Hogyan változnak az érzékszervi vizsgálatok
az új nemzetközi szabványok bevezetésével?

Szakmai fórum

Tájékoztatás a fórumról

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) 2015. január 28-án rendezi meg a Hogyan változnak az érzékszervi vizsgálatok az új nemzetközi szabványok bevezetésével? című szakmai fórumot.

A szakmai fórum célja:

A fórum két téma köré csoportosítva mutatja be az elmúlt fél évben magyar nyelven megjelent, érzékszervi vizsgálatokról szóló honosított nemzetközi szabványokat.

Az első téma a kávé érzékszervi vizsgálata, amely a következő három szabvány gyakorlati alkalmazását mutatja be:

Az MSZ ISO 3509:2007 Kávé és kávétermékek. Szakszótár című, háromnyelvű szabvány a kávéval és készítményeivel kapcsolatban leggyakrabban használt szakkifejezéseket határozza meg.
Az MSZ ISO 6668:2014 Zöld kávé. Az érzékszervi vizsgálatokban felhasznált minták előkészítése című szabvány a zöld kávé pörkölésének, a pörkölt kávé őrlésének és az ital őrölt kávéból való előkészítésének az érzékszervi vizsgálatban alkalmazott módszerét határozza meg. Ezt az előkészítési eljárást követő érzékszervi vizsgálat alkalmazható a kávészállítmány elfogadásának vagy elutasításának eldöntésére az érintett partnerek közötti megállapodás alapján. Vajon szükséges-e világosabb pörkölés a hibák értékeléséhez és közepes pörkölés az íz és a szín értékeléséhez?
Az MSZ ISO 10470:2014 Zöld kávé. A hiba referenciatáblázata című szabvány táblázatos formában adja meg azt az öt hibakategóriát, amely a forgalomba hozott zöld kávéban világszerte, fajtától, változattól és a betakarítás utáni (nedves vagy száraz) eljárástól függetlenül előfordulhat.

A fórum második része az érzékszervi vizsgálatokat végző minden szervezet számára ajánlott annak érdekében, hogy megismerjék az erre a szakterületre vonatkozó új szabványok követelményeit és alkalmazkodni tudjanak a változásokhoz.

Az MSZ ISO 3972:2014 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Az ízérzékenység vizsgálati módszere című szabvány olyan objektív vizsgálatokat ír elő, amelyek révén a bírálók megismerhetik az érzékszervi vizsgálatokat. Alkalmazhatók-e vajon a szabványban meghatározott módszerek olyan bírálók ízérzékenységének rendszeres figyelemmel kísérésére, akik már tagok érzékszervi bírálóbizottságban?
Az MSZ EN ISO 8586:2014 Érzékszervi vizsgálat. Általános útmutató a kiválasztott bírálók és az érzékszervi szakértő bírálók kiválasztásához, képzéséhez, valamint folyamatos ellenőrzéséhez (ISO 8586:2012, 2014-06-15-i helyesbített változat) című szabvány meghatározza a kiválasztott bírálók és az érzékszervi szakértő bírálók kiválasztásának követelményeit, valamint a képzési és a folyamatos ellenőrzési eljárásokat. Milyen változásokat tartalmaz az új kiadás a visszavont MSZ EN ISO 8586-1:2001 és MSZ EN ISO 8586-2:2008 szabványhoz képest?
AZ MSZ ISO 8587:2014 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Rangsorolás című szabvány, amely visszavonta az MSZ 7304-7:1980 szabványt, milyen új követelményeket fogalmaz meg?

A fórumon való részvétel esetén az előzőkben feltett kérdésekre a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező előadóktól megfelelő választ kaphatnak. A fórum második részét nem csak az élelmiszeripari érzékszervi vizsgálatokat végző, ellenőrző vagy hatósági felügyeletet végző laboratóriumok szakembereinek ajánljuk, hanem bármely termék érzékszervi vizsgálatát végző szervezeteknek. Különösképpen ajánlott a részvétel azok számára, akik az érzékszervi vizsgálati módszerekre vonatkozó új szabványok korábbi kiadását már alkalmazták és át akarnak térni az új szabványok szerinti vizsgálatokra, illetve akkreditáltak és tervezik az új módszerek bevezetését, valamint akik most készülnek érzékszervi vizsgálatok végzésére.

A fórum lezárásaként a felvetődő szakmai kérdések megvitatására, szakmai eszmecserére is lehetőség lesz.

A szakmai fórum befizetett résztvevői 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg a témában megjelent hat érzékszervi vizsgálati szabványt.

A szakmai fórum időpontja: 2015. január 28. (szerda), 10.00-14.00 óra között

Tervezett program 
Jelentkezési lap