• Hírek
 • MSZT-tagság feltétele
 • Rólunk
 • Közlemények
 • Rendszerszabványokról

Hírek


2017. júliusban magyar nyelven megjelent szabványok:

Hirdetmény magyar nyelvű szabványok megjelenéséről
Hirdetmény a korábban idegen nyelven bevezetett szabványok magyar nyelvű változatának megjelenéséről

Korábban magyar nyelven megjelent szabványok


Turisztikai szabványok a minőségi szolgáltatásért

Amikor külföldre látogatunk, elsősorban a szolgáltatás minőségére fókuszálunk, melyhez elengedhetetlen, hogy minden lényeges információt megkapjunk, mielőtt döntenénk.

 

tovább


Megjelent az MSZ HD 60364-6 legújabb kiadása magyar nyelven

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. július 1-jén közzétette az MSZ HD 60364-6:2017 legújabb kiadásának magyar nyelvű változatát.
Az MSZ HD 60364 sorozat ezen része a villamos berendezések első ellenőrzésére és időszakos felülvizsgálatára vonatkozó követelményeket adja meg.

tovább


Újabb EMC-szabvány érhető el magyar nyelven

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. július 1-jén közzétette az MSZ EN 61000-6-7:2015 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 6-7. rész: Általános szabványok. Az ipari területeken alkalmazott, biztonsággal (működési biztonsággal) kapcsolatos funkciókat ellátó rendszerek berendezéseinek zavartűrési követelményei (IEC 61000-6-7:2014)magyar nyelvű változatát.

tovább


Frissült a Gépek-irányelvhez harmonizált szabványok listája

Az Európai Unió (EU) Bizottsága 2017. június 9-én közzétette az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Official Journal of the European Union) a gépekről szóló 2006/42/EK irányelv alapvető követelményeinek való megfelelés igazolására felhasználható harmonizált CEN- és CENELEC-szabványok aktualizált listáját.

tovább


A minőségi egészségügyi ellátás tanúsítása

Az ISO 9001:2015 szabvány új kiadása után szükségessé vált a kapcsolódó ágazati szabványok, köztük az EN 15224:2012 felülvizsgálata is. A szabvány segíti a határokon átívelő egészségügyi ellátások elterjedését, mivel tanúsításra is alkalmazható.

tovább


Sikeres akkreditációs felülvizsgálat az MSZ 28001 szabvány és a MEES szerinti tanúsításra

2017 áprilisában tartotta a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) az irodai helyszíni szemlét az MSZT-nél a munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási és a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok szerinti rendszerek tanúsítása területén. Az eljárás egyben áttérési audit volt az MSZ EN ISO/IEC 17021-1:2016 szabványra. Az MSZT telephelyén lefolytatott vizsgálatot három szervezet helyszíni auditjának megfigyelése egészítette ki, pozitív eredménnyel. A NAH 2017. június 8-án döntött az akkreditált státusz fenntartásáról.

tovább


Tájékoztató az IQNet 29. közgyűléséről

2017. május 28-a és június 2-a között tartotta az IQNet (Nemzetközi Tanúsító Hálózat, melynek az MSZT 1998. óta teljes jogú tagja) éves közgyűlését Dublinban. Az egyik legfontosabb döntés az IQNet új vezetőségének megválasztása volt. A közgyűlés szakmai programján kívül az IQNet Fórum is megrendezésre került.

tovább


Auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2017. június 7-én került sor az élelmiszer-biztonsági auditorok továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) székházában. Az auditortalálkozón minden minősített auditor részt vett és sor került az audittapasztalatok megbeszélésére is.

tovább


2017 júniusában megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követéséhez az alábbi tájékoztató anyaggal kívánunk segítséget nyújtani.

tovább


2017. II. félévi munkaprogram

Az MSZT Szabványosítási Titkársága 2017. július 1-jén közzétette II. féléves munkaprogramját, mely az összeállításakor kidolgozás alatt lévő, forrásszabvány nélküli „tiszta" magyar szabványokat, az európai vagy nemzetközi szabványok magyar nyelvű kiadásait és az angol nyelven „jóváhagyó közleménnyel" bevezetésre kerülő szabványokat tartalmazza. A kidolgozás alatt lévő szabványokkal kapcsolatban érdeklődhet a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

tovább


A Salmonella spp. kimutatása

A lázzal, hasmenéssel, hányással járó kórképet hazánkban leggyakrabban a Salmonella baktérium okozza. A fertőzésért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból vagy a nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek felelősek.

