Megjelent a gumival modifikált bitumen felhasználásával készült aszfaltbeton-keverékek követelményeit tartalmazó előszabvány


2018. január 1-jén megjelent az MSZE 932:2018 Gumival modifikált bitumen kötőanyagú aszfaltbeton anyagelőírása előszabvány, amely az MSZ 930:2015-tel együtt alkalmazva megadja a gumival modifikált bitumen gyakorlati felhasználásának lehetőségeit.

Az előszabvány az utakon, repülőtereken és más forgalom által járt területeken használt, MSZ 930:2015 szerinti GmB 45/80-55 termékjelű gumival modifikált bitumennel gyártott aszfaltbeton-keverékek követelményeit írja elő. Az ilyen kötőanyagú aszfaltbeton kopórétegekhez, kötőrétegekhez, kiegyenlítőrétegekhez és alaprétegekhez is használható. Az előszabványban előírt aszfaltbeton-keverékeket meleg, gumival modifikált bitumennel állítják elő. A bitumenemulzióval előállított aszfaltkeverék nem tárgya az előszabványnak.

Az MSZE 932:2018 megadja, hogy az alapanyagokat (kőanyaghalmazok, kötőanyag, adalékszerek, esetleg visszanyert aszfalt) mely szabványok szerint kell kiválasztani és ellenőrizni.

Az előszabvány szerint a gumival modifikált bitumennel készült aszfaltbetonra ez az előszabvány és az MSZ EN 13108 szabványsorozat megfelelő követelményei is vonatkoznak. Ennek megfelelően tartalmazza a típusvizsgálat (MSZ EN 13108-20:2016) és az üzemi gyártásellenőrzés (MSZ EN 13108-21) során az európai szabványsorozat általános rendelkezéseinek speciális alkalmazását, valamint a vizsgálati, AVCP- és azonosítási eljárásokat.

Az aszfaltbeton-keverékekre vonatkozó követelmények (pl. kötőanyag-tartalom, szemmegoszlás, bevontság stb.) előírása során az MSZ EN 13108 szabványsorozat 1. és 8. részeinek szerkezetét követi. Megadja azokat a

  • követelményeket, amelyekre a „nincs követelmény" (NR: no requirement) kategória érvényes;
  • követelményeket, amelyekre más nemzeti szabványok szerinti előírások érvényesek; vagy
  • követelményszinteket, amelyeket különböző típusú rétegekben való felhasználás során el kell érni.

Az előszabvány a következő, gumival modifikált bitumen kötőanyagú aszfaltbeton-keverékekhez ad meg követelményszinteket:

  • kopóréteg esetén: AC 4 (N), AC 8 (N), AC 8 (mF), AC 11 (N), AC 11 (mF), AC 11 (mI) és AC 16 (mF);
  • kötőréteg esetén: AC 11 (N), AC 16 (mF), AC 22 (N) és AC 22 (mF);
  • alapréteg esetén: AC 16 (N), AC 16 alap-kopó (N), AC 22 (N), AC 22 (mF), AC 32 (N) és AC 32 (mF).

A szabvány európai szabványként való megjelenésének folyamata egyelőre még nem indult meg, azonban az MSZ 930:2015 Bitumen és bitumenes kötőanyagok. Gumival modifikált bitumen. Követelmények szabványhoz hasonlóan az MSZT várhatóan kezdeményezni fogja azt, az innovatív és egyedi jellege miatt.

Az előszabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Amennyiben szeretne jobban megismerkedni a szabványosítás témakörével, forduljon hozzánk bizalommal. Az MSZT vállalja interaktív, személyre szabott konzultáció keretein belül ezek alapos ismertetését.

Bernáth Csaba
2018. január