• Hírek
 • MSZT-tagság feltétele
 • Rólunk
 • Közlemények
 • Rendszerszabványokról

Hírek


Álláshirdetés

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) Szabványosítási Titkársága ügyintéző titkár/titkárnő munkakörbe keres munkavállalót.

tovább


2018. januárban magyar nyelven megjelent szabványok:

Hirdetmény magyar nyelvű szabványok megjelenéséről
Hirdetmény a korábban idegen nyelven bevezetett szabványok magyar nyelvű változatának megjelenéséről

Korábban magyar nyelven megjelent szabványok


Az MSZT-AKADÉMIA hírei

tovább


Megjelent a gumival modifikált bitumen felhasználásával készült aszfaltbeton-keverékek követelményeit tartalmazó előszabvány

2018. január 1-jén megjelent az MSZE 932:2018 Gumival modifikált bitumen kötőanyagú aszfaltbeton anyagelőírása előszabvány, amely az MSZ 930:2015-tel együtt alkalmazva megadja a gumival modifikált bitumen gyakorlati felhasználásának lehetőségeit.

tovább


Milyen szerepet játszhatnak a nemzetközi szabványok a párizsi klímamegállapodás végrehajtásában?

A nemzetközi szabványok eszközként szolgálhatnak a fenntartható fejlődési keretrendszer – Agenda 2030 megvalósításához. Ez az üzenete az ISO és az IAF (Nemzetközi Akkreditálási Fórum) által az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 23. bonni konferenciájához (UNFCCC COP23) kapcsolódóan szervezett eseménynek.

tovább


Fontos információ az ISO 9001 és az ISO 14001 áttéréssel kapcsolatban – Nemzetközi Akkreditálási Fórum (IAF) közleménye

Az IAF (Nemzetközi Akkreditálási Fórum) a 2017. október 28–30-ai közgyűlési határozatában döntött arról, hogy a tanúsító szervezetek 2018. március 15-től már az új szabványverziók alapján kötelesek elvégezni a tanúsításokat, a felügyeleteket, valamint az újratanúsításokat.

tovább


Új tanúsított partnerünk a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium

2017 decemberében lezajlott a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium MSZ EN ISO 14001:2015 szabvány szerint környezetközpontú irányítási rendszerének tanúsítása. A sikeres tanúsítás eredményeképpen 2017. december 15-én az MSZT pozitív döntést hozott az MSZT- és IQNet-tanúsítvány kiadásáról.

tovább


2017 decemberében megjelent új, módosított és hatályon kívül helyezett környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy a megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követését tájékoztató anyag segíti.

tovább


19. Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzverseny

A JQA japán tanúsító szervezet a svájci székhelyű IQNet Nemzetközi Tanúsító Hálózattal közösen – hagyományt teremtve – ebben az évben immár tizenkilencedik alkalommal hirdeti meg a Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyt. A verseny célja a gyermekek nevelése a környezet szeretetére és védelmére.
Téma: Mindannyian a Földön élünk

Jelentkezési határidő: 2018. május 31.

tovább


További két EMC-szabvány olvasható magyar nyelven (MSZ EN 61000-4-9:2017, MSZ EN 61000-6-5:2016)

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. január 1-jén közzétette az MSZ EN 61000-4-9:2017 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 4-9. rész: Vizsgálati és mérési módszerek. Az impulzus jellegű mágneses térrel szembeni zavartűrés vizsgálata (IEC 61000-4-9:2016) és az MSZ EN 61000-6-5:2016 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 6-5. rész: Általános szabványok. Erőművi és alállomási környezetekben használt berendezések zavartűrése (IEC 61000-6-5:2015) magyar nyelvű változatát.

tovább


A Világítástechnikai Társaság 2017. évi évzáró közgyűlése
Elismerő oklevél a magyar szabványosításnak

A Világítástechnikai Társaság (VTT) székhelyén, a Világítás Házában (Bp., IV. ker. Árpád út 67. I. em.) 2017. december 12-én 17 órakor tartotta meg szokásos évzáró közgyűlését.

tovább


Robbanásmegelőzés és robbanásvédelem

(MSZ EN 1127-1:2012)

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. január 1-jén közzétette az MSZ EN 1127-1:2012 Robbanóképes közegek. Robbanásmegelőzés és robbanásvédelem. 1. rész: Alapelvek és módszertan című szabvány magyar nyelvű változatát.

tovább


Magyar együttműködéssel újabb nemzetközi szabvány jelent meg illóolaj témakörben

Ahogy korábban már beszámoltunk, az MSZT/MB 616 Illóolajok nemzeti szabványosító műszaki bizottság kezdeményezésére jelent meg az új kiadású ISO 19332:2007 Kék kamillaolaj [Chamomilla recutita (L.) Rauschert syn. Matricaria chamomilla auct.], a korszerűsített ISO 8896:2016 Konyhakömény (Carum carvi L.) -olaj és az új kiadású ISO 13171:2016 Szurokfű [Origanum vulgare L. subsp. hirtum (Link) letsw] -olaj című nemzetközi szabvány. A szabványok magyar nyelven is beszerezhetőek.

tovább


Megjelent a 40/2017. (XII.4.) NGM rendelet benne a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzattal

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. december 4-én kiadta az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017. (XII. 4.) NGM rendeletet.