tovább


A vezetési tanácsadás jó gyakorlata

Akár folyamatai javítását, akár profitja növelését szeretné elérni, egyre több szervezet fordul a konkrét ágazati ismereteket és tapasztalatot kínáló vezetési tanácsadókhoz. Mind a szervezet, mind a tanácsadást nyújtó cég számára nagyon fontos az egyértelműség és az átláthatóság. Az újonnan megjelent ISO 20700 Irányelvek a vezetési tanácsadási szolgáltatásokhoz szabvány célja ennek elősegítése.

tovább


Beszámoló az Érzékszervi vizsgálatok szakmai fórumról

A Magyar Szabványügyi Testület székházában 2017. június 7-én került megrendezésre a május 1-jén megjelent 3 db érzékszervi vizsgálatok témakörébe tartozó felülvizsgált szabvány szakmai fóruma.

 

tovább


Felhívás új műszaki bizottság alapítására

Az MSZT új műszaki bizottságot kíván létrehozni Építészeti tervezés és műemlékvédelem néven, amely a tervezési kérdések széles spektrumával kíván foglalkozni az akadálymentesítéstől a kulturális örökség megvédéséig.

 

tovább


Fitneszszalon

Mindenki más okból szeret mozogni. Egyesek esztétikus külsőre vágynak, mások egészségügyi okokból teszik, de abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a fitnesz remek stresszlevezető tevékenység évszaktól/napszaktól függetlenül. A sporteszközökre vonatkozó követelményekre olyan nemzeti szabványként bevezetett európai szabványok vannak, amelyek a kor mai színvonalának megfelelően egységes műszaki szabályozást biztosítanak Európa-szerte, mind kültéri (MSZ EN 16630:2015), mind beltéri használat esetén.

tovább


MAGYAR NYELVEN ELÉRHETŐ AZ MSZ HD 60364-4-443:2016 ÉS AZ MSZ HD 60364-7-729:2010

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. május 1-jén az MSZ HD 60364 sorozat további két részének magyar nyelvű kiadását tette közzé.

 

 

tovább


Új nemzeti szabványok a termények követelményeiről

2017. június 1-jén az MSZT/MB 604 Gabona nemzeti szabványosító műszaki bizottság szakértőinek aktív közreműködésével, többéves szakmai egyeztetést megelőzően, a következő nemzeti szabványoknak korszerűsített kiadása jelent meg.

tovább


Légiközlekedés

Itt a nyári szezon, a repülőterek ilyenkor a legzsúfoltabbak!
A nyári szabadságukat élvező turisták szinte ellepik a terminálokat, hogy mihamarabb eljuthassanak kiszemelt nyaralóhelyükre. A légiközlekedési eszközök és az azokat kiszolgáló egységek működését, berendezéseit, eszközeit olyan nemzeti szabványként bevezetett európai szabványok szabályozzák, amelyek a technológia haladásának megfelelően egységes műszaki szabályozást biztosítanak Európa-szerte, mind a repülőtereken, mind a repülőkön.

tovább


Simon Péter (1940 - 2017)

Pótolhatatlan veszteség érte a magyar műszaki társadalmat és a Magyar Szabványügyi Testületet.
2017. május 19-én elhunyt Simon Péter úr, az MSZT elnökhelyettese.

tovább


Korrózió vizsgálata áramló gázkeverékkel

A villamos gyártmányok fém alkatrészeinek felületén fellépő korrózió károsan befolyásolja azok helyes működését. A gyártmányok tervezése során számos szempont mellett figyelembe kell venni az egyes alkatrészek anyagainak korrózióállóságát, hogy a hosszú távú megbízható működés garantálható legyen.

tovább


Korszerűsítésre került a betonszabvány

A CEN 2016. november 2-án vezette be az EN 206:2013+A1 Beton. Műszaki követelmények, teljesítőképesség, készítés és megfelelőség szabványt, amely kis mértékben módosította az EN 206:2013-at. A változásokat az MSZT magyar nyelven az MSZ 4798:2016/1M szabványmódosításban tette közzé. Mindkét dokumentum 2017. június 1-én jelent meg.

tovább


Szabványok júniusi helyesbítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. június 1-jén a következő nemzeti szabványok helyesbítését tette közzé.

