikai (erősáramú) villamos berendezések üzemeltetésére, illetve a villamos berendezésekkel, a villamos berendezéseken vagy azok közelében végrehajtott munkavégzésre vonatkozó követelményeket határozza meg.

tovább


Sikeres ISO 14001:2015, ISO 22000 és ISO/TS 22002-1 szerinti megújító audit a Babati és Társai Kft.-nél

A Babati és Társa Kft.-t 1991-ben alapították. A cég Nyugat-Magyarország egyik legnagyobb húsipari vállalkozása. Megalakulása óta folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre, elsődlegesen a higiéniai és technológiai feltételek javítására.

tovább


Új, sikeres tanúsítási eljárás a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft.-nél

Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. vezetése elkötelezett a tevékenységének folyamatos fejlesztése és a magas színvonalú szolgáltatás nyújtása tekintetében. A jogszabályi környezet megváltozása miatt (energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény) a több éve működtetett minőség- és környezetközpontú integrált irányítási rendszer tapasztalatával a társaság, a jogszabályi megfelelési kötelezettség teljesítése érdekében, az MSZ EN ISO 50001:2012 szabvány bevezetése mellett döntött.

tovább


2016 novemberében megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek.

tovább


Szakmai fórum az MSZ EN 62115:2005 „Villamos játékok. Biztonság" és azóta megjelent három módosításának egybeszerkesztett új kiadásáról

A villamos játékokra vonatkozó EN 62115:2005 szabvány 2007 januárja óta magyar nyelvű MSZ-szabványként is elérhető. Azóta három módosítása (A2, A11 és A12) és egy értelmező lap is megjelent, amelyek alapvető változásokat eredményeztek. A fórum célja ezek megismertetése a szabványalkalmazók széles körével.

Program
Jelentkezési és szabványmegrendelő lap

tovább


Az MSZT 2017. évi képzései és szakmai fórumai

Az MSZT 2017-ben is ajánlja a szakembereknek a szabványokon alapuló hiteles ismereteket és a gyakorlati tapasztalatokat, valamint a magas színvonalú felkészítést nyújtó képzéseket és a szakmai fórumokat, amelyek hozzájárulnak a vállalkozások versenyképességének javításához. Az érdeklődők figyelmét külön felhívjuk az irányítási rendszerekkel és a CE jelöléssel kapcsolatos képzésekre.

tovább


Megjelent a CPR követelményeinek figyelembevételével korszerűsített kerámiai burkolólap szabvány

A CEN közzétette az EN 14411:2016 Kerámiai burkolólapok. Fogalommeghatározások, csoportosítás, jellemzők, a teljesítmény állandóságának értékelése és ellenőrzése, valamint megjelölés című szabványt.

tovább


Új szabványok az aszfaltkeverékek területén: jelentős változások a termékszabványok és a vizsgálati szabványok körében

Az MSZT 2016. november 1-jén összesen 15 olyan szabványt vezetett be, amelyet a CEN/TC 227 Útépítési anyagok műszaki bizottság dolgozott ki: Az MSZ EN 13108 Aszfaltkeverékek. Anyagelőírások szabványsorozat 11 részének korszerűsített változatát angol nyelven, illetve az MSZ EN 12697Aszfaltkeverékek. Meleg aszfaltkeverék vizsgálati módszerei szabványsorozat 4 részét magyar nyelven.

tovább


Változások a szabványok nemzetközi osztályozási rendszerében (ICS)

November 1-jétől érvénybe lépett, és már vásárlóink számára is használható a szabványok nemzetközi osztályozási rendszerének (ICS) hetedik, új kiadása.

