Új európai szabványosító műszaki bizottság – Hidrogén

A Holland Szabványügyi Testület (NEN) új európai szabványosító műszaki bizottság létrehozását kezdeményezte Hidrogén témában. Az új bizottság a megújuló és egyéb forrásokból előállított hidrogénnel kapcsolatos rendszereket, készülékeket és csatlakozásaikat, termelését, tárolását, szállítását, mérését és felhasználását foglalja majd magába. A bizottsághoz fog tartozni a tiszta hidrogénből és a hidrogén-metán (földgáz) keverékéből előállított hidrogén is. A bizottság figyelembe veszi még az esetleges későbbi olyan témákat is, melyek hozzájárulnak az európai hidrogénpiac fejlesztéséhez.

Nem fogják a bizottság tevékenységi területét képezni mindazon területek, amelyek a CEN/TC 268 „Kriogén tartályok" és a CEN/TC 23 „Szállítható gázpalackok" bizottságokhoz tartoznak. A közúti közlekedésben alternatív üzemanyagként használt hidrogénnel kapcsolatos szabványok sem lesznek a bizottság szabványai, mert azok a CEN/TC 268-hoz tartoznak.

Az új európai bizottság a CEN-CENELEC Sector Forum Energy Management (SFEM) Hidrogén munkacsoportjának támogatásával jön létre. A bizottság létrehozásának fő érve, hogy e területen nincs jelenleg európai műszaki bizottság és a csoportot érintő fontos kérdések kapcsán szükséges a szabványosítással foglalkozni.

Az új bizottság feladatai közé tartozik a kapcsolódó európai és nemzetközi bizottságokkal való kapcsolatfelvétel és a területhez köthető nemzetközi szabványok átvétele vagy átdolgozása európai szabvánnyá.

Várjuk a témában érdekelt szervezetek és mindazok jelentkezését, akik részt kívánnak venni az alakuló európai szabványosító műszaki bizottság munkájában. A bizottság megalakulását támogató szavazási állásfoglalásokat is várjuk 2016. január 20-ig. A részvétellel kapcsolatban további információk Krantz Domokos főosztályvezető-helyettestől kérhetők a d.krantz@mszt.hu e-mail-címen.

Palkovics Mihály
2015. december