 

tovább


Sikeres akkreditációs felülvizsgálat az MSZ ISO/IEC 27001 szabvány szerinti tanúsításra

2017 márciusában tartotta a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) az irodai helyszíni szemlét az MSZT-nél az információbiztonsági irányítási rendszerek tanúsítása területén. Az eljárás egyben áttérési audit volt az MSZ EN ISO/IEC 17021-1:2016 és MSZ ISO/IEC 27006:2017 szabványokra. Az MSZT telephelyén lefolytatott vizsgálatot a szervezet helyszíni auditjának megfigyelése egészítette ki, pozitív eredménnyel. A NAH 2017. április 27-én döntött az akkreditált státusz fenntartásáról.

tovább


Az IQNet 29. Közgyűlése

2017. május 28-a és június 2-a között tartotta az IQNet (Nemzetközi Tanúsító Hálózat, melynek az MSZT 1998. óta teljes jogú tagja) éves közgyűlését Dublinban. A Magyar Szabványügyi Testületnél 2016-ban lezajlott Peer Assessment audit alapján az MSZT IQNet-tagságát a Közgyűlés megerősítette.

A közgyűlés fontosabb témáiról a következő hírlevélben adunk bővebb tájékoztatást.


Az MSZT új ügyfele a LOXON SOLUTIONS Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.

Sikeresen lezajlott az információbiztonsági irányítási rendszer tanúsítási eljárása

A Loxon egy szoftverfejlesztő cég, melyet 2000-ben alapítottak fiatal bankszakemberek, hogy integrált hitelezési és kockázatkezelési szoftvermegoldásokat kínáljanak a pénzügyi szolgáltató iparág számára. Jelenleg speciálisan bankoknak és lízingvállalatoknak nyújtanak a teljes hitelezési és kockázatkezelési életciklusra kiterjedő szoftveres megoldásokat. A Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkársága 2017. áprilisban végezte el az információbiztonsági irányítási rendszer tanúsítási auditját pozitív eredménnyel.

tovább


2017 májusában megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követéséhez az alábbi tájékoztató anyaggal kívánunk segítséget nyújtani.

tovább


Népszerű energetikai pályázatok

Az Unió a tagállamai számára forrástámogatást biztosít az energiafelhasználás korszerűsítésére és hatékonyabbá tételére a nemzeti kormányokon keresztül. Magyarországon a vállalkozások, intézmények számára kiírt energetikai korszerűsítésekre, felújításokra vonatkozó ismertebb pályázatok a következők.

tovább


Öntözés kezelt szennyvízzel

2050-re a Föld lakossága elérheti a 9 milliárdot és a túlnépesedés, a klímaváltozás, illetve a környezetszennyezés eredményeként vízhiány, élelmiszerhiány, talajpusztulás, egészségügyi kockázat stb. léphet fel.

tovább


A szervezetek tartós sikerét befolyásoló tényezők is fejlődnek

Megjelent az ISO/DIS 9004

Az ISO 2017. május 17-én közzétette az ISO/DIS 9004 Minőségirányítás. A szervezet minősége. Útmutató a tartós siker eléréséhez nemzetközi szabványtervezetet. A tagországoknak 2017. augusztus 8-ig van lehetőségük, hogy szavazatukat és észrevételeiket megküldjék a megújuló dokumentumra.

tovább


Gondolatok a portfóliókezelésről tartott MSZT-fórum kapcsán

2017. május 9-én az MSZ ISO 21504 Projektvezetés, program- és portfóliókezelés. Útmutató a portfóliókezeléshez szabvány idei (áprilisi), magyar-angol nyelvű megjelenése alkalmából tartott szakmai fórumon a szabvány bemutatása, a készülő új szabványtervezetek, a portfóliókockázatok és egy portfólió bemutatása mellett, az érdeklődők ízelítőt kaptak egy műszaki bizottság összefogásának erejéről is.

