Bp_bridge.JPGFenntarthatóság az építőiparban

ISO/TS 21929-2

Az építési projektek, például az utak, hidak, csatornák, gátak és egyéb mélyépítési munkálatok során elkerülhetetlen a táj átrendezése. Folyamatosan nyomot hagyunk környezetünkben, miközben elsődleges szempontunk, hogy olyanra formáljuk azt, amely a lehető legjobban szolgálja kényelmünket.

Leginkább a nagy építőipari beruházások merítik ki környezetünk erőforrásait. Mindamellett, hogy az építőipari munkálatok, az épületek és ipari üzemek létesítése jelentős környezeti, gazdasági és társadalmi hatást gyakorol környezetünkre, az építőiparnak is, mint a gazdaság fő hajtóerejének, képesnek kell lennie olyan megoldásokat javasolni, amelyek hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez, ezért szükség van bizonyos kezelési stratégiák kidolgozására.

Az ISO/TS 21929-2 Fenntarthatóság az építőipari kivitelezés során. Fenntarthatósági mutatók. 2. rész: Keretrendszer a mutatók kidolgozásához nemzetközi szabvány a tudatos, fenntartható fejlődés és a műszaki jellemzők szempontjából releváns tényezők és hatások értékelésére ad iránymutatást.

Az új műszaki előírás:

  • alkalmazkodik az általános fenntarthatósági alapelvekhez;
  • figyelembe veszi a gazdasági, környezeti és társadalmi hatások fontosságát és az építmények tervezési, építési, üzemeltetési, karbantartási, felújítási lehetőségeit; és
  • tartalmaz egy keretrendszert, mely alkalmas a fenntartható fejlődés mutatóinak meghatározására és értékelésére.

Az ISO/TS 21929-2 leírja, hogy miként kell alkalmazni ezen stratégiákat a fenntarthatósági mutatók függvényében. A műszaki előírás alapul veszi más szabványok irányelveit is, például az ISO 14000 (környezetközpontú irányítás), az ISO 26000 (társadalmi felelősségvállalás) és az ISO 15392 (fenntarthatóság az építőipari kivitelezés során) nemzetközi szabványokat.

A szabványok és egyes munkaanyagok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában  vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Érdeklődés esetén, a magyarországi bevezetés támogatásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Forrás: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref1979

2015. augusztus