Gázkészülékek előírásainak ésszerűsítése és egyszerűsítése a biztonság javítása érdekében

Az Európai Bizottság a gázkészülékek biztonságára vonatkozó irányelv helyett közvetlenül hatályos szabályozást indítványoz. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg érvényes 2009/142/EK irányelvet bevezető 28 tagországi jogszabályt az Európai Unió egyetlen, minden hivatalos nyelven elérhető rendelete váltja fel.
A biztonsági követelményeket úgy szándékoznak korszerűsíteni, hogy összhangban legyenek az új technológiákkal és hogy növekedjen a megújuló forrásokból származó gázok felhasználása.

Az irányelv a kempingekhez használt berendezésektől a bojlereken át a nagyobb épületek fűtőblokkjáig minden készülékre kiterjed, kivéve az ipari termelésben használt gázkészülékeket. A javaslat célja összefüggőbb szabályozás megteremtése, ami csökkenti a megfelelés igazolásának költségeit, különösen a kis- és középvállalkozások számára.

Cél továbbá a termékek nyomon követhetőségének javítása, hogy a hibás vagy nem biztonságos termékek kiszűrhetők legyenek, és hogy a hatóságok több lehetőséget kapjanak annak érdekében, hogy az EU-n kívüli országokból importált, nem biztonságos termékeket megtalálják.

Az új megközelítésű 2009/142/EK irányelvhez harmonizált európai szabványokkal kapcsolatos tervekről még nem kaptunk hírt, de az Európai Bizottság kötelezővé tenné a vonatkozó harmonizált európai szabványokat.

További információk az alábbi címen találhatók:
http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/pressure-and-gas/documents/gad/index_en.htm

(A z Európai Bizottság 2014. május 12-i sajtóközleménye)