Kulturális örökség részét képező szállodák / Hagyományos éttermek

Az Iráni Szabványügyi és Kutatásügyi Testület (ISIRI) két új szabványjavaslatot nyújtott be a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) számára, amelyről az ISO-tagoknak 2016. 07. 25-ig kell szavaznia, illetve döntést hoznia.

Az egyik benyújtott szabványjavaslat a hagyományos éttermekkel foglalkozik, amellyel a következőket szeretnék szabályozni:

  • a hagyományos éttermek vizuális jellemzői, mint például a bejárat, a környezet, a bútorzat, a dekoráció;
  • a szolgáltatások, mint például a fogások összeállítása, az alkalmazottak, a fizetés stb.

A szabványjavaslat az épületek technikai paramétereinek követelményeit és az ételek elkészítésének részleteit nem tartalmazná.
A javaslattevők szerint ezt a szabványt különböző országok vagy régiók hagyományos éttermeire lehetne alkalmazni. A szabványjavaslatban megfogalmazott paraméterek a helyi hagyományokra épülnének (például a helyi kultúrára, a helyi öltözködésre, a helyi ételekre stb.).

Minden országban vagy földrajzi régióban számos étterem állítja magáról, hogy „hagyományos", ezért sok turista különleges szolgáltatást és hagyományos környezetet vár el egy ilyen étteremtől. Az igazság az, hogy az ilyen „hagyományos" éttermekben nem találják meg sem a megfelelő környezetet, sem az elvárt szolgáltatásokat. Turistacsalogatás céljából sokuk csak egyetlen hagyományos szimbólumot használ – hagyományos ételek vagy szolgáltatás nélkül.

Ezzel a nemzetközi szabvánnyal meg lehetne határozni azokat a feltételeket, amelyek segítenék a fogyasztókat (főleg a turistákat, akik általában nem ismerik a számukra idegen régió vagy ország éttermeit) az igazi hagyományos étterem kiválasztásában. Ez a szabvány a követelmények tekintetében nem vonatkozik kifejezetten egyik országra sem. A javaslat főleg a következő kifejezéseket használja: helyi kultúra, helyi (elő)ételek, helyi italok, helyi desszertek, helyi öltözet, helyi kézművesség, helyi fogások stb.

A másik előterjesztett szabványjavaslat a kulturális örökség részét képező szállodákra vonatkozik, amelyben a következőket szeretnék szabályozni:

  • a nagy múlttal rendelkező szállodák szolgáltatásainak pontos leírását;
  • azon kritériumokat, amelyekkel a lehető legjobban meg lehetne őrizni a kulturális örökség részét képező régi épületek állapotát;
  • a szolgáltatások, a felszereltség, az információk korlátainak meghatározását.

A szabványjavaslat célja többek között megőrizni a szállodák kulturális örökségét, ugyanakkor lehetőséget kíván nyújtani a turisták/vendégek számára, hogy élvezhessék azt a légkört, hangulatot, amely megfelel az adott régió hagyományos életmódjának.

További információ a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen kérhető.

Csík Gabriella
2016. július