Gázturbinák beszerzési költségeinek csökkentésére

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint 2040-re 37%-kal nőhet az energiaigény.

 

Egy magas hatásfokú, helyszínen összeszerelt erőmű gázturbinája 400 000 háztartást képes ellátni villamos energiával 30 perc alatt. Azonban egy ilyen gázturbina vásárlása igen bonyolult tárgyalásokat és adminisztrációt igényel mind a beszerző, mind az eladó számára.

Az ISO 19859:2016 Gázturbinák felhasználása. Az energiatermelés követelményei új beszerzési ISO-szabvány mindkét fél számára megadja a gázturbinamotorok beszerzéséhez szükséges minimális műszaki követelményeket és az információcsere ügykezelését, ami elengedhetetlen az energiatermelő alkalmazásokhoz.

Ezen gázturbinák beszerzésére vonatkozó szabvány előírásokat ad meg a teljesítményre, a megbízhatóságra, az élettartamra, a működési tartományra, a karbantarthatóságra, a minőségbiztosításra, a projektmenedzsmentre, a dokumentációra, a telepítésre és üzembe helyezésre.

A szabvány előre egyeztetett definíciókat ad a működési előírásokra, a megfelelő kezelésre és főként kezelési utasításokat az információellátására. A gyártó szabványosított dokumentumokkal rendelkezik ezzel csökkentve a vevő által kiírt pályázatok tartalmának és minőségének változékonyságát.

Az ISO 19859:2016-ot az ISO/TC 192 Gázturbinák nemzetközi szabványosító műszaki bizottság 9-es munkacsoportja (Elektromos energia alkalmazása) dolgozta ki.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.
Forrás: www.iso.org

Palkovics Mihály
2016. augusztus