tovább


Beszámoló az Élelmiszer-mikrobiológiai szakmai fórumról

A Magyar Szabványügyi Testület székházában 2017. december 7-én első alkalommal került megrendezésre az új kiadású, élelmiszer-mikrobiológiai szabványok ismertetéséről szóló szakmai fórum.

tovább


In memoriam Dr. Borsányi János

2017. november 23-án, életének 85. évében elhunyt Dr. Borsányi János, az Óbudai Egyetem nyugalmazott docense, a világítástechnikai képzés nagy megújítója.

tovább


EN IEC jelzetű szabványok

A CENELEC (Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság) 2018. január 1-től új módszer szerint képezi az újonnan kibocsátott szabványok jelzetét.

tovább


Jövőbeli stratégiák és trendek

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) Piaci Stratégiai Igazgatósága (Market Strategy Board, MSB) a jelentősebb nemzetközi vállalatokkal közösen együttműködve évről évre meghatározza a jövőbeli technológiákat és fejlődési tendenciákat. Az MSB minden évben kiad egy dokumentumsorozatot (White Papers), mellyel bemutatják, hogy az IEC-ben végzett munka hogyan segíti megoldani a világ elektrotechnikával kapcsolatos problémáit, értékelik a potenciális világméretű igényeket, és ajánlásokat készítenek valamennyi érdekelt fél számára.

tovább


2017-ben kiadott munkaértekezleti megállapodások (CWA-k)

A CEN munkaértekezleti megállapodás (CWA) a CEN által, a három hivatalos nyelv (angol, német, francia) közül legalább az egyik nyelven kiadott dokumentum. Ez olyan megállapodás, amelyet egy CEN-munkaértekezleten dolgoznak ki, és a CEN olyan kiadványa, amely meghatározott egyének vagy szervezetek közötti megegyezést tükröz. Ezek az egyének vagy szervezetek felelősek a dokumentum tartalmáért.

tovább


2017-ben kiadott műszaki jelentések (CEN/TR-ek)

Műszaki jelentések akkor készülnek, ha sürgős vagy hasznos tájékoztatást szeretnének adni a CEN/CENELEC tagjainak, az Európai Bizottságnak, az EFTA titkárságának vagy más kormányzati szerveknek, illetve kívülálló testületeknek.

tovább


2017-ben kiadott műszaki specifikációk (CEN/TS-ek)

A műszaki specifikációkat például az európai piac fejlődésének támogatását célzó témakörök szempontjainak közzétételére, az előírásokra és kapcsolódó vizsgálati módszerekre vonatkozó piaci iránymutatáshoz, valamint a kísérleti körülmények és/vagy fejlődő technológiák előírásainak megalkotására hozzák létre.

tovább


2017-ben kiadott CENELEC műszaki specifikációk (TS-ek) és műszaki jelentések (TR-ek)

tovább


Szabványok januári helyesbítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. január 1-jén a következő nemzeti szabványok helyesbítését tette közzé.

 

tovább


Beszámoló Az építési termékek károsanyag-kibocsátásának értékelése. Milyen hatásai lesznek az új európai szabványok megjelenésének? szakmai fórumról

A Magyar Szabványügyi Testület székházában 2017. november 30-án rendezett szakmai fórum központi témája volt az építési termékek veszélyesanyag-kibocsátása, a kibocsátott tartalmak mérésének vizsgálati módszereit kidolgozó európai műszaki bizottság megalakítása, célja, feladatai, szervezeti felépítése, az eddig kidolgozott dokumentumai.

tovább


Készül az új MEBIR-szabvány, megjelent az MSZ/T ISO/DIS 45001.2

Az MSZT által 2017. november 21-re meghirdetett „A munkahelyi egészségvédelem és biztonság (MEBIR) szinten tartó képzése (ISO/DIS 45001)" tematikájában már szerepel az ISO/DIS 45001, amelynek kétnyelvű (angol-magyar) változata 2017. október 1-jén megjelent.

tovább


A beltéri és/vagy kültéri padlók, lépcsők, falak és mennyezetek burkolása természetes kővel

A természetes kőből készült termékek leírásával foglalkozó 6 tagú szabványsorozatot a CEN/TC 246 Természetes kövek műszaki bizottság dolgozta ki. Első lépésként az angol nyelvű változatokat tette közzé az MSZT.

tovább


Új műszaki jelentés készült a rádiófrekvenciás jelek optikai úton történő továbbításáról

(IEC TR 63098-1:2017)

Napjaink egyik széles körben kutatott távközlési területe az úgynevezett „radio-over-fibre” technológia, mely a rádiófrekvenciás jelek optikai úton (fényvezető kábeleken/vezetékeken) történő továbbítását teszi lehetővé. Ez a megoldás hozzájárul a fényvezetős és vezeték nélküli hálózati infrastruktúrák zökkenőmentes integrálásához, mellyel további lehetőségek adódnak a jövőbeli vezeték nélküli rendszerek, például az 5G és a 60 GHz-es hálózatok területén az új széles sávú szolgáltatások támogatására és megvalósítására.

tovább


Auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2017. november 29-én került sor a KIR-MEBIR-EIR auditorok továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) Horváth Mihály téri székházában:
A KIR-MEBIR-EIR MSZT-auditortalálkozó célja az MSZT-auditorok egységes szemléletének erősítése, audittapasztalatok megbeszélése volt.

tovább

Az auditortalálkozón vette át Dr. Váró György, az MSZT külsős auditora a több mint 16 éves magas szintű auditori tevékenységét elismerő emlékplakettet.

tovább


ARANYOKLEVÉL a FramoChem Kft. részére

A FramoChem Kft. részére a vállalat környezetközpontú irányítással kapcsolatos elkötelezettsége elismeréseként a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) ügyvezető igazgatója 2017. november 15-ei dátummal aranyoklevelet adományozott. E kitüntetést azok kaphatják, akik az irányítási rendszerüket kiválóan és eredményesen működtetik, fejlesztik, és a Magyar Szabványügyi Testületnél a tanúsítványukat folyamatosan fenntartják.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a levegővel kapcsolatban

A légszennyezettség napjaink egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényezője. A WHO szerint nyolc halálesetből egyet a légszennyezés okoz, ezért közös érdekünk a légszennyezés csökkentése, a környezeti levegő minőségének javítása.