tovább


Falazóhabarcsok

Az építészetben a hagyományos falazóelemek használata esetén a falazóhabarcsoktól elsősorban elvárt jellemző, hogy kellőképpen terhelhetők legyenek. Továbbá az is, hogy egyenletesen adják át a nyomást, kiküszöböljék a falazóelem egyenetlenségeit, kitöltsék a hézagokat és megfelelően kössék egymáshoz a falazóelemeket.

tovább


ISO 45001 (MEBIR) – a második DIS szavazás alatt

Az ISO/PC 283/WG 1 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere nemzetközi bizottság 1. munkacsoportjának 2017. februári ülésén véglegesítették a második nemzetközi szabványtervezetet (DIS-t). A dokumentum szavazása május 19-től július 13-ig tart.

tovább


Módosult a Betonszerkezetek tervezése. 1-1. rész: Általános és az épületekre vonatkozó szabályok nemzeti melléklete

Az MSZ EN 1992-1-1:2004/A1:2016 szabványmódosításban megjelenő, a méretezett átszúródási vasalással ellátott lemezek és alaptestek átszúródási ellenállására vonatkozó kmax x VRd,c felső korlát értéke a használati tapasztalatok alapján enyhítésre került.

 

tovább


Új szabványok az aszfaltkeverékek területén: folytatódik az MSZ EN 12697 szabványsorozat magyar nyelvű változatainak elkészítése

Az MSZT 2017. április 1-jén és május 1-jén az MSZ EN 12697 Aszfaltkeverékek. Meleg aszfaltkeverék vizsgálati módszerei szabványsorozat újabb 4 részének magyar nyelvű változatát tette közzé.

tovább


Beszámoló az orvostechnikai eszközök minőségirányítási szabványa és az aktuális uniós rendelettervezetek szakmai fórumról

A 2017. április 20-án a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) székházában rendezett szakmai fórum célja az érdeklődők tájékoztatása az MSZ EN ISO 13485:2016 változásairól, segítségnyújtás az új szabványra való áttéréshez, tájékoztatás az orvostechnika területét érintő uniós rendelettervezetekről és az IVD-eszközök CE-jelölési folyamatáról.

tovább


Felhívás
Bioüzemanyagos motorvizsálatok végrehajtásához és beszerzésekhez keres szakértőt az MSZT

Az Európai Bizottság támogatásával, a CEN/TC 19 Gáz- és folyékony halmazállapotú üzemanyagok, kenőanyagok és rokon termékek kőolajból, szintetikus vagy biológiai eredetű anyagokból európai műszaki bizottság fizetett vizsgálói csoportot hozott létre az E20/25 üzemanyagok keverésének vizsgálatához.

tovább


Méz- és fűszerpaprikaőrlemény- vizsgálatok

2017. május 1-jén a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával, illetve az MSZT/MB 603 és az MSZT/MB 612 nemzeti szabványosító műszaki bizottságok szakértőinek együttműködésével a következő nemzeti szabványok korszerűsített, új kiadása jelent meg...

tovább


A Sysdata PSE Kft. az MSZT új információbiztonsági irányítási rendszerre tanúsított ügyfele

A Sysdata PSE Kft. szoftverfejlesztéssel és szoftverfejlesztési projektek teljes körű lebonyolításával foglalkozó magyarországi vállalat. A Társaság vezetése a belső igény, valamint az ügyfeleik igényeinek teljes körű megfelelése érdekében elkötelezett az információbiztonsági irányítási rendszer bevezetése és működtetése iránt. Az irányítási rendszer  MSZ ISO/IEC 27001:2014 szabvány követelményeinek való megfelelését a Magyar Szabványügyi Testület a 2017 áprilisában zajlott tanúsítási eljárás során igazolta.

tovább


Kis- és középvállalkozások ipari digitalizációhoz (IPAR 4.0) kapcsolódó fejlesztéseinek támogatása – GINOP-1.2.8-17

Jelen felhívás olyan ipari KKV-k számára nyújt finanszírozási forrást technológiai rendszereinek, termelési és irányítási, vezérlési rendszereinek stb. megújításához, amelyek számára elérhető cél és szükséges irány a termelési folyamatok automatizálása, a különböző CPPS- (Cyber-Physical Production System) megoldások alkalmazása.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a vízzel és szennyvízzel kapcsolatban

