http://www.iso.org/iso/clothes_ref1899.jpgHasznált áruk (Second-hand) kereskedelme

Mindennapjaink során a használt termékek széles skálájával találkozhatunk: autók, alkatrészek, ruhák, mobiltelefonok vagy akár orvosi eszközök.

Nevezhetjük társadalmi trendnek vagy egyfajta ellenállásnak a fogyasztói társadalommal szemben, mindenesetre az bizonyos, hogy a használt termékek kereskedelme folyamatosan nő.

Ha használt árut veszünk, akkor abból egyenesen következik az, hogy cserébe kompromisszumot kell kötnünk?

A használt termékekkel szembeni feltételek a következők: semmiképpen sem veszélyeztethetik az egészséget, a biztonságot vagy a környezetet. Minőségüket, tartósságukat és használhatóságukat tekintve pedig meg kell felelniük a fogyasztó elvárásainak úgy, hogy a fogyasztó tudatában van annak, hogy az általa vásárolt termék használt. Például amikor egy használt vízforralót veszünk, elfogadjuk, hogy lehet valamilyen hibája, de azt már nem, hogy ne tudjunk benne vizet forralni vagy felrobbanjon.

Az ISO megjelentetett egy olyan műszaki előírást (technical specification), amely a határokon átívelő kereskedelem során megszabja a használt termékek minimális szűrési kritériumait. Az ISO/TS 20245:2014 Használt áruk határokon átnyúló kereskedelme (Cross-border Trade of second-hand goods) meghatározza, hogyan becsüljük meg és hogyan osztályozzuk a termékeket az állapotuknak megfelelően: A nagyon jó, B jó, C megfelelő, D silány.

Használt termékek esetében ezen mérhető kritériumok mind a kivitel, mind a behozatal esetén használatosak így biztosítva a fogyasztók és a környezet védelmét.

A szabvány jellegű dokumentum nemzeti szabványként való bevezetésére árajánlat kérhető Csík Gabriella főosztályvezető-helyettestől (g.csik@mszt.hu).

A műszaki előírás beszerezhető a kiado@mszt.hu e-mail címen a megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: www.iso.org

Csík Gabriella

2015. május