Hidrometria
– az EU-s vízpolitika és környezeti jelentések támogatása – 

A CEN/TC 318 Hidrometria műszaki bizottság kiadta a CEN/TS 17171 azonosító jelzetű műszaki specifikációt, amely egy új irányadó dokumentum a mért hidrometriai adatok kezelésére. A szabvány jellegű dokumentum „A mért hidrometriai adatok kezelése. Útmutató" címet viseli.

Ez az új műszaki specifikáció ajánlásokat tartalmaz a hidrometriai adatok, beleértve a nyers és egyéb adatok kezelésére, valamint az ezekből a megfigyelésekből/mérésekből készült statisztikák használatára. Bár a szabvány különféle hidrometriai mérésekre alkalmazható, elsősorban a csapadék, a vízszint, a vízmennyiség és a nyílt csatornákba való kibocsátás (kiömlés) mérésére fordít különös figyelmet.

A CEN/TS 17171 bármely szervezet vagy egyén számára alkalmazható a hidrometriai adatok gyűjtésére, kezelésére, nyilvánossá tételére és feldolgozására. E dokumentum a kulcsszereplő szervezeteket érinti, beleértve a kormányzatokat (Nemzeti Meterológiai és Vízügyi Szervezet, környezetvédelmi szabályozótestületek, árvíz- és aszálykezelésért felelős szervezetek), az ipar és kereskedelem szereplőit (pl. vízellátásra épülő ipar, tanácsadók, erőművek üzemeltetői és hidrometrikus berendezéseket gyártó cégek), akadémiákat, kutatóintézeteket és civil szervezeteket (pl. WMO és UNESCO).

A műszaki specifikáció biztosítja a felhasználóknak, hogy adataik megfelelnek az adatfeldolgozási és -kezelési eljárásoknak. E dokumentum lehetővé teszi a különböző IT-rendszerek közötti adat- és információcserét szervezeten belül és szervezetek között is. Ezen túlmenően a TS támogatja az EU vízpolitikáját, az EU környezetvédelmi jelentési kötelezettségének végrehajtását és a Meteorológiai Világszervezet 25. határozatának végrehajtását.

Csík Gabriella
2018. november