A víz jelenléte meghatározza mindennapi környezetünket, életünket. Természetesnek tekintjük, hogy mindig az igényeinknek megfelelő mennyiségű ivóvíz áll rendelkezésünkre, amikor éppen szükségünk van rá. Emiatt gyakran nem megfelelően értékeljük e természeti forrásunkat. Feleslegesen pazaroljuk, szennyezzük, melynek beláthatatlan következményeivel sokszor nem is vagyunk tisztában.

tovább


Mobilbankolás

A mobilbankolás nemcsak könnyebbé teszi életünket, hanem közvetlen hozzáférést biztosít bankunk szolgáltatásaihoz. Az ISO által kiadott új, ötrészes ISO 12812 szabványsorozat lehetőséget teremt ezen technológia bővítésére, nagy teljesítményű és biztonságos banki szolgáltatásokat nyújtva ezzel számunkra.

tovább


Kültéri és beltéri vakolóhabarcs

A falakra kerülő vakolatoknak kétféle feladatuk van. Az első a védelem a csapadéktól, az átnedvesedéstől és a hőveszteségtől. A második a ház kültéri vagy beltéri látványának, esztétikájának kialakítása.

 

tovább


2016-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumok (CENELEC)

4. rész: Műszaki specifikációk és műszaki jelentések

Ebben a hónapban a CENELEC által kiadott műszaki specifikációkat és műszaki jelentéseket mutatjuk be témakörönként.

tovább


Új szabványsorozat – Szerszámgépek biztonsága. Sajtók

CEN/TC 143 Szerszámgépek. Biztonság európai és az ISO/TC 39 Szerszámgépek biztonságtechnikája nemzetközi szabványosító műszaki bizottság közösen dolgozza ki az EN ISO 16092 Szerszámgépek biztonsága. Sajtók szabványsorozatot.

 

tovább


Ívhegesztő berendezések

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. március 1-jén magyar nyelven közzétette az MSZ EN 60974-4:2017 Ívhegesztő berendezések. 4. rész: Időszakos ellenőrzés és vizsgálat (IEC 60974-4:2016) legújabb kiadását.

 

tovább


Az MSZ HD 60364-7-714 magyar nyelven

Szabadtéri világítóberendezések

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. január 1-jén közzétette az MSZ HD 60364-7-714:2013 Kisfeszültségű villamos berendezések. 7-714. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Szabadtéri világítóberendezések (IEC 60364-7-714:2011) magyar nyelvű változatát.

tovább


Hirdetés

A Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkársága auditori csapata bővítéséhez új külsős munkatársakat/alvállalkozókat keres.

tovább


Új nemzeti szabványosító műszaki bizottság megalakítása az energiairányítás és az energiahatékonyság területén

Az energetikai szakterületen nagyarányú nemzetközi és európai szabványkidolgozási munka vette kezdetét, melynek főbb témái az energiahatékonyság, az energiaauditok és az energiairányítási rendszerek. Az új bizottság tevékenységi körét alkotó nemzetközi és európai szabványok és tervezetek a következő linkre kattintva tekinthetők meg.

tovább


Magyarul is elérhető az ISO 9001:2015 alkalmazási segédlete

2017. április 1-jén az MSZT magyarul is megjelentette az MSZ ISO/TS 9002:2017 Minőségirányítási rendszerek. Irányelvek az ISO 9001:2015 alkalmazásához szabványt, amely útmutatót tartalmaz az ISO 9001:2015 legfontosabb 4–10. fejezetéhez.

tovább


Az új ISO 31000 érthetőbb és rövidebb megfogalmazást ígér

A kockázatmenedzsmentről szóló ISO 31000:2009 azoknak szól, akik értéket teremtenek egy szervezeten belül és azt meg is védik azzal, hogy felmérik és kezelik a kockázatokat, meghozzák a döntéseket, kitűzik és elérik a célokat, valamint javítják a teljesítményt. A felülvizsgálati folyamat során törekednek az új szabvány szövegének egyszerűsítésére, érthetőbbé tételére.

tovább


Az ISO/IEC 80000 Mennyiségek és mértékegységek szabványsorozat felülvizsgálata

Mikor egy kilogramm egy kilogramm? Hogyan kell pontosan mérni a fény spektrumát? Hogyan mérhető megfelelően a termodinamika?