 

tovább


Felhívás
Bioüzemanyagos motorvizsgálatokhoz keres szakértőt az MSZT

Az Európai Bizottság támogatásával, a CEN/TC 19 Gáz- és folyékony halmazállapotú üzemanyagok, kenőanyagok és rokon termékek kőolajból, szintetikus vagy biológiai eredetű anyagokból európai műszaki bizottság fizetett vizsgálói csoportot hoz létre az E20/25 üzemanyagok keverésének vizsgálatához.

tovább


Az intelligens közlekedési rendszerek első európai próbaüzeme

Az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI) az ötödik ETSI ITS PlugtestTM rendezvény keretében kéthetes próbaüzemet tart a kooperatív intelligens közlekedési rendszerek tesztelésére, elsősorban a jármű-jármű és a jármű-infrastruktúra kommunikációra összpontosítva.

tovább


Grafikai jelek segítenek az üzemanyagok közötti tájékozódásban

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) 2016 októberében jóváhagyta az új EN 16942 európai szabványt, amely harmonizált grafikai jeleket ad meg a folyékony és a gáznemű üzemanyagokra vonatkozóan. A dokumentum az Európai Bizottság felkérésére készült, és azt minden CEN-tagállamnak 2017. április végéig be kell vezetnie.

tovább


ISO-felmérés az irányítási rendszerek tanúsításáról – 2015

ISO Survey 2015

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO – International Organization for Standardization) nemrég jelentette meg felmérését a 2015-ös tanúsítási adatokról. A felmérésben a legismertebb és legszélesebb körben bevezetett szabványok szerepelnek.

tovább


Sikeres ISO 9001 szerinti megújító audit a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-nél

A MÁV Csoport átalakításának egyik lépéseként a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. 2013. június 1-jét követően informatikai, humán, számviteli, beszerzési-logisztikai, ügyviteli, valamint munka- és környezetvédelmi szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek, elsősorban a MÁV Csoport társaságainak (ezen időpontot megelőzően MÁV Informatika Zrt. néven informatikai szolgáltatást biztosított a MÁV Csoport érintett társaságainak).

tovább


Néhány kiemelten fontos, érvényes jogszabály jegyzéke a zajjal és rezgéssel kapcsolatban

Minden olyan zajszintérték, amely több, különféle forrásból származik és immissziós értékként egy adott helyen a környezetre hat, környezeti zajnak tekintendő. A környezeti zajjal kapcsolatos jogszabályok zajmérési, illetve értékelési kötelezettséget és határértékeket csak az ipari és szolgáltató tevékenységből eredő, valamint a közlekedési zajból származó egyenértékű zajszintekre adnak meg.

tovább


1 éves az MSZT/MB 442 Épületinformációs modellezés (BIM) nemzeti bizottság

Az MSZT/MB 442 Épületinformációs modellezés (BIM) nemzeti műszaki bizottság 2015 novemberében alakult, a CEN/TC 442 Building Information Modelling (BIM) európai műszaki bizottság hazai tükörbizottságaként. Az európai szabványosítás területén túl a bizottság részt vesz az ISO/TC 59/SC 13 Organization of information about construction works és az ISO/TC 59/SC 14 Design life nemzetközi albizottságok munkájában is.

tovább


Új műszaki bizottság az egészségügyben

A betegek személyközpontú kezelésben való részvételének alapkövetelményei

Örömmel tájékoztatjuk tisztelt olvasóinkat, hogy megalakult a CEN/TC 450A betegek személyközpontú kezelésben való részvételének alapkövetelményei európai műszaki szabványosító bizottság.

tovább


Megjelent a Tartalékvilágítási lámpatestek és a Közvilágítási lámpatestek új magyar nyelvű kiadása

A CENELEC az előző kiadás után 16 évvel adta ki az EN 60598-2-22 Lámpatestek. 2-22. rész: Egyedi követelmények. Tartalékvilágítási lámpatestek című szabvány új kiadását, és az EN 60598-2-3 Lámpatestek. 2-3. rész: Kiegészítő követelmények. Közvilágítási lámpatestek című szabvány módosítását.

tovább


Az ISO új eszközzel lép fel a megvesztegetés ellen

Az ISO 37001 az első olyan nemzetközi irányítási rendszerszabvány, amelyet kimondottan a megvesztegetés ellen dolgoztak ki. Célja, hogy segítse a szervezeteket a saját működésük során és a globális értékláncukban előforduló megvesztegetési kockázatok elleni harcban. A szabvány alkalmazása lehetőséget teremt a vállalati kockázatok és a megvesztegetéssel kapcsolatos költségek csökkentésére.