A jogszabályok betartása elősegíti a környezetet érő káros hatások csökkentését, ezáltal az emberi egészség védelmét is.

tovább


Tűzérzékelő és tűzjelző rendszerek hangjelzői

(MSZ EN 54-3:2014)

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. december 1-jén közzétette az MSZ EN 54-3:2014 Tűzjelző berendezések. 3. rész: Riasztóegységek. Hangjelzők című szabvány magyar nyelvű változatát.

tovább


Szabványos közlekedés (mobilitás)

Végigsétálva/végigutazva városaink utcáin, nem is gondolnánk, hogy a közlekedés milyen szorosan kapcsolódik a szabványokhoz. Az utak aszfaltjára vonatkozó követelmények mellett számos, a biztonságot és minőséget elősegítő szabvány létezik, melyekből szemezgetve egy képes összeállítást mellékeltünk.

tovább


Kosárlabda szabványosan

Ahhoz, hogy a játékosok lába, ízületei stb. ne sérüljenek, elengedhetetlen pl. a megfelelő sportpályaburkolat.  A kosárlabdázókat olyan nemzeti szabványként bevezetett európai szabványok segítik, amelyek a kor mai színvonalának megfelelően egységes műszaki szabályozást biztosítanak Európa-szerte a biztonság és a minőség tekintetében.

tovább


Új játszótéri szabványok

– az EN 1176 szabványsorozat változása –

2017. október közepén az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) kiadta az EN 1176 szabványsorozat -1, -2, -3, -4 és -6 részeinek korszerűsített új kiadását.

tovább


A szabvány mint szimfónia

A szabvány olyan, mint egy szimfónia, amelyet több ember együttes összehangolt munkájának eredményeként kap a hallgatóság, szabványok esetén a felhasználók. A hangszereken játszóknak/a gazdaság szereplőinek összhangban kell „játszaniuk" egy egységes „élvezhető/használható mű" kialakításában.

tovább


Milyen a hegesztő testét megfelelően védő ruha?

2017. december 1-jén az MSZT magyarul is közzéteszi az MSZ EN ISO 11611:2016 Hegesztéshez és rokon eljárásokhoz használatos védőruházat (ISO 11611:2015) szabványt, amely előírja azokat a minimális teljesítménykövetelményeket, amelyeknek az ilyen kockázatú eljárások során viselt védőruháknak, beleértve a kámzsákat, kötényeket, karvédőket és lábszárvédőket, eleget kell tenniük.

tovább


Workshop az építőiparban használt okos CE-jelölésről

Az építőipar területén az építési termékekre vonatkozó 305/2011/EU rendelet (CPR) meglehetősen szigorúan szabályozza a rendelkezésre álló információk elérhetőségét. Az építőanyagok teljesítményét a vonatkozó európai szabványok határozzák meg, melyek alapján a CE-jelölés is kiadható az adott termékre.

tovább


Az MSZT-AKADÉMIA őszi hírei

tovább


Színházban

Elérkezett az őszi/téli színházi évad. Bár az utóbbi időkben a nyári szabadtéri színházak is reneszánszukat élik, az igazi szezon ősszel kezdődik. Mindenféle műfajban, számtalan program közül válogathatunk, kívánságlistánknak csak a pénztárcánk szabhat határt. A színházak üzemeltetését és berendezéseit olyan nemzeti szabványként bevezetett európai szabványok szabályozzák, amelyek a kor mai színvonalának megfelelően egységes műszaki szabályozást biztosítanak Európa-szerte.

tovább


Orvosnál

„Itt van az ősz, itt van újra” – megannyi szépsége mellett sajnos a rettegett influenzaszezon ideje is elérkezett. Fontos, hogy megelőzzük és elkerüljük a betegséget, amely akár hetekre is kivonhat bennünket a forgalomból. A természet patikája az őszi időszakban különösen sok csodaszerrel (fokhagyma, méz, csipkebogyó, káposzta stb.) szolgál minket, így akár a körzeti orvos látogatását is elhagyhatjuk. Természetesen elfordulhat, hogy a bajt nem tudjuk megelőzni és orvosi segítségre lesz szükségünk. Az orvosi rendelők eszközeit, felszereléseit és berendezéseit olyan nemzeti szabványként bevezetett európai szabványok szabályozzák, amelyek a kor mai színvonalának megfelelően egységes műszaki szabályozást biztosítanak Európa-szerte.

tovább


Az Európai Bizottság cselekvési terve az iparág vonatkozó harmonizált szabványai közzétételének javítása érdekében