 

tovább


Építkezzünk korszerűen!
Új, az építési termékek rendeletéhez harmonizált szabvány áthidalókra

Korunk építészetében a hőtechnikai követelmények betartása egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ebben az épületek anyagainak gondos megválasztása mellett legalább annyira fontos szerepe van az épületszerkezetek helyes kialakításának. Ehhez kapcsolódik az épületszerkezetek áthidalása, az ezekhez használt tartószerkezetek, az áthidalók.

tovább


Vizeink vírusfertőzöttsége

Biztosak lehetünk abban, hogy vizeink biztonságosak Európában?
Világszerte nagy közegészségügyi kockázatot jelentenek a vizek okozta vírusos megbetegedések. Jelenleg a különböző típusú környezeti vízmintákban gyakran megtalálhatóak az emberi enterovírusok, melyek gyermekbénulást, hepatitist, gastroenteritist, valamint egyéb típusú ártalmatlan fertőzéseket okozhatnak.

tovább


Rádiófrekvenciás terek által keltett, vezetett zavarokkal szembeni zavartűrés vizsgálata

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. március 1-jén közzétette az MSZ EN 61000-4-6:2014 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 4-6. rész: Vizsgálati és mérési módszerek. Rádiófrekvenciás terek által keltett, vezetett zavarokkal szembeni zavartűrés vizsgálata (IEC 61000-4-6:2013) magyar nyelvű változatát.

tovább


GAP-elemzés – önálló előaudit az irányítási rendszerek követelményeinek való megfelelés elősegítésére

Azon szervezetek, akik hosszú távon gondolkodnak, jellemzően működtetnek valamilyen irányítási rendszert, melynek egy nemzetközi szabvány az alapja. Az MSZT új szolgáltatásával, a cégeknél már működő, újonnan megjelenő irányítási rendszer megfelelőségének, vagy a már működtetett rendszerek és az azokban rejlő továbblépési lehetőségek feltérképezésében kíván segítséget nyújtani.

tovább


Jövőbeli stratégiák és trendek

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) Piaci Stratégiai Igazgatósága (Market Strategy Board, MSB) a jelentősebb nemzetközi vállalatokkal közösen együttműködve évről évre meghatározza a jövőbeli technológiákat és fejlődési tendenciákat.

tovább


Beszállítói audit – a beszállítói lánc megfelelősége a siker egyik záloga

A mai globális gazdasági környezetben a beszállítói lánc milyensége nagyban meghatározza egy vállalat sikerét. A beszállítók rákényszerülnek arra, hogy a meglévő és alkalmazott módszereiket továbbfejlesszék. 

tovább


KKV-k logisztikai szolgáltatás-igénybevételének támogatása

Magyarország földrajzi elhelyezkedése kedvező a logisztikai központok kialakításához. Nagy piaci kereslet mutatkozik komplex, környezetbarát logisztikai és intermodális szolgáltatások iránt. A nagyvállalatokkal ellentétben a hazai kis- és közepes vállalkozások alacsony számban veszik igénybe a logisztikai szolgáltatásokat, ezzel azonban versenyképességük jelentősen csökken a környező országok hasonló vállalkozásaival szemben.

tovább


Magyarul is elérhető az MSZ EN ISO 13485:2016, az orvostechnikai eszközök minőségbiztosítását előíró szabvány

Az orvostechnikában a minőség és a biztonság alapvető szempontok, amint azt az MSZT-Hírlevél 2016. márciusi számában megjelent cikkünkben már említettük. Nagyon fontos, hogy azok a szabványalkalmazók, akik a magas szintű biztonságot és a kiemelkedő minőséget el akarják érni, magyarul is hozzáférhessenek az ehhez segítséget nyújtó szabványhoz.

tovább


Belső auditori vizsgalehetőség felsőfokú képzésben részt vevő hallgatók részére

Az MSZT először 2016. júliusban tette lehetővé a vonatkozó tantárgyi feltételeket sikeresen teljesítő egyetemi hallgatók részére, hogy információbiztonsági belső auditori (IBIR BA) vizsgát tehessenek.

tovább


MSZ 2364/MSZ HD 60364


Épületek villamos berendezéseinek létesítése
Kisfeszültségű villamos berendezések
Magyarázatos szabványgyűjtemény

9. korszerűsített változat és 9. pótlapok

tovább


KÖZLEMÉNY
Helyesbítések és helyesbített változatok

2016 júliusától az MSZT honlapján a Szabványok havi helyesbítése cikkekben elérhetővé válik a szabványok európai helyesbítése (/AC), illetve megtekinthetők lesznek az ISO által kiadott és a CEN által átvett helyesbített változatokban lévő változtatások vagy azok helye.