tovább


IEC-CENELEC Frankfurti Egyezmény

Az IEC és a CENELEC között 1991-ben létrejött, majd 1996-ban módosított IEC-CENELEC együttműködést szabályozó Drezdai Egyezményt felváltotta az IEC 80. közgyűlésén ünnepélyes keretek között megkötött Frankfurti Egyezmény.

tovább


Új magyar szabvány készül a teremakusztikai követelmények meghatározására

Az önálló nemzeti szabvány összefoglalva, egységesen fogja tartalmazni az általános akusztikai követelményeken alapuló speciális, teremakusztikára vonatkozó követelményeket.

tovább


Az MSZT nemzetközi szabványosítási tevékenységének elismerése

Idén az MSZT magyar szakértője, Matthias Heinze is megkapta az IEC által 2004-ben alapított 1906 Award kitüntetést!

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (International Electrotechnical Commission, IEC) 1906-os megalakulása emlékére alapította ezt a díjat, amit évente adományoznak azon szakértőknek, akik kiemelkedő teljesítményükkel járultak hozzá az IEC-ben folyó szabványosítási munkához.

tovább


Megjelent az innovációmenedzsment szabványsorozat utolsó része

Október 1-jén Magyarországon is megjelent a nagy sikerű TS 16555 Innovációmenedzsment sorozat legújabb és egyben utolsó tervezett része.

Az MSZ CEN/TS 16555-7:2016 Innovációmenedzsment. 7. rész: Az innovációmenedzsment értékelése igényelte a legtöbb bizottsági egyeztetést, tekintettel arra, hogy tényleges módszereket ajánl az innovációmenedzsment és teljesítményének mérésére, ezért később készült el, mint a sorozat többi tagja.

tovább


Sikerrel zárult a nemzetközi IQNet-audit az MSZT-ben

Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) rendszertanúsításban elért nemzetközi és hazai elismertségét többek között az 1998. évben elnyert teljes jogú IQNet-tagság alapozta meg. A 33 ország 36 rendszertanúsító partnerszervezetét felölelő IQNet (Nemzetközi Tanúsítási Hálózat; The International Certification Network) számos lehetőséget teremt tagszervezetei számára, úgymint a nemzetközi szintű szakmai tapasztalatcserét, a jó tanúsítási gyakorlat partnerek közötti megosztását, a harmonizált tanúsítási eljárások alkalmazását, illetve ezek alapján az IQNet-tagok tanúsítványainak kölcsönös elismerését.

tovább


Változás az autóipari minőségirányításban

Hogyan lesz magyar nyelvű a 16949?

Az autóipari minőségirányítási követelményeket tartalmazó ISO/TS 16949 első kiadását 1999-ben az IATF (Nemzetközi Gépjármű Különbizottság) és a minőségirányítás szabványosításával foglalkozó nemzetközi szabványosító bizottság, az ISO/TC 176 együtt dolgozta ki.

tovább


A fenntartható beszerzésről várhatóan 2017-ben megjelenik az első nemzetközi szabvány

A fenntartható beszerzés olyan folyamat, amelyben teljesül a szervezet árukra, munkavégzésre és közszolgáltatásokra vonatkozó igénye, ugyanakkor az előnyök nemcsak a szervezetnél, hanem a társadalomban és a gazdaságban is jelentkeznek, a legkisebb kárt okozva a környezetben.

tovább


Az Európai Bizottság Egységes Piaci Stratégiája

Az Európai Bizottság prioritásai közül talán az egyik legfontosabb, de a szabványosítók számára mindenképpen életbevágó terület az egységes piac szabályozása, melynek az európai szabványpolitika is szerves része.

tovább


Az MSZT is aláírja a Közös szabványosítási kezdeményezést (JIS)

Az Európai Bizottság (EB) mindig nagy jelentőséget tulajdonított a szabványoknak. Azt, hogy ez az álláspont csak tovább erősödött, bizonyítják azok a közlemények és jelentések, amelyeket a Bizottság 2016-ban tett közzé.

tovább


KÖZLEMÉNY
Helyesbítések és helyesbített változatok

2016 júliusától az MSZT honlapján a Szabványok havi helyesbítése cikkekben elérhetővé válik a szabványok európai helyesbítése (/AC), illetve megtekinthetők lesznek az ISO által kiadott és a CEN által átvett helyesbített változatokban lévő változtatások vagy azok helye.

