Globális szimbólumokkal az orvostechnikai eszközök biztonságos és megfelelő használatáért

2017 júliusától magyarul is elérhető az MSZ EN ISO 15223-1:2017 Orvostechnikai eszközök. Orvostechnikai eszközök címkéin, címkézésén és tájékoztatóiban használandó szimbólumok. 1. rész: Általános követelmények. A szabványban meghatározott szimbólumok felölelik a gyártás, a sterilitás, a tárolás, a biztonságos használat, az IVD, a transzfúzió/infúzió és az egyebek területét.

Számos ország megköveteli a saját nyelv használatát az orvostechnikai eszközök szöveges információinak feltüntetése során. Ugyanakkor a gyártók a címkézési költségek csökkentésére törekednek a változatok csökkentése vagy észszerűsítése révén. Ez problémákat okozhat a fordítás, a formatervezés és a logisztika területén olyan esetekben, amikor több nyelv szerepel ugyanazon a címkén vagy dokumentációban. A felhasználók számára is zavaró lehet, ha a címkézésen több különböző nyelvű változat fordul elő, mivel késleltetheti a megfelelő információ megtalálását. Az MSZ EN ISO 15223-1:2017 megoldásokat javasol ezekre a problémákra, mivel pontosan meghatározott leírásokat, nemzetközileg elismert szimbólumokat tartalmaz.

Pl. a laikusok is könnyen kitalálhatják mi a következő szimbólumok jelentése:

Ez a szabvány elsősorban az orvostechnikai eszközök azon gyártói használatára készült, akik ugyanazokat a termékeket forgalmazzák a különböző nyelvi követelményeket támasztó országokban. Segítséget jelenthet azonban a képzésért felelős egészségügyi szolgáltatók, a képzésben részesülők, a forgalomba hozatalt követő felügyelet felelősei, az egészségügyi szabályozó hatóságok, a vizsgáló és tanúsító szervezetek, az orvostechnikai eszközök fogyasztói vagy végfelhasználói számára is.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

A cikkben előforduló szimbólumok megnevezése:

A cím mellett: Páciensazonosító szám
*          Lejárati dátum
**         Besugárzással sterilizált
***       Szárazon tartandó
****      Figyelmeztetés

Czimer Gáborné
2017. augusztus