 


Grafikus szimbólumok

A grafikus (biztonsági) szimbólumok létfontosságúak mindennapi tájékozódásunk során. Biztonságunk érdekében a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) által kidolgozott szabványok bárkinek segítséget nyújtanak.
Tájékoztató kiadvány

tovább


A szabványok szerzői jogi védelme

Az MSZT fő célja a szabványok széles körben való terjesztése és használatuk, alkalmazásuk elősegítése úgy, hogy a szabványok szerzői jogainak védelme biztosítva legyen.

tovább


Tévhitek és tények a szabványokról, a szabványosításról és az MSZT-ről

Energy Audit ServiceA szabványosítással; a szabványokkal; a szabványok felhasználásával és alkalmazásával; a hazai (európai és nemzetközi) szabványügyi szervezettel; a szabványok önkéntességével és egyéb, a szabványosításhoz kapcsolódó kérdésekkel kapcsolatban számos félreértés, téves, illetve hiányos információn alapuló tévhit él a köztudatban. Ezek akadályozzák a szabványok hasznosságának felismerését, a szabványosítás során az érdekérvényesítést, a szabványok által közvetített ismeretekhez a hozzáférést, a tudástranszfert. A tévhitek és az ezekkel kapcsolatos tények megismerése mindenki számára előnyös….

tovább


Legyen hatékonyabb a szabványok alkalmazásában és a szabványosításban

Interaktív, személyre szabott konzultációs lehetőségek
(a választható, illetve igény szerint kombinálható témakörök)

Jelentkezési lap 

tovább


 

A tagság feltételei

Az MSZT Alapszabálya tartalmazza a tagsággal kapcsolatos legfontosabb információt.

Az MSZT tagja lehet bármely jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, ha teljesíti a tagság feltételeit, amelyek a következők:
 • az Alapszabály elfogadása,
 • a felvétel kérése,
 • az Alapszabály szerinti tagdíj befizetése.
Az MSZT-be, illetve a szabványosító műszaki bizottságokba való belépéshez, valamint az adatváltozások bejelentéséhez kitöltendő és beküldendő űrlapok a következők és itt letölthetők:
 • JELENTKEZÉSI ÉS TAGNYILVÁNTARTÓ LAP (MSZT tagsághoz)  
 • BELÉPÉSI NYILATKOZAT (MSZT/MB tagsághoz)  
 • VÁLTOZÁS BEJELENTÉS (adatváltozás közléséhez)    
Az MSZT-be való belépéssel kapcsolatban dr. Bíró Béla Tel.: 456-6819
ad felvilágosítást.
 

A tagok jogai és kötelezettségei

 • a közgyűlés összehívására, illetve napirendjére javaslatot tenni,
 • a közgyűlésen részt venni és szavazni, a közgyűlésnek javaslatokat tenni,
 • a tisztségviselők megválasztását és visszahívását kezdeményezni,
 • megválasztása esetén az MSZT szervezeteiben tisztséget viselni,
 • a tagoknak járó kedvezményeket igénybe venni, MSZT tagjait a tagdíjból megillető kedvezmények,
 • a nemzeti szabványosító műszaki bizottságok létrehozását és megszüntetését kezdeményezni, annak munkájában részt venni,
 • a Szabványügyi Közlönyt térítésmentesen megkapni,
 • az MSZT-tagságot jelző logót használni,
 • MSZT céljait támogatni,
 • a nemzeti szabványok alkalmazását elősegíteni,
 • az MSZT Alapszabályát és az MSZT szervei által az MSZT céljainak elérése érdekében hozott határozatokat betartani, az ajánlásokat figyelembe venni,
 • az MSZT munkájához szükséges információkat a tag méltányolható érdekeit figyelembe véve rendelkezésre bocsátani,
 • a tagdíjat határidőn belül befizetni.