 


Grafikus szimbólumok

A grafikus (biztonsági) szimbólumok létfontosságúak mindennapi tájékozódásunk során. Biztonságunk érdekében a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) által kidolgozott szabványok bárkinek segítséget nyújtanak.
Tájékoztató kiadvány

tovább


A szabványok szerzői jogi védelme

Az MSZT fő célja a szabványok széles körben való terjesztése és használatuk, alkalmazásuk elősegítése úgy, hogy a szabványok szerzői jogainak védelme biztosítva legyen.

tovább


Tévhitek és tények a szabványokról, a szabványosításról és az MSZT-ről

Energy Audit ServiceA szabványosítással; a szabványokkal; a szabványok felhasználásával és alkalmazásával; a hazai (európai és nemzetközi) szabványügyi szervezettel; a szabványok önkéntességével és egyéb, a szabványosításhoz kapcsolódó kérdésekkel kapcsolatban számos félreértés, téves, illetve hiányos információn alapuló tévhit él a köztudatban. Ezek akadályozzák a szabványok hasznosságának felismerését, a szabványosítás során az érdekérvényesítést, a szabványok által közvetített ismeretekhez a hozzáférést, a tudástranszfert. A tévhitek és az ezekkel kapcsolatos tények megismerése mindenki számára előnyös….

tovább


Legyen hatékonyabb a szabványok alkalmazásában és a szabványosításban

Interaktív, személyre szabott konzultációs lehetőségek
(a választható, illetve igény szerint kombinálható témakörök)

Jelentkezési lap 

tovább


 

A tagság feltételei

Az MSZT Alapszabálya tartalmazza a tagsággal kapcsolatos legfontosabb információt.

Az MSZT tagja lehet bármely jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, ha teljesíti a tagság feltételeit, amelyek a következők:
 • az Alapszabály elfogadása,
 • a felvétel kérése,
 • az Alapszabály szerinti tagdíj befizetése.
Az MSZT-be, illetve a szabványosító műszaki bizottságokba való belépéshez, valamint az adatváltozások bejelentéséhez kitöltendő és beküldendő űrlapok a következők és itt letölthetők:
 • JELENTKEZÉSI ÉS TAGNYILVÁNTARTÓ LAP (MSZT tagsághoz)  
 • BELÉPÉSI NYILATKOZAT (MSZT/MB tagsághoz)  
 • VÁLTOZÁS BEJELENTÉS (adatváltozás közléséhez)    
Az MSZT-be való belépéssel kapcsolatban dr. Bíró Béla Tel.: 456-6819
ad felvilágosítást.
 

A tagok jogai és kötelezettségei

 • a közgyűlés összehívására, illetve napirendjére javaslatot tenni,
 • a közgyűlésen részt venni és szavazni, a közgyűlésnek javaslatokat tenni,
 • a tisztségviselők megválasztását és visszahívását kezdeményezni,
 • megválasztása esetén az MSZT szervezeteiben tisztséget viselni,
 • a tagoknak járó kedvezményeket igénybe venni, MSZT tagjait a tagdíjból megillető kedvezmények,
 • a nemzeti szabványosító műszaki bizottságok létrehozását és megszüntetését kezdeményezni, annak munkájában részt venni,
 • a Szabványügyi Közlönyt térítésmentesen megkapni,
 • az MSZT-tagságot jelző logót használni,
 • MSZT céljait támogatni,
 • a nemzeti szabványok alkalmazását elősegíteni,
 • az MSZT Alapszabályát és az MSZT szervei által az MSZT céljainak elérése érdekében hozott határozatokat betartani, az ajánlásokat figyelembe venni,
 • az MSZT munkájához szükséges információkat a tag méltányolható érdekeit figyelembe véve rendelkezésre bocsátani,
 • a tagdíjat határidőn belül befizetni.

