Futball és szabványosítás

Sokat hallottunk a hírekben az év futballistájának megválasztása körüli bonyodalmakról és a különböző, a bírót segítő elektronikus eszközök bevezetéséről. Bár a szabványosítás nem szerepel annyit a sajtóban, mint a fenti témák, mégis a magyar szabványosítás szemszögéből fontos döntés született a közelmúltban.

2018 októberében a FIFA, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség és a CEN együttműködési szerződést kötött a jövőbeli munkára.
Ennek értelmében, a FIFA részt kíván venni a CEN/TC 217 Sportpályák felületei műszaki bizottság munkájában. Az aktuális szabványosítási téma, mely napirenden van a bizottságban, meghatározná a felületek csúszásmentességét a különféle hagyományos és stoplis cipők használatakor.

Az egyezménynek köszönhetően a FIFA a jelentős szakértemét az európai szabványosítás rendelkezésére bocsáthatja, már jelezték is csatlakozási szándékukat a fenti bizottság két munkacsoportjához, a WG 6 Kültéri szintetikus felületek és a WG 11 Sportfelületek vizsgálati módszerei munkacsoport tagjai kívánnak lenni.

Magyarország jelenleg nem igazán aktív a fenti bizottságban, de lehetőség van magyar részről is bekapcsolódni a fenti munkákba, melyben az MSZT tud segítséget nyújtani.

További információkért, valamint a munkába való bekapcsolódás igénye esetén kérjük, keresse meg Krantz Domokos főosztályvezető-helyettest a Szabványosítási Titkárságon, a szabvtit@mszt.hu címen.

Forrás: a CEN honlapja

Krantz Domokos
2018. december