Az elmúlt három évtizedben az európai szabványosítás számos területen sikeresen hozzájárult az uniós politikák és jogszabályok végrehajtásához. Különösen sikeres volt az áruk belső piaca létrehozásának egyik hajtóerejeként, főként az új megközelítésű jogalkotási módszer következtében.

tovább


Informatikai berendezések zavartűrése (MSZ EN 55024:2017)

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. szeptember 1-jén közzétette az MSZ EN 55024:2017 Informatikai berendezések. Zavartűrés-jellemzők. Határértékek és mérési módszerek című magyar nyelvű szabványt, mely a korábbi MSZ EN 55024:2011 és az MSZ EN 55024:2010/A1:2015 egybeszerkesztett változata.

tovább


MSZ 2364/MSZ HD 60364

Épületek villamos berendezéseinek létesítése
Kisfeszültségű villamos berendezések
Magyarázatos szabványgyűjtemény

10. korszerűsített változat és 10. pótlapok

tovább


ISO-felmérés az irányítási rendszerek tanúsításáról – 2016

ISO Survey 2016 – Összefoglaló

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO – International Organization for Standardization) nemrég jelentette meg felmérését a 2016-os tanúsítási adatokról. A felmérésben a legismertebb és legszélesebb körben bevezetett szabványok szerepelnek. Az áttekintés a felmérés összefoglalójában olvasható.

tovább


Tanúsított partnereink visszajelzései

A partnerek elégedettsége, előremutató véleménye kiemelten fontos minden szervezet számára. Az MSZT Tanúsítási Titkárságának tevékenységéről, auditorainak munkájáról folyamatosan gyűjti és értékeli az észrevételeket. Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt évek során sok dicsérő szót és elismerést kaptunk, ezek közül emeltünk ki néhányat.

tovább


Sikeres MSZ EN ISO 9001:2015 szabványra való áttérés a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-nél

A MÁV Szolgáltató Központ Zrt. az IT-üzletág, valamint a Társasági HR-menedzsment szervezet tevékenységeire az ISO 9001 szabvány követelményein alapuló minőségirányítási rendszert működtet. A cég irányítási rendszerének az MSZ EN ISO 9001:2015 szabványra való áttérése 2017 szeptemberében, az esedékes felügyeleti audit során sikeresen megvalósult.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály jegyzéke a zajjal és rezgéssel kapcsolatban

A zaj napjaink egyik legelterjedtebb és ez által a lakosság legnagyobb részét érintő környezetkárosító hatás. Ezért rendkívül fontosak a hazai és nemzetközi szabályozások, amelyek alapján egyértelműen meghatározható és értékelhető az embereket érő zajterhelés mértéke. Az alábbi tájékoztatóban összegyűjtött jogszabályok alkalmazása ösztönzi a zaj és rezgés elleni védelmet, elősegítve ezzel az emberi egészség védelmét, valamint a környezetbe kerülő káros hatások csökkentését.

tovább


30 éves a nemzetközi ISO/IEC JTC 1 Informatika szabványosító bizottság

Az informatikai szakterület nemzetközi szabványosítási teendőit az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) és az IEC (Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) közös műszaki bizottsága az ISO/IEC JTC 1 Information technology látja el, mely az idei évben, októberben, Vlagyivosztokban megrendezett 81. IEC General Meeting alkalmával egy időben megtartott 32. plenáris ülésén ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját.

tovább


Megjelent az orvostechnikai eszközök új rendelete

Az MDR- és az IVDR-rendelet hatálybalépését követő fél éven belül kérhették a megfelelőségértékelést végző szervezetek a kijelölésüket az MDR, illetve az IVDR szerinti megfelelőségértékelésre. A jelentkezési időszak október 26-án lezárult.

tovább


Ma a várható legmagasabb hőmérséklet 283 K.

Itt a világvége! Ropogósra fogunk sűlni vagy vigyünk magunkkal kabátot?

A nemzetközi és európai szabványokban gyakran egyaránt szerepel °C és K a hőmérséklet megadásakor. Nem figyeltek oda kellőképp a szabványalkotók vagy nem sajátították el az SI mértékegységrendszer megfelelő alkalmazását?

 

tovább


Hogyan tegyük sínre a minőséget?

A minőségirányítás alkalmazásának a vasúti iparágban egyetlen végcélja lehet, a jobb és biztonságosabb vasúti közlekedés megteremtése. A nemrég közzétett ISO/TS 22163 műszaki előírás azt ígéri, hogy segít abban, hogy a világ vonatai pontosan érkezzenek és ne térjenek le a hatékony működés és a fenntartható fejlődés vágányáról.

tovább


Új helyre költözik a CEN-CENELEC Igazgatási Központ

2017. november 6-tól a CEN-CENELEC Igazgatási Központ eddigi helyéről (B–1000 Brüsszel, Avenue Marnix 17) új helyre költözik.

tovább


Egy év az ISO 9001 és az ISO 14001 áttérési határidő végéig

Nemzetközi Akkreditálási Fórum (IAF) és a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) közös közleménye

2017. szeptember 15-ei dátummal megkezdődött az utolsó év, hogy valamennyi ISO 9001:2008 szabvány szerinti minőségirányítási rendszer tanúsítvánnyal és az ISO 14001:2004 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszer tanúsítvánnyal rendelkező szervezet e két szabvány 2015-ös verziójára áttérjen.