Az MSZT-tagjai

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. II. félévi munkaprogramja

A munkaprogram az összeállításakor kidolgozás alatt lévő, forrásszabvány nélküli „tiszta" magyar szabványokat és az európai vagy nemzetközi szabványok magyar nyelvű kiadásait tartalmazza. Érdeklődni a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen és a 456-6840 telefonszámon lehet.

tovább


Járműazonosító szám (VIN)

(gyártóazonosító (WMI) igénylése)

tovább


Nemzeti szabványok tervezett visszavonása

tovább


Szabványok helyesbítése

tovább


Új európai szabványkiadványok

tovább


Kidolgozás alatt lévő európai szabványok

(szabványtervezetek listája felszólalási határidővel)

tovább


Európai és nemzetközi szabványosítási projektek

(aktuális munkaanyagok listája)

tovább


CEN/CENELEC notifikációk

tovább


Új megközelítésű irányelvek és a hozzájuk harmonizált szabványok

tovább


Szabvány jellegű dokumentumok

tovább


A szabványosítás hatása a gazdaságra

tovább


Pénzügyi beszámolók

tovább


A közérdekű MSZT-adatok meghatározása és nyilvánosságra hozataluk rendje

tovább


A közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek intézése

tovább


Tévhitek és tények

tovább


Miért nem tekinthető egy nemzetközi vagy európai szabvány fordítása a szabvány jogszerű, hivatalos megfelelőjének?

degen nyelvű szabvány magyar nyelvű változatának kiadása nem egyszerűen a forrásszabvány fordítása, hanem a fordítás alapján, a szabvány magyar nyelvi értelmezésével a forrásszabvány tartalmát pontosan visszaadó, annak tartalmával azonos, a magyar szabványrendszerbe és jogszabályi környezetbe illesztett magyar nemzeti szabvány.

tovább


Közlemény a szabványok engedély nélküli használatáról 

A szabványok és a szabványkiadványok szerzői jogi védelem alatt állnak. A nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.), valamint a nemzetközi (ISO/IEC) és az európai (CEN/CENELEC/ETSI) szabványügyi szervezetek kizárólagos felhatalmazása alapján a Magyar Szabványügyi Testület jogosult és köteles ellátni a nemzeti szabványok szerzői jogi védelmét.

tovább


Tájékoztató az MSZT környezettudatos működéséről

tovább


Rendszerszabványokról

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) irányítási rendszerszabványai modellként szolgálnak az irányítási rendszerek kialakításához és bevezetéséhez. Azok a szervezetek, amelyek ilyen rendszereket építenek ki, élvezhetik a világ minden tájáról összegyűjtött irányítási tapasztalatok és jó gyakorlatok előnyeit.

Az irányítási rendszerszabványok minden szervezetre alkalmazhatók függetlenül annak méretétől, termékeitől és szolgáltatásaitól.

Egy hatékony irányítási rendszer:

 • erőforrás- és költségmegtakarítást eredményez;
 • hozzájárul a kockázatok felméréséhez és kezeléséhez;
 • segíti az érdekeltek elvárásainak teljesítését, javítja a szervezet társadalmi és piaci megítélését.

Az irányítási rendszerek szabványai

A nemzetközi szabvány nemzeti szabványrendszerbe való illesztésével kapcsolatban tájékoztatást kérhet a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.
A nemzetközi szabványok/szabvány jellegű dokumentumok/munkaanyagok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetettségéről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/ingyenes-szabvanylista
A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetéséről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/nemzeti-szabvanyok-kidolgozasa

Az egyes irányítási rendszerekről hírek, aktualitások megtekinthetők a linkekre kattintva:

ISO 50001
Energiairányítás

ISO 14001 Környezetközpontú irányítás


ISO 9001
Minőségirányítás

ISO 22000
Élelmiszer-biztonság

Integrált irányítási rendszerek tanúsítása

ISO 20121
Fenntartható események

ISO 45001 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság

ISO 27001 Információbiztonság

ISO 37001 Megvesztegetés elleni irányítási rendszerek