Élelmiszer-biztonság

HACCP-rendszergazda

A biztonságos élelmiszerek iránti fokozott igényekre, valamint a világot behálózó ellátórendszerekre reagálva készült el az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerekre vonatkozó nemzetközi szabvány, az ISO 22000. A szabvány mindenre kiterjedően, de az észszerűség határain belül foglalkozik az élelmiszer-biztonsággal. Az élelmiszerek előállításával foglalkozó, vagy ahhoz szorosan kapcsolódó tevékenységet folytató szervezeteknek számos alapkövetelményt kell teljesíteniük ahhoz, hogy tevékenységükre alkalmassá váljanak. Az ISO 22000 magában foglalja az Élelmiszerkönyv Bizottság (Codex Alimentarius Commission) által kidolgozott Veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok (HACCP) rendszerének alapelveit és alkalmazásának lépéseit, amelyet a Magyar Élelmiszerkönyv 2-1/1969 számú irányelve tartalmaz. A szabvány az auditálható követelmények segítségével kombinálja a HACCP-tervet az előfeltételi programokkal és összhangban van a HACCP-re épülő vevői (FSSC, IFS, BRC, TESCO) követelményrendszerekkel. Ugyanakkor összhangban van az irányítási rendszer szabványokkal, ami lehetővé teszi a rendszerek integrálását. A szabvány kellően rugalmas ahhoz, hogy azt bármely szervezet sikerrel alkalmazza méretétől, tevékenységének bonyolultságától és fejlettségi szintjétől, valamint a vevői követelményektől függetlenül.

A képzés célja: a résztvevők átfogó felkészítése az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszeren belül más szabványt (MSZ ISO/TS 22002-1:2011 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 1. rész: Élelmiszergyártás) vagy bármely vevői követelmény-rendszert (pl. FSSC, IFS, BRC, TESCO) is kielégítő HACCP-veszélyelemzés alkalmazására, a kritikus szabályozási pontok meghatározására és a kapcsolódó feladatok végrehajtására az irányítási rendszer kiépítése, működtetése, fejlesztése és a rendszer irányítása során.

Ajánljuk: az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszert működtető vagy kiépíteni szándékozó vállalatok, intézmények, szervezetek irányítási rendszerének fejlesztésébe, ellenőrzésébe és irányításába bevont, különösen az azért felelős személyek számára, illetve azoknak, akiket az élelmiszer-biztonság kérdése érint.

A jelentkezés feltétele: középfokú végzettség és 2 év szakterületi gyakorlat.

Sikeres vizsga esetén megszerezhető: az MSZT által kiállított – HACCP rendszergazda (HACCP RG) – oklevél.

Témakörök:

  • a HACCP-elvek, a kiépítés és a rendszerbe foglalás menete;
  • az élelmiszer-biztonsági elvárások, az élelmiszer-biztonság jogi szabályozása;
  • a rendszer bevezetése, működtetése, felülvizsgálata, igazolása, fejlesztése;
  • gyakorlatok, esettanulmányok, szituációs játék, csoportmunka.

Hivatkozási szám: 11/2019
Időtartam: 2 nap + vizsga
Időpont: 2019. február 27–28.
Részvételi díj: 57 000 Ft/fő + áfa
Vizsgadíj: 11 000 Ft/fő + áfa

Jelentkezési lap