tovább


ETSI-ITU workshop az 5G környezeti követelményeinek meghatározására

Az ETSI (Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) és az ITU (Nemzetközi Távközlési Egyesület) 2017. november 23-án szakmai találkozót szervez az ETSI franciaországi központjában, Sophia Antipolisban “Towards Setting Environmental Requirements for 5G” címmel.

tovább


ETSI IoT Week 2017

Az ETSI (Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) 2017. október 23. és 26. között a „dolgok internete" (Internet of Things, IoT) eszközeinek interoperabilitására és együttműködésre összpontosító rendezvénysorozatot szervez franciaországi központjában, Sophia Antipolisban.

tovább


Sikeres MSZ EN ISO 9001:2015 tanúsítási audit az MSZT új ügyfelénél, a HCC Embedded Tanácsadó Kft.-nél

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) örömmel köszöntötte ügyfelei között a HCC Embedded Tanácsadó Kft.-t, melynek minőségirányítási rendszerét 2017 szeptemberében az MSZT Tanúsítási Titkársága sikeresen tanúsította az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány szerint.
A világ több nagyvárosa mellett Budapesten is működő vállalat a könnyű- és nehézipari partnereit egyaránt kiszolgálva végzi tevékenységét a minőségi szolgáltatást középpontba állítva.

tovább


Együttműködési megállapodás a Magyar Szabványügyi Testület és az IQNet Nemzetközi Tanúsítási Hálózat között az IQNet SR10 társadalmi felelősségvállalás tanúsítására

2017. szeptember 19-én aláírásra került az IQNet SR10 társadalmi felelősségvállalás tanúsítására vonatkozó együttműködési megállapodás az MSZT és az IQNet között, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy támogatást nyújtsunk azon szervezetek részére, akik kiemelten kezelik a társadalmilag felelős működést.

tovább


Egy lépéssel közelebb a GDPR teljesítéséhez az ISO/IEC 27001 szabvány működtetetésével

2018. május 25-én lép hatályba a General Data Protection Regulation (GDPR) az EU általános adatvédelmi rendelete. A cégeknek megoldásként az ISO/IEC 27001 szabvány által támogatott információbiztonság-irányítási rendszerek működtetése kiváló kiindulási pontot jelenthet, a megfelelés sikeres teljesítésében a harmadik fél által végrehajtott tanúsítási eljárások támogatást nyújtanak.

tovább


2017 szeptemberében megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követéséhez az alábbi tájékoztató anyaggal kívánunk segítséget nyújtani.

tovább


Új szabványok az épületek energetikai teljesítőképessége (EPB) területén

2010-ben az Európai Bizottságtól kapott M/480 szabványosítási megbízás alapján a CEN-CENELEC (európai szabványosító szervezetek) szabványokat dolgozott/dolgoz ki az épületek energiahatékonyságára és az épületek integrált energiahatékonyságának számítási módszereire, összhangban az épületek energiahatékonyságáról szóló 2010/31/EU irányelvvel.

tovább


Membrános gázmérők

CEN/TC 237 Gázmérők műszaki bizottság kidolgozta az EN 1359 Gázmérők. Membrános gázmérők szabvány korszerűsített, új verzióját, amely várhatóan november 1-jén kerül bevezetésre.

tovább


Decembertől változik a benzin- és a gázolajszabvány

2017. december 1-jén várható az MSZ EN 228:2012+A1:2017 Gépjármű-hajtóanyagok. Ólmozatlan motorbenzin. Követelmények és vizsgálati módszerek és az MSZ EN 590:2013+A1:2017Gépjármű-hajtóanyagok. Dízelgázolaj. Követelmények és vizsgálati módszerek magyar nyelvű szabványok megjelenése, amelyek a nagy- és kiskereskedelemben forgalomba hozott üzemanyagokra vonatkoznak.

tovább


Az ISO/IEC 17025 átdolgozása a végső szakaszához érkezett

A kalibrálás, a vizsgálat és a minták elemzése napi gyakorlat a világ több mint 60 000 laboratóriumában, de hogyan győzhetők meg a vevők az eredmények megbízhatóságáról? Az évek során az ISO/IEC 17025 Vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumok felkészültségének általános követelményei vált nemzetközi referenciává az olyan laboratóriumok számára, amelyek ezt bizonyítani akarják.

tovább


Fotovillamos energiarendszerek EMC-követelményei

A napenergiát hasznosító energiarendszerek számára az energiaátalakító berendezések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a napelemek által termelt egyenáramú villamos energiát váltakozó árammá alakítsák át és azt az elosztóhálózatba táplálják.

tovább


Vizsgálati módszerek a távközlési szolgáltatások minőségének javítására háttérzaj jelenlétében

A távközlési végberendezések tervezése során számos szempontot kell figyelembe venni, például a háttérzaj nemkívánatos jelenlétét. A széles sávú távbeszélő szolgáltatások esetén a tervezett beszédminőség növelésével egyre kritikusabbá válik a végberendezések optimalizálása.

tovább


Korszerűsített előszabvány

– az MSZE 9984 legújabb változata –

A Műanyag-Csőgyártók Szövetsége támogatásának köszönhetően 2017. október 1-jén jelenik meg az MSZE 9984 Műanyag csővezetékrendszerek. Nyomás alatti hideg és meleg vizes csővezetékrendszerek. A csövek, a csőidomok és a rendszer lényeges terméktulajdonságainak meghatározása legújabb korszerűsített változata.

