Gondolatok a portfóliókezelésről tartott MSZT-fórum kapcsán

2017. május 9-én az MSZ ISO 21504 Projektvezetés, program- és portfóliókezelés. Útmutató a portfóliókezeléshez szabvány idei (áprilisi), magyar-angol nyelvű megjelenése alkalmából tartott szakmai fórumon a szabvány bemutatása, a készülő új szabványtervezetek, a portfóliókockázatok és egy portfólió bemutatása mellett, az érdeklődők ízelítőt kaptak egy műszaki bizottság összefogásának erejéről is.

Fontosnak tartottuk a fórum megtartását a kisebb részvétel mellett is, mert egy viszonylag új területet, a projektmenedzsment és a portfóliómenedzsment témakörét kívántuk népszerűsíteni. A munka két évvel ezelőtt kapott nyilvánosságot, amikor egy hasonló MSZT-rendezvényen a szabványcsalád első tagját, az MSZ ISO 21500 Útmutató a projektvezetéshez magyar-angol nyelvű szabványt mutattuk be.

A szabványok magyar nyelvű kiadásában az MSZT/MB 258 Projektvezetés, program- és projektállomány-irányítás műszaki bizottságnak döntő szerepe volt. A bizottsági tagoktól kapott szakmai, anyagi támogatás és kitartásuk tette lehetővé, hogy a magyar szabványrendszer részévé válhattak. Az MSZT/MB 258 tagjai komolyan vették azt, amit a műszaki bizottság megalakításakor ígértek, segítettek megteremteni a műszaki bizottság működéséhez szükséges pénzügyi fedezetet. Az eddig megjelent szabványok magyar nyelvre fordítását vállalták, és anyagi támogatókat kerestek a kiadásukhoz, illetve maguk is támogatták a szabványok megjelentetését.

Ezek után nem is volt kérdés, hogy az MSZ ISO 21504-ről rendezett fórum előadói is elsősorban a műszaki bizottság tagjai voltak, akik a szakma elismert képviselői. Az előadók többsége részt vett a szabvány véleményezésében és gyakorlatból is ismerik a szabvány elemeit. A fórum programja: Tervezett program

Az MSZT/MB 258 tagjainak tevékenysége, lelkesedése igazán elismerésre méltó. A nemzetközi tükörbizottságokba szakértőt jelöltek, aktívan egyeztetnek, ha egy dokumentumra közös álláspontot kell kialakítani. Követik a készülő szabványtervezeteket, a megjelent szabványokat, és már a 21500-as szabványcsalád következő részének magyar nyelvű bevezetésén gondolkodnak. Ahogy az egyik előadó fogalmazott, ők és a fórum résztvevői legyenek a „kovász", hogy minél többen megismerjék ezt a területet, és alkalmazzák a projekt- és portfóliómenedzsment-szabványokat mindennapi munkájuk során. Találkozzunk a következő fórumon!

A fórum témájához kapcsolódó következő szabványokat a résztvevők kedvezménnyel vásárolhatták meg:

MSZ ISO 21504:2017

Projektvezetés, program-, és portfóliókezelés. Útmutató a portfóliókezeléshez

MSZ ISO 21500:2015

Útmutató a projektvezetéshez

MSZ ISO 31000:2015

Kockázatfelmérés és -kezelés. Alap- és irányelvek

MSZ EN 31010:2010

Kockázatkezelés. Kockázatfelmérési eljárások (IEC/ISO 31010:2009)

Czimer Gáborné, az MSZT/MB 258 titkára
2017. június