Az MSZT-tagjai

Járműazonosító szám (VIN)

(gyártóazonosító (WMI) igénylése)

tovább


Nemzeti szabványok tervezett visszavonása

tovább


Szabványok helyesbítése

tovább


Új európai szabványkiadványok

tovább


Kidolgozás alatt lévő európai szabványok

(szabványtervezetek listája felszólalási határidővel)

tovább


Európai és nemzetközi szabványosítási projektek

(aktuális munkaanyagok listája)

tovább


CEN/CENELEC notifikációk

tovább


Új megközelítésű irányelvek és a hozzájuk harmonizált szabványok

tovább


Szabvány jellegű dokumentumok

tovább


A szabványosítás hatása a gazdaságra

tovább


A Magyar Szabványügyi Testület 2017. évi munkaprogramja

A munkaprogram az összeállításakor kidolgozás alatt lévő, forrásszabvány nélküli „tiszta" magyar szabványokat és az európai vagy nemzetközi szabványok magyar nyelvű kiadásait tartalmazza. Érdeklődni a szabvtit@mszt.hu e-mail címen és a 456-6840 telefonszámon lehet.

tovább


Pénzügyi beszámolók

tovább


A közérdekű MSZT-adatok meghatározása és nyilvánosságra hozataluk rendje

tovább


A közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek intézése

tovább


Tévhitek és tények

tovább


Miért nem tekinthető egy nemzetközi vagy európai szabvány fordítása a szabvány jogszerű, hivatalos megfelelőjének?

Idegen nyelvű szabvány magyar nyelvű változatának kiadása nem egyszerűen a forrásszabvány fordítása, hanem a fordítás alapján, a szabvány magyar nyelvi értelmezésével a forrásszabvány tartalmát pontosan visszaadó, annak tartalmával azonos, a magyar szabványrendszerbe és jogszabályi környezetbe illesztett magyar nemzeti szabvány.

tovább


Közlemény a szabványok engedély nélküli használatáról 

A szabványok és a szabványkiadványok szerzői jogi védelem alatt állnak. A nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.), valamint a nemzetközi (ISO/IEC) és az európai (CEN/CENELEC/ETSI) szabványügyi szervezetek kizárólagos felhatalmazása alapján a Magyar Szabványügyi Testület jogosult és köteles ellátni a nemzeti szabványok szerzői jogi védelmét.

tovább


Tájékoztató az MSZT környezettudatos működéséről

tovább


Rendszerszabványokról

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) irányítási rendszerszabványai modellként szolgálnak az irányítási rendszerek kialakításához és bevezetéséhez. Azok a szervezetek, amelyek ilyen rendszereket építenek ki, élvezhetik a világ minden tájáról összegyűjtött irányítási tapasztalatok és jó gyakorlatok előnyeit.

Az irányítási rendszerszabványok minden szervezetre alkalmazhatók függetlenül annak méretétől, termékeitől és szolgáltatásaitól.

Egy hatékony irányítási rendszer:

 • erőforrás- és költségmegtakarítást eredményez;
 • hozzájárul a kockázatok felméréséhez és kezeléséhez;
 • segíti az érdekeltek elvárásainak teljesítését, javítja a szervezet társadalmi és piaci megítélését.

 

Az irányítási rendszerek szabványai

A nemzetközi szabvány nemzeti szabványrendszerbe való illesztésével kapcsolatban tájékoztatást kérhet a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.
A nemzetközi szabványok/szabvány jellegű dokumentumok/munkaanyagok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

 

A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetettségéről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/ingyenes-szabvanylista
A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetéséről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/nemzeti-szabvanyok-kidolgozasa

Az egyes irányítási rendszerekről hírek, aktualitások megtekinthetők a linkekre kattintva:

ISO 50001
Energiairányítás

ISO 14001 Környezetközpontú irányítás


ISO 9001
Minőségirányítás

ISO 22000
Élelmiszer-biztonság

Integrált irányítási rendszerek tanúsítása

ISO 20121
Fenntartható események

ISO 45001 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság

ISO 27001 Információbiztonság

ISO 37001 Megvesztegetés elleni irányítási rendszerek