tovább


Angol nyelvű kínai szabványok az MSZT olvasótermében

Az SAC és az MSZT között már 2000 óta működik együttműködési megállapodás, amely idén új szintre emelkedett azáltal, hogy az SAC az MSZT rendelkezésére bocsátott angol nyelvű kínai szabványokat.

tovább


Oktatás

Elkezdődött a 2017/2018-as tanév. Iskoláskorú gyermekeink idejük nagy részét – szeptembertől június elejéig – az iskolában töltik, így jogos igény, hogy ez idő alatt is biztonságban és megfelelő környezetben tudhassuk őket, legyen az testnevelés vagy informatikaóra. A taneszközöket és a tantermek berendezéseit olyan nemzeti szabványok és nemzeti szabványként bevezetett európai szabványok szabályozzák, amelyek a kor mai színvonalának megfelelően egységes műszaki szabályozást biztosítanak.

tovább


Új szabványok az aszfaltkeverékek területén: folytatódik az MSZ EN 12697 és az MSZ EN 13036 szabványsorozat magyar nyelvű változatainak elkészítése

Az MSZT 2017. július 1-én vezette be az MSZ EN 12697 Aszfaltkeverékek. Meleg aszfaltkeverék vizsgálati módszerei szabványsorozat újabb 4 részének magyar nyelvű változatát, illetve szeptember 1-én vezette be az MSZ EN 13036-4:2012 Utak és repülőterek felületi jellemzői. Vizsgálati módszerek. 4. rész: A felület csúszásellenállásának mérési módszere. Az ingás vizsgálat szabvány magyar nyelvű változatát.

tovább


A viselhető jövő

Új IEC-bizottság alakult IEC/TC 124 Viselhető elektronikus eszközök és technológiák címmel a terület szabványosítására, ideértve a rávarrható, beültethető, ehető anyagokat és eszközöket, valamint az intelligens textíliákat.

tovább


Vezetett, közös módusú zavarokkal szembeni zavartűrés vizsgálata

(MSZ EN 61000-4-16:2016)

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. augusztus 1-jén közzétette az MSZ EN 61000-4-16:2016 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 4-16. rész: Vizsgálati és mérési módszerek. A vezetett, közös módusú zavarokkal szembeni zavartűrés vizsgálata a 0 Hz-től 150 kHz-ig terjedő frekvenciatartományban (IEC 61000-4-16:2015) magyar nyelvű változatát.

tovább


Az információbiztonság hatékonyságának mérése

(ISO/IEC 27004:2016)

Napjainkban az üzleti vállalkozások egyre több kibertámadással szembesülnek. A személyes adatok és a kereskedelmi szempontból érzékeny információk védelme kulcsfontosságú, éppen ezért az ilyen támadások nagy kockázattal járnak. A szervezeteknek segítségre van szükségük azoknak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy az információik védelme érdekében befektetett intézkedések mennyire hatékonyak, és hogyan reagálnak a folyamatosan változó informatikai környezetre.

tovább


Újabb targoncaszabvány magyar nyelven

MSZ EN 12895:2016 Targoncák. Elektromágneses összeférhetőség

2017. szeptember 1-jén megjelent az MSZ EN 12895:2016 magyar nyelvű változata, mely az ISO 5053-1 szerint meghatározott, tetszőleges erőforrású ipari targoncákra és azok villamos/elektronikus rendszereire vonatkozik (ha azokat lakossági, kereskedelmi, enyhe és ipari környezetben használják az MSZ EN 61000-6-3:2007-ben és az MSZ EN 61000-6-2:2007-ben meghatározottak szerint).

tovább


Új vezető a Tanúsítási Titkárság élén

2017. szeptember 1-től Kéki Zsuzsanna főosztályvezető a Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkárságának a vezetője.

tovább


Nagyvállalati Beruházási Támogatási program
Irányítási rendszerek

A Nagyvállalati Beruházási Támogatási program célja, hogy az uniós forrásból támogatásban nem részesülő nagyvállalatok a hazai feldolgozóipar növekedéséhez és modernizációjához hozzájáruló beruházásaihoz vissza nem térítendő támogatást biztosítson, ezzel is támogatva a Kormány újraiparosítási törekvéseit.

tovább


Frissült az általános termékbiztonságról szóló irányelvhez harmonizált szabványok listája

Az Európai Unió (EU) Bizottsága 2017. 08. 11-én közzétette az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Official Journal of the European Union) az általános termékbiztonságról szóló 2001/95/EK irányelv alapvető követelményeinek való megfelelés igazolására felhasználható harmonizált CEN-szabványok aktualizált listáját.

tovább


Változások a takarmány-alapanyagok és az élelmezési termények szabályozásában

Az első ízben 2017. június elején az MSZT hírlevelében megjelent Új nemzeti szabványok a termények követelményeiről című cikk részletesen ismertette a gabonaágazatban közzétett új termékszabványokat és azok kapcsolatát a Magyar Élelmiszerkönyvvel. A következőkben azt mutatjuk be, hogy a kapcsolódó takarmány- és növényolajipar-ágazat közelmúltban megjelent nemzeti szabványai esetében milyen lépésekre lenne szükség a jogszabályi háttérrel való harmonizáció érdekében.

tovább


Földgáz

– számítási módszerek –

2017. szeptember 1-jén magyar nyelven megjelent az MSZ EN ISO 6976:2017Földgáz. A hőértékek, a sűrűség, a relatív sűrűség és a Wobbe-szám számítása a gázösszetételből (ISO 6976:2016) hivatkozási számú és című szabvány.

