Helyes árképzés

Az árak átláthatósága a vásárlói bizalom megnyerésének egyik módja, mivel vásárláskor a választást egyszerűbbé teszi. Az egységárazásról szóló új nemzetközi szabvány segíti a termékek gyors és eredményes összehasonlítását, mindenki számára előnyös helyzetet teremtve.

Az egységárazás – vagy összehasonlító árképzés – a kereskedők számára egy lehetőség arra, hogy egy szabványos mértékegységként (pl. kilogramm vagy liter) tüntessék fel a termékek árát. Például, ha egy 500 ml-es dobozos tejet 250 Ft-ért kínálnak, akkor az egységár 500 Ft literenként. 

Mivel ez nem mindig egységes a különböző termékeknél és kereskedőknél, a vásárlók elbizonytalanodásával a fogyasztói bizalom meggyengülhet.

Az ISO 21041 azonosító jelzetű Útmutató az egységár meghatározásához című szabvány ezt a problémát kívánja orvosolni azzal, hogy meghatározza az egységárazás rendszerét és növeli az árinformáció átláthatóságát.

Az ausztráliai Queensland-i Műszaki Egyetem (Queensland University of Technology) egyik friss tanulmányában1) a vevők arról számoltak be, hogy jelentősen nőtt az árinformáció feldolgozásának képessége és magabiztosabban döntöttek az ár vonatkozásában, amikor az üzletekben az egységárak következetesen voltak feltüntetve. Ezen túlmenően a kutatás kimutatta, hogy a szabványosított egységárak eredményeként pozitívabb lett a kereskedőkhöz való hozzáállás. John Furbank, a szabványt kidolgozó ISO-projektbizottság (ISO/PC 294) elnöke szerint az ISO 21041 a termékek árának összevethetőségét egyszerűsítve mind a kereskedők, mind a vásárlók javát fogja szolgálni. 

„A vásárlás sose volt ennyire összetett, nem csak a nagyobb választék miatt, hanem a csomagolás súlybeli és méretbeli változatossága miatt. […] A Queensland-i tanulmány szerint az érthető és valódi egységár-információ nem feltétlenül az olcsóbb termék választását eredményezi, hanem lehetővé teszi a fogyasztóknak, hogy megalapozottabb döntést hozzanak – és ez kedvezően hat a kereskedőkre is.” – mondja az elnök.

A szabvány útmutatóként szolgál az egységárak megjelenítésére az üzletekben (polcokon és csomagolásokon egyaránt), továbbá online és a hirdetésekben is, rávilágítva ezzel az egyértelműség és a fogyasztók tájékoztatásának/tudatos vásárlóvá válásának fontosságára.

1) Weeks, Clinton S. (2018), Unit pricing and consumers: Display characteristics and usage. In International Meeting for Guidance on Unit Pricing 2018, Japan

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: Az ISO honlapja

Zajdon Anna
2018. december