 

tovább


Már lehet jelentkezni az MSZT őszi képzéseire és fórumaira

Az MSZT 2017 őszén is a szakemberek figyelmébe ajánlja a szabványokon alapuló hiteles ismereteket, gyakorlati tapasztalatokat és magas színvonalú felkészítést nyújtó képzéseit és szakmai fórumait, amelyek hozzájárulnak a vállalkozások versenyképességének javításához.

tovább


Népszerű energetikai pályázatok

Az Unió a tagállamai számára forrástámogatást biztosít az energiafelhasználás korszerűsítésére és hatékonyabbá tételére a nemzeti kormányokon keresztül. Magyarországon a vállalkozások, intézmények számára kiírt energetikai korszerűsítésekre, felújításokra vonatkozó ismertebb pályázatok a következők.

tovább


GAP-elemzés – önálló előaudit az irányítási rendszerek követelményeinek való megfelelés elősegítésére

Azon szervezetek, akik hosszú távon gondolkodnak, jellemzően működtetnek valamilyen irányítási rendszert, melynek egy nemzetközi szabvány az alapja. Az MSZT új szolgáltatásával, a cégeknél már működő, újonnan megjelenő irányítási rendszer megfelelőségének, vagy a már működtetett rendszerek és az azokban rejlő továbblépési lehetőségek feltérképezésében kíván segítséget nyújtani.

tovább


Jövőbeli stratégiák és trendek

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) Piaci Stratégiai Igazgatósága (Market Strategy Board, MSB) a jelentősebb nemzetközi vállalatokkal közösen együttműködve évről évre meghatározza a jövőbeli technológiákat és fejlődési tendenciákat.

tovább


Beszállítói audit – a beszállítói lánc megfelelősége a siker egyik záloga

A mai globális gazdasági környezetben a beszállítói lánc milyensége nagyban meghatározza egy vállalat sikerét. A beszállítók rákényszerülnek arra, hogy a meglévő és alkalmazott módszereiket továbbfejlesszék. 

tovább


KKV-k logisztikai szolgáltatás-igénybevételének támogatása

Magyarország földrajzi elhelyezkedése kedvező a logisztikai központok kialakításához. Nagy piaci kereslet mutatkozik komplex, környezetbarát logisztikai és intermodális szolgáltatások iránt. A nagyvállalatokkal ellentétben a hazai kis- és közepes vállalkozások alacsony számban veszik igénybe a logisztikai szolgáltatásokat, ezzel azonban versenyképességük jelentősen csökken a környező országok hasonló vállalkozásaival szemben.

tovább


Belső auditori vizsgalehetőség felsőfokú képzésben részt vevő hallgatók részére

Az MSZT először 2016. júliusban tette lehetővé a vonatkozó tantárgyi feltételeket sikeresen teljesítő egyetemi hallgatók részére, hogy információbiztonsági belső auditori (IBIR BA) vizsgát tehessenek.

tovább


KÖZLEMÉNY
Helyesbítések és helyesbített változatok

2016 júliusától az MSZT honlapján a Szabványok havi helyesbítése cikkekben elérhetővé válik a szabványok európai helyesbítése (/AC), illetve megtekinthetők lesznek az ISO által kiadott és a CEN által átvett helyesbített változatokban lévő változtatások vagy azok helye.

 


A szabványok szerzői jogi védelme

Az MSZT fő célja a szabványok széles körben való terjesztése és használatuk, alkalmazásuk elősegítése úgy, hogy a szabványok szerzői jogainak védelme biztosítva legyen.

tovább


Tévhitek és tények a szabványokról, a szabványosításról és az MSZT-ről

Energy Audit ServiceA szabványosítással; a szabványokkal; a szabványok felhasználásával és alkalmazásával; a hazai (európai és nemzetközi) szabványügyi szervezettel; a szabványok önkéntességével és egyéb, a szabványosításhoz kapcsolódó kérdésekkel kapcsolatban számos félreértés, téves, illetve hiányos információn alapuló tévhit él a köztudatban. Ezek akadályozzák a szabványok hasznosságának felismerését, a szabványosítás során az érdekérvényesítést, a szabványok által közvetített ismeretekhez a hozzáférést, a tudástranszfert. A tévhitek és az ezekkel kapcsolatos tények megismerése mindenki számára előnyös….

tovább


Legyen hatékonyabb a szabványok alkalmazásában és a szabványosításban

Interaktív, személyre szabott konzultációs lehetőségek
(a választható, illetve igény szerint kombinálható témakörök)

Jelentkezési lap 

tovább


 

A tagság feltételei

Az MSZT Alapszabálya tartalmazza a tagsággal kapcsolatos legfontosabb információt.

Az MSZT tagja lehet bármely jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, ha teljesíti a tagság feltételeit, amelyek a következők:
 • az Alapszabály elfogadása,
 • a felvétel kérése,
 • az Alapszabály szerinti tagdíj befizetése.
Az MSZT-be, illetve a szabványosító műszaki bizottságokba való belépéshez, valamint az adatváltozások bejelentéséhez kitöltendő és beküldendő űrlapok a következők és itt letölthetők:
 • JELENTKEZÉSI ÉS TAGNYILVÁNTARTÓ LAP (MSZT tagsághoz)  
 • BELÉPÉSI NYILATKOZAT (MSZT/MB tagsághoz)  
 • VÁLTOZÁS BEJELENTÉS (adatváltozás közléséhez)    
Az MSZT-be való belépéssel kapcsolatban dr. Bíró Béla Tel.: 456-6819
ad felvilágosítást.
 

A tagok jogai és kötelezettségei

 • a közgyűlés összehívására, illetve napirendjére javaslatot tenni,
 • a közgyűlésen részt venni és szavazni, a közgyűlésnek javaslatokat tenni,
 • a tisztségviselők megválasztását és visszahívását kezdeményezni,
 • megválasztása esetén az MSZT szervezeteiben tisztséget viselni,
 • a tagoknak járó kedvezményeket igénybe venni, MSZT tagjait a tagdíjból megillető kedvezmények,
 • a nemzeti szabványosító műszaki bizottságok létrehozását és megszüntetését kezdeményezni, annak munkájában részt venni,
 • a Szabványügyi Közlönyt térítésmentesen megkapni,
 • az MSZT-tagságot jelző logót használni,
 • MSZT céljait támogatni,
 • a nemzeti szabványok alkalmazását elősegíteni,
 • az MSZT Alapszabályát és az MSZT szervei által az MSZT céljainak elérése érdekében hozott határozatokat betartani, az ajánlásokat figyelembe venni,
 • az MSZT munkájához szükséges információkat a tag méltányolható érdekeit figyelembe véve rendelkezésre bocsátani,
 • a tagdíjat határidőn belül befizetni.

Az MSZT-tagjai

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. évi munkaprogramja

A munkaprogram az összeállításakor kidolgozás alatt lévő, forrásszabvány nélküli „tiszta" magyar szabványokat és az európai vagy nemzetközi szabványok magyar nyelvű kiadásait tartalmazza. Érdeklődni a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen és a 456-6840 telefonszámon lehet.

tovább


Járműazonosító szám (VIN)

(gyártóazonosító (WMI) igénylése)

tovább


Nemzeti szabványok tervezett visszavonása

tovább


Szabványok helyesbítése

tovább


Új európai szabványkiadványok

tovább


Kidolgozás alatt lévő európai szabványok

(szabványtervezetek listája felszólalási határidővel)

tovább


Európai és nemzetközi szabványosítási projektek

(aktuális munkaanyagok listája)

tovább


CEN/CENELEC notifikációk

tovább


Új megközelítésű irányelvek és a hozzájuk harmonizált szabványok

tovább


Szabvány jellegű dokumentumok

tovább


A szabványosítás hatása a gazdaságra

tovább


A közérdekű MSZT-adatok meghatározása és nyilvánosságra hozataluk rendje

tovább


A közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek intézése

tovább


Tévhitek és tények

tovább


Miért nem tekinthető egy nemzetközi vagy európai szabvány fordítása a szabvány jogszerű, hivatalos megfelelőjének?

Idegen nyelvű szabvány magyar nyelvű változatának kiadása nem egyszerűen a forrásszabvány fordítása, hanem a fordítás alapján, a szabvány magyar nyelvi értelmezésével a forrásszabvány tartalmát pontosan visszaadó, annak tartalmával azonos, a magyar szabványrendszerbe és jogszabályi környezetbe illesztett magyar nemzeti szabvány.

tovább


Közlemény a szabványok engedély nélküli használatáról 

A szabványok és a szabványkiadványok szerzői jogi védelem alatt állnak. A nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.), valamint a nemzetközi (ISO/IEC) és az európai (CEN/CENELEC/ETSI) szabványügyi szervezetek kizárólagos felhatalmazása alapján a Magyar Szabványügyi Testület jogosult és köteles ellátni a nemzeti szabványok szerzői jogi védelmét.

tovább


Tájékoztató az MSZT környezettudatos működéséről

tovább


Rendszerszabványokról

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) irányítási rendszerszabványai modellként szolgálnak az irányítási rendszerek kialakításához és bevezetéséhez. Azok a szervezetek, amelyek ilyen rendszereket építenek ki, élvezhetik a világ minden tájáról összegyűjtött irányítási tapasztalatok és jó gyakorlatok előnyeit.

Az irányítási rendszerszabványok minden szervezetre alkalmazhatók függetlenül annak méretétől, termékeitől és szolgáltatásaitól.

Egy hatékony irányítási rendszer:

 • erőforrás- és költségmegtakarítást eredményez;
 • hozzájárul a kockázatok felméréséhez és kezeléséhez;
 • segíti az érdekeltek elvárásainak teljesítését, javítja a szervezet társadalmi és piaci megítélését.

 

Az irányítási rendszerek szabványai

A nemzetközi szabvány nemzeti szabványrendszerbe való illesztésével kapcsolatban tájékoztatást kérhet a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.
A nemzetközi szabványok/szabvány jellegű dokumentumok/munkaanyagok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

 

A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetettségéről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/ingyenes-szabvanylista
A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetéséről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/nemzeti-szabvanyok-kidolgozasa

Az egyes irányítási rendszerekről hírek, aktualitások megtekinthetők a linkekre kattintva:

ISO 50001
Energiairányítás

ISO 14001 Környezetközpontú irányítás


ISO 9001
Minőségirányítás

ISO 22000
Élelmiszer-biztonság

Integrált irányítási rendszerek tanúsítása

ISO 20121
Fenntartható események

ISO 45001 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság

ISO 27001 Információbiztonság

ISO 37001 Megvesztegetés elleni